• Megajándékozzák a véradókat

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Magyar Vöröskereszt eddig is kisebb-nagyobb ajándékokkal kedveskedett a véradóknak, de úgy tűnik, hogy a nyári szabadságolások idején ennél komolyabb motivációra is szükség van. Egy háztartási gépeket gyártó cég segítségével hat fesztiválon mosogató- és mosógépeket sorsolnak ki azok között, akik segítenek.

    Drasztikusan visszaesett az ország vérkészlete az elmúlt hetekben. Vérhiány nincs, de a nyári szabadságolások miatt nehezen lehet elérni az állandó donorokat, és nehéz megszervezni a munkahelyi, csoportos véradásokat is. Emellett ilyenkor többen vannak az utakon, és gyakoribbak a balesetek. A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben segítettek.

    Hirdetés

    Az egyik legnagyobb, háztartási gépeket gyártó cég, az Indesit Company mosogató- és mosógépeket ajánlott fel a Magyar Vöröskeresztnek, amelyet a szervezet kisorsolhat a véradók között, hátha így nagyobb kedvvel mennek segíteni. A hat háztartási gépet szeptember végéig hat nagyszabású rendezvényen, a Kapolcsi Bűvészeti napokon, a bonyhádi Tarka Fesztiválon, a Kecskeméti Repülőnapon, a szombathelyi Savaria Fesztiválon, Szolnokon a Gulyásfesztiválon, valamint a budapesti SzeptemberFeszten lehet majd megnyerni - mondta a Független Hírügynökségnek Harrach Gábor, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője.

    Az első, a Kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvénysorozat, és ezzel együtt a véradás pénteken el is kezdődött. A segítő szándékú embereket szombaton 10 és 18 óra között Kapolcson, Monostorapátiban és Taliándörögdön, illetve 13-18 óra között Nagyvázsonyban várják. Vasárnap is folytatódik az akció, akkor 10-18 óra között Kapolcson és Taliándörögdön, valamint 12-18 óra között Nagyvázsonyban tartanak véradást.

    A Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője hozzátette: szeretnék, ha az emberek nemcsak a nyereményekért mennének vért adni, hanem részt vennének a többi véradáson is. Budapesten csütörtökön tartottak rendkívüli akciót, amelyen 165-en vettek részt. Az akciót jövő csütörtökön, július 31-én megismétlik 11 és 18 óra között az Arany János u. 31. szám alatti Vöröskereszt székházban. Emellett a véradó kamion is folyamatosan járja az országot, amely szombaton 10-16 óra között a szombathelyi Tesco áruháznál várja a donorokat.

    A megyei szervezetek a hétvégén is több helyszínen dolgoznak. Július 26-án, szombaton Pest megyében a solymári Auchannál 9-12, a budaörsi Decatlonnál pedig 14-18 óra között várják a véradókat. A Szabolcs megyei Kisvárdán a várkertben 10-16, a debreceni Vekeri-tavi Campus Fesztiválon 11-17, Mátraházán a Mátrai Gyógyintézet óvodájában 11-16, míg a Csongrád megyei Kübekházán, az Operettfalu rendezvényen 16 és 18 óra között lehet vért adni.

    A munka vasárnap sem áll meg: a fővárosban a Városmajori Plébánián 8-12 és a Sugár Üzletközpontban 13-18 között lehet vért adni. Bács-Kiskun megyében az akasztói faluházban 9-13, Békés megyében az orosházi Tesco-nál 15-19, míg a zalaegerszegi Falumúzeumban 14-17 óra között várják a segítő szándékú embereket.

    A véradóktól azt kérik, hogy vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a lakcím- és TAJ-kártyájukat.

    Az aktuális helyszíneket és időpontokat folyamatosan felteszik a www.veradas.hu internetes oldalra.

    Legutóbb frissült: 2008.07.26 08:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Véradások új időben a régi helyen Hajdú-Bihar megyében

    Változást gyakran hoz az új év. Ez történt a véradásszervezésben is: január 4-től minden hétfőn, szerdán és pénteken 7.30 és 11.00 óra között várják a donorokat a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradásszervezői.

    Az ország öt nagyvárosában várják a véradókat a hétvégén

    A Vitál véradás keretében Budapesten, Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden várják június 4-én a véradókat.

    Adjon vért a Véradók Napján! - Idén Keszthelyen köszöntik a sokszoros véradókat

    November 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon közel ötven vöröskeresztes véradóhelyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt.

    Véradókat vár a Vöröskereszt a nemzeti ünnepen

    Az ország tíz pontján szervez véradást a Magyar Vöröskereszt augusztus 20-án. A fővárosban két helyszínen is várják majd a véradókat az államalapítás ünnepén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.