Többen is aláríták a szerződést az egri kórházban

Szerző: Független Hírügynökség

Már több mint 350-en aláírták az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói közül az üzemeltető Hospinvest új munkaszerződését, csak szerdán 62 szerződést adtak le - értesült csütörtökön a Független Hírügynökség.

A jelenlegi körülbelül 1200 dolgozó közül minimum 637-nek kell aláírnia a Hospinvest új munkaszerződését ahhoz, hogy a cég megkaphassa a működési engedélyt. Az első munkaszerződés-változatot a dolgozók csaknem háromnegyede elutasította, a mostani második változatot azonban már több százan aláírták.

Deák Gábor, a Hospinvest alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: reméli, hogy jövő hétre nem csak a minimális létszám, hanem ennél is többen elfogadják a szerződést.

Azoknak, akik a következő egy-két hétben nem írják alá a munkaszerződést, a Hospinvest biztosítja a szükséges járandóságokat, de az egri kórházban nem dolgozhatnak tovább. Az esetleges hiányzó létszám feltöltésére a magáncég már csütörtöktől toborzást indított: orvost, szakorvost, asszisztenst, ápolót, segédápolót, adminisztrátort, beteghordót, biztonsági őrt és portást keresnek.

A Hospinvest második munkaszerződés-változata olyan béren kívüli juttatásokat is tartalmaz, amely 15 százalékos fizetésemelést jelent. A Hospinvestnek egyébként év végéig van ideje arra, hogy megállapodjon a dolgozókkal, ugyanis az önkormányzattal kötött szerződés szerint az április 18-ai hatálybalépés után erre kétszer 120 napja van.

Az EDDSZ szerint ez csak trükk

Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint a Hospinvest megengedhetetlen eszközökkel, fenyegetéssel, egzisztenciális bizonytalansággal, személyiségi jogok megsértésével próbálják rávenni a kórház dolgozóit a szerződés aláírására. Az EDDSZ ezért csütörtökön levelet írt az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökének, amelyben azt kérik, azonnal rendeljen el vizsgálatot.

A szocialista többségű Heves Megyei Közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére.

A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze, és azzal vádolták a megyei önkormányzatot, hogy a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös. A cég ellen azóta is több fórumon tiltakoztak, köztük ellenzéki politikusok is.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.