Gyógyszeripari óriásberuházás a Richtertől

Szerző: Független Hírügynökség

Több, mint 15 milliárd forint értékben épít biotechnológiai gyógyszeripari termékeket előállító üzemet Debrecenben a Richter Gedeon - jelentette be kedden Bajnai Gordon gazdasági miniszter. A kormányzati támogatással épülő gyár Európában a harmadik biotechnológiai gyógyszerüzem lesz.

Biotechnológia nélkül egyetlen gyógyszeripari cég sem lesz versenyképes - Bogsch Erik Richter-vezérigazgató ezzel indokolta tavalyi döntésüket, hogy létrehoznak ilyen üzemet azután, hogy Németországban megvásárolták egy biotechnológiai cég 70 százalékát.

A debreceni ipari parkban létesítendő üzemben 110 magasan kvalifikált ember fog előállítani állati és rovarsejtekből terápiás termékeket. Biogsch Erik elmondta, hogy más országban is megkapták volna ugyanezt a támogatást, mégis itthon tartották a beruházást.

A kormány egyedi döntéssel készpénzt és adókedvezményt nyújt a Richternek. Az összeget a szerződés aláírása után 60 napon belül várható uniós jóváhagyás végeztével hozzák nyilvánosságra.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az egy főre jutó tőkebefektetésekben Magyarország - Csehországgal fej fej mellett - az élen jár a térségben. A Richter beruházása azért fontos, mert beleillik abban a kormányzati szándékba, hogy ne az alacsony bérekkel, hanem a magas hozzáadott értékű fejlesztésekkel versenyezzen az ország másokkal - mondta a gazdasági miniszter.

A Richterben több, mint 25 százalék tulajdona van az államnak. Ennek kapcsán Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt emelte ki, hogy az állam ez esetben úgy viselkedik, ahogyan egy "épelméjű tulajdonos": nem csak pénzt vesz ki osztalékként, hanem be is ruház.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.