Gyorsan nőnek az orvosi fizetések Lengyelországban

Szerző: Független Hírügynökség

Soha nem látott ütemben nőtt az orvosok fizetése az elmúlt 12 hónapban, Lengyelországban - számolt be szerdán a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza. A bérek emelkedése, és az erős zloty miatt már nem vonzó a lengyel orvosoknak a régi uniós tagállamokban munkát vállalni.

A napilap szerint az Egyesült Királyságban egy aneszteziológus 5 ezer font (mintegy 1,5 millió forint) körül keres. Négy évvel ezelőtt, amikor 7 zloty volt a font árfolyama, akkor még ez kiemelkedő összeg volt, de ma már csak 4 zlotyt ér egy font. 20 ezer zlotyt (1,4 millió forint) pedig már a jobb kórházakban, Lengyelországban is megkeresnek az orvosok.

Az egészségügyi dolgozók 2006-os sztrájkja után kezdődött a fizetések növekedése. Egy évvel később, 2007 júliusában már egy közkórházban dolgozó orvos átlagosan, éjszakai ügyeletekkel együtt 5470 zlotyt (393 ezer forintot) keresett havonta. A 2007-es sztrájkok után újabb 10-15 százalékos bérnövekedés volt tapasztalható, és 2007 decemberében már 5942 zloty (428 ezer forint) volt az átlagos keresetük.

2008. január 1-től életbe léptett az EU új munkaidő-szabályozása, és az orvosok követelték az extra fizetést a heti 48 órán felüli munkavégzésért. A kórházaknak nem volt választásuk, ezért emeltek. Így már átlagosan 7081 zlotyt (510 ezer forintot) keres egy lengyel szakorvos. A sürgőségi ellátást végző doktorok pedig még ennél is jóval többet keresnek, akár a dupláját is.

Panaszkodnak, mégis fizetik az orvosok bérét

Bár a kórházak panaszkodnak a gyorsan növekvő bérek miatt, de fizetnek, és ez nem is okoz gondot a költségvetésükben, mivel a Nemzeti Egészségügyi Alapba (NFZ) beérkező TB járulékok összege egyre emelkedik, és így gond nélkül fedezik a nagyobb bérköltséget az intézmények.

Jacek Paszkiewicz, az NFZ vezetője elmondta, hogy "ez a valaha volt legjobb évük" mivel az országban a gyorsan növekvő bérek és a gőzerővel fejlődő gazdaság miatt soha nem látott mértékű TB járulék érkezett az Alapba. "Idén 25 százalékkal többet tudunk költeni, mint tavaly, és még az előző évi költségvetésből is 10 százalékos többletünk van" - monda a lapnak.

Lengyelországban az elmúlt négy évben, átlagosan évi mintegy 5 és fél százalékkal nőtt a GDP, a munkanélküliség pedig az Eurostat szerint a 2004-es 19 százalékról 2008 májusára 7,5 százalékra csökkent.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.