• Egyre kevesebb a tbc-s beteg

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egyre kevesebb Magyarországon a tbc-s beteg. Évente kétezernél kevesebb ember kapja el a fertőzést. Az országban már csak három megyében és két városban kötelező tüdőszűrésen részt venni, ám ott is csak a 30 év felettieknek.

    A tuberkulózis elleni védőoltást csecsemőként mindenki átélte. Régóta nem is találtak tbc-s gyereket, ám a védettség felnőttkorra megszűnik. A tüdőszűrés már nem kötelező, és nem is ingyenes, hiszen egyre kevesebb a tbc-s.

    A megbetegedéseknek száma csökken. Tavaly kétezer, vagyis húsz százezrelék alá csökkent a száma, ez az európai jó színvonalnak felel meg - mondta az RTL Híradónak Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

    Hirdetés

    Ahol 100 ezer lakosból több mint 25-en tbc-sek, ott elrendelik a kötelező szűrést. Idén Szabolcsban, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Debrecenben és Budapesten. Ezt évente felülvizsgálják. A betegek felét tüdőszűrésen találják meg. Az egyik fővárosi rendelőben évente nagyjából 40 esetet szűrnek ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A múlt héten találtak egy olyan hajléktalan beteget, aki a szállón való elhelyezéséhez kért mellkas röntgenfelvételt, és így derült ki a betegsége, tehát egy rizikócsoporton belül találtak beteget - mondta az RTL Híradónak Major Katalin, a Gyógyír 11 Kht. főorvosa.

    Főként a rossz körülmények között élők kapják el a fertőzést. A fővárosban tavaly 500-an lettek tbc-sek, a felük hajléktalan. A kötelezően behívottak fele nem megy el a vizsgálatra, pedig ezért elvileg 5 és 500 ezer forint közötti bírságot kaphatnának. Ilyet azonban eddig még nem róttak ki senkire.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.24 08:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

    Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

    Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

    Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.