• Hepatitis fertőz Hajdúhadházon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Háromezer gyermek beoltására készül a tisztiorvosi szolgálat a jövő hét elején a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon. A 14 ezer lakosú településen június óta összesen nyolcan - egy felnőtt és hét gyermek - betegedett meg a fertőző májgyulladás "A" vírusától.

    Egy éppen kitörő Hepatitisz-járvány megfékezésére készülünk - mondta Kohut Zsuzsa regionális tisztiorvos csütörtökön a Független Hírügynökség helyi tudósítójának Hajdúhadházon. Az első megbetegedések eleinte családon belül történtek, de később a település egymástól távolabbi pontján, egymással közvetlen kapcsolatot nem ápoló gyerekek is megfertőződtek .

    Emiatt már napok óta oltják a leginkább érintett négy utca (Irinyi, Bercsényi, Vénkert, Viola) lakóit - tette hozzá a tisztiorvos. A most alkalmazott oltóanyag csak 3 hónapos védettséget ad. A járványügyi szakemberek szerint nagy az átfertőzöttség veszélye, ezért kell az úgynevezett aktív, azaz öt évig védettséget biztosító védőoltásban részesíteni a településen minden 14 éven aluli gyermeket.

    Hirdetés

    A Hepatitis "A" vírus zsúfolt környezetben, rossz higiéniés viszonyok között terjed a gyomor és a bélrendszeren keresztül. A betegség általában széklettel fertőz, illetve ha ivóvízbe vagy élelmiszerbe kerül. A helyi kisebbségi önkormányzat elnöke Hortó József elmondta: mindenben segítik a tisztiorvosok munkáját, és felhívják az emberek figyelmét az étkezések előtti és a WC-használat utáni kézmosás fontosságára.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tisztiorvosi szolgálat a háziorvosok mellett, rezidenseket és debreceni katasztrófaorvosokat kért fel a tömeges oltásra. A tervek szerint a jövő héttől 10 orvos oltja majd a gyerekeket. Két helyen dolgoznak majd, várhatóan egy hétig.

    A tisztiorvosi szolgálat szervező munkáját nehezíti, hogy a helyi önkormányzati hivatal munkatársai szabadságukat töltik. A hivatal két hétre bezárt, ezért a szakemberek csütörtökön a település vezetői közül senkivel sem tudtak személyesen találkozni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.24 14:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Népegészségügyi kampány indult az influenza terjedésének megelőzésére

    Országos népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mellett több közlekedési vállalat is részt vesz.

    Nem megfelelő az influenza elleni védőoltás megítélése

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő.

    Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

    Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Influenzajárvány: európai körkép

    Csaknem húsz európai országban gyorsult az influenza terjedése, néhány országban viszont úgy tűnik, a járvány már elérte csúcspontját - adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

    Nő az Influenzaszerű tünetek száma - Helyzetjelentés

    Az ország jelentős részén az elmúlt héten ismét megemelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de az idei szezonban még mindig csak egy beteg szervezetében azonosították az influenzavírust - közölte az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Novembertől kérhető az infulenza elleni védőoltás

    Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. A vakcina a 2009-es H1N1, továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.