Tanácsadó és továbbképző központot nyitott a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány

Szerző: MTI

Megnyílt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tanácsadó és továbbképző központja - hangzott el az M1 aktuális csatornán hétfő délután.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Pintér Sándor elmondta, hogy a centrumnak kettős funkciója van: rendszeresen továbbképzéseket tartanak itt az újszülöttek mentésében részt vevő orvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, mentőápolóknak, s még a gépkocsivezetőknek is, hogy szükség esetén a lehető leghatékonyabban tudjanak beavatkozni; emellett, a központban a szakemberek a kismamák számára is adnak tanácsokat.

Pintér Sándor kijelentette, hogy Magyarországon a koraszülések száma szinte a legmagasabb Európában. Minden kilencedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot, és ez a mutató az utóbbi két évben semmit sem javult. Ezért az új centrum komoly feladatra vállalkozik: abban szeretne segíteni, hogy csökkenjen a koraszülések aránya - tette hozzá.

A kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a dohányzás és a kábítószer-fogyasztás erősen növeli a koraszülés kockázatát, ezért nagyon oda kell figyelni a megelőzésre. Ha valaki napi egy doboz cigarettánál többet szív el, akkor száz százalékkal növeli annak az esélyét, hogy koraszülöttet hoz a világra - illusztrálta.

Az új centrumban minden hétköznap délután szeretnének továbbképzéseket tartani, tanácsadásra pedig 13 évestől 20 éves korig várják a fiatalokat.

A központot adományok és önkéntes munka segítségével tudták létrehozni - hangzott el a tudósításban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.