Ötszáz csontvelő-transzplantációt végeztek el eddig Debrecenben

Szerző: MTI

Az ötszázadik sikeres csontvelő-transzplantáció alkalmából tudományos ülésen tekintették át az elmúlt 12 év tapasztalatait hétfőn a Debreceni Egyetemen (DE).

A csontvelőről

A csontvelő mibenléte, annak elhelyezkedése, funkciója sokak számára ismeretlen. Sokan csak akkor gondolkodnak el fontosságán, amikor ők maguk, vagy közeli hozzátartozójuk olyan betegségben szenved, amely érinti a csontvelőt is, így annak vizsgálatára, esetleg csontvelő átültetésre kerül sor. A csontvelőről>>

Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta: az egyetem számára stratégiai jelentőségű az egészségipar, s Debrecen az egyetlen olyan magyar város, ahol az egyetemen belül gyógyszergyár működik, és helyben gyártják a sejtterápiás készítményeket.

A rektor szerint jó esély van arra, hogy az autológ (saját csontvelőből vagy a perifériás vér őssejtjeiből végzett) csontvelő-transzplantáció után megkezdjék Debrecenben az allogén (idegen donorból származó) őssejtkezeléseket gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy a tudományos munka "Debrecen gazdaságfejlesztésének hajtómotorja". Emlékeztetett arra, hogy az ország gyógyszergyártásának egyik központja a város, ahol az egyetemi laboratóriumon kívül két nagy gyógyszergyár is működik.

Kovács Gabriella minőségbiztosítási vezető közölte, Magyarországon öt központban végeznek őssejtátültetést, ám csak a DE klinikai központjában működő sejtterápiás klinikai osztálynak van nemzetközi szakmai minősítése. Hozzátette: a transzplantációhoz szükséges készítményeket a laboratóriumban Közép-Kelet-Európában egyedülálló szakmai háttér segítségével állítják elő.

Illés Árpád egyetemi tanár, a hematológiai tanszék vezetője elmondta: tanszékük szakmailag és strukturálisan is felkészült az allogén transzplantáció (idegen donortól származó őssejtkezelések) bevezetésére.

Nagy Kálmán professzor az allogén transzplantációt a legbonyolultabb beültetési formának nevezte, amely ötször drágább, mint egy szívátültetés, és hatszor többe kerül a vesetranszplantációnál. A beavatkozással ugyanis nem egy szervet, hanem milliárdnyi sejtet ültetnek át a betegbe - mutatott rá.

Udvardy Miklós professzor az ülésen megemlékezett a csontvelő-transzplantációt tudományosan is előkészítő két egykori neves debreceni professzorról, Rák Kálmánról és Szegedi Gyuláról.

Kiss Attila professzor pedig - aki 2003 szeptemberében az első csontvelő-transzplantációt végezte Debrecenben - a tanácskozásra meghívott több olyan beteget is bemutatott, aki az elmúlt években sikeres csontvelőkezelést kapott a nagyerdei klinikán.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A Semmelweis Egyetemen kapta meg az...

Jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki az intézmény II....

Nyirokérnövekedést serkentő...

A Semmelweis Egyetem kutatói - nemzetközi együttműködésben - olyan mRNS alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Fertőzések csontvelő-átültetés...

Bár az utóbbi két évtizedben jelentősen javultak mind az őssejt-átültetés, mind a fertőzések kezelési eredményei, a csontvelő transzplantáció...

A csontvelő-átültetésről...

Ma sok, leginkább a vérképzőszervi daganatos megbetegedés, valamint egyéb vérképzőszervi rendellenesség egyetlen megoldása a csontvelő-, azaz a...

Leukémia: Hogyan zajlik a...

Nemrég diagnosztizáltak nálam CLL leukémiát, már kapom a kemoterápiát. A csontvelő-átültetés hogyan zajlik? Tényleg igaz, hogy a beavatkozás...

Steril szoba Nyíregyházán - Ne...

A csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását segíti az egy hete nyitott steril szoba, amely Nyíregyházán, egy panelházban kapott helyet.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.