Rutinműtét után meghalt egy nő Szentesen

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel meghalt egy 31 éves fiatalasszony a szentesi kórházban. Az intézményben nyilatkozatstop van, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a haláleset körülményeit.

A Délmagyarország című napilap pénteki számában írja: a fiatal nőn spontán vetélés után rutin nőgyógyászati beavatkozást végeztek három hete a szentesi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A műtétet végző orvos a beavatkozáskor átlyukasztotta a méhfalat, de ezt akkor nem vette észre.

Csak két nappal később - amikor az asszony belázasodott - műtötték meg újra, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is megsérült, melytől súlyos hashártyagyulladás és vérmérgezés lépett fel. A fiatalasszonyon ezután több műtétet végeztek, de a többhetes intenzív kezelés ellenére szerdán meghalt.

Dr. Árbahám László egészségügyi szakjogász szerint a műtéti kockázatba belefér az, hogy az orvosok esetleg különféle sérüléseket okoznak a beavatkozás során a betegnek, de ha ezt nem veszik észre azonnal vagy pár órával a műtét után, akkor egyértelműen megsértik az úgynevezett "elvárható legnagyobb gondosság" alapelvét.

A szentesi kórház bejelentése alapján a Szentesi Rendőrkapitányság rendkívüli halál miatt közigazgatási eljárásban indította a vizsgálatot, de pénteken délelőttől már büntetőeljárás folyik ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Azért módosult a közigazgatási eljárás büntetőeljárássá, mert csak büntetőeljárásban készülhetnek olyan szakértői vélemények, amelyek teljes körűen adhatnak választ arra a kérdésre, hogy valaki terhel-e büntetőjogi felelősség a fiatal nő halála miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tuczakov Szilvána őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 1-5 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.