Önálló életvitel tábor az értelmileg akadályozott fiatalok önállósodásáért

Magyar Williams Szindróma Társaság
megjelent: 2015.10.01.

Két év után újra a szabadszállási Strázsa tanyán ismerkednek a fészekhagyó fiatalok az önálló élettel. Ez a tábor a 2013-ban kísérleti jelleggel megszervezett Szárnypróba táborok folytatása és továbbfejlesztése, az értelmileg akadályozott fiatalok önálló életvitelét támogató és előkészítő Fészekhagyó Program keretén belül.

Fészekhagyó Program

Elindult az értelmi sérült fiatalok önálló életvitelét támogató és előkészítő Fészekhagyó Program. A kezdeményezés 2014. október és 2016. március között a William Szindróma Társaság projektjeként, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

A kezdeményezés 2014. október és 2016. március között a William Szindróma Társaság projektjeként, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. A Fészekhagyók a programban tréning alkalmakon kommunikációt, rendezvényszervezést, mindennapi élettel kapcsolatos feladatokat, valamint jogok és kötelezettségekkel kapcsolatos tudnivalókat sajátítanak el.

A program fontos részét alkotják az önálló életvitel táborok, ahol az érintettek a család nélkül élve mélyíthetik el az olyan mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos ismereteiket, mint például a saját szoba tisztán tartása, főzés, takarítás, cipőfűzés, mosogatás, ágyazás, stb. Ismerkedhetnek az önálló élet egyéb elemeivel is, mint például a munka, a szülők nélküli lakhatás, vagy a pénzkezelés.

A programban résztvevő fiatalok egyrészt a Strázsa tanyát üzemeltető család és alkalmazottak segítségével betekintést nyerhetnek a tanyasi élettel járó olyan – több esetben terápiás céllal is végezhető – munkafolyamatba, mint az állatgondozás, kertészkedés, vagy a ház körüli munkák végzése.

Másrészt – a Fészekhagyó program év közbeni önálló életvitel tréningjeihez kapcsolódóan – a fiatalok a gyógypedagógus, vagy más humán végzettségű segítők jóvoltából mindenféle olyan további feladatkörrel és a felnőtt léttel járó elméleti kérdéssel ismerkednek meg – foglalkozások, vagy vezetett csoportos beszélgetések formájában, – mint a szabadidő beosztása, vagy éppen a szerelem. Ezen kívül egy helyi érzékenyítő fesztivált is szerveztek. Erdei iskola jelleggel a kiskorú Williams szindrómás gyerekek is csatlakozhattak a táborhoz, az idősebb résztvevők mentorálásával. Kalandjaik a http://szarnyprobasokjelentik.blogspot.hu oldalon követhetőek.

A programban munkatársként, illetve érintettként résztvevők hosszú távon kitűzött célja egy rendezvényszervező csapat felállítása, ami a sérült fiataloknak alkalmi jellegű, vagy teljes munkaidős dolgozási lehetőséget tudna biztosítani. Legalább ennyire fontos a program rendszeres elemeinek, illetve alapcéljának, szemléletének a széles körben történő terjesztése.

Bővebb információt a program honlapján talál

A Magyar Williams Szindróma Társaságról

A társaságot 1999 elején érintett szülők alapították, az ÉFOÉSZ és támogató szakemberek segítségével. Célja az országban nagyrészt ellátatlan Williams szindrómás gyermekek, fiatalok és családjaik teljes körű megsegítése, érdekeik képviselete, védelme, és szolgálata, társadalomba történő integrációjának elősegítése. A társaság szeretné, hogy e krónikus betegek a számukra potenciálisan legmagasabb elérhető szinten élhessenek, hogy társadalmilag elfogadottá és önálló életvitelre képessé váljanak és így beilleszkedhessenek a társadalomba.

A társaság célja továbbá tagjainak egymást ismerő és segítő közösségekké való szervezése, folyamatos tájékoztatásuk, összejövetelek és tapasztalatcserék szervezése, a kellő információk közreadása. A szükséges komplex orvosi, gyógypedagógiai, mozgásfejlesztési háttér létrehozása, a Williams szindrómával kapcsolatos kutatások támogatása, együttműködve a külföldön vagy Magyarországon, e téren működő szervezetekkel. E célokat szolgálja például a széleskörű segítségnyújtás a halmozottan sérült gyermekek fejlesztésével, a szülők és szakemberek informálásával, a gyógypedagógia, a mozgásfejlesztés, a speciális nyelvoktatás valamint a zeneterápia és zeneoktatás területén, elősegítve a későbbi önállóbb életvitelt, a gyermekek integrációját és a családok lelki egészségét. A társaság tevékenysége az egész ország, sőt a környező országok magyar lakta területeire is kiterjed. A társaság a RIROSZ és az Európai WS Szövetség alapító tagja.

(Magyar Williams Szindróma Társaság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Williams-szindróma - Ami a csillagszemek mögött van

Magyarországon ma 800 ezer ember érintett valamilyen ritka betegséggel. A Williams-szindróma csak egy a 6000-8000 ilyen rendellenességből. Ritka, mert...

Rheumatoid arthritis: életviteli javaslatok

A rheumatoid arthritis kezelése általában a gyógyszeres kezelésből, illetve a megfelelő életmód betartásából áll. A betegség által okozott...

Gyermeknevelési naptár: az első év

A szülő legfontosabb tennivalói és a nevelés lehetséges buktatói a gyermek születésétől egyéves koráig.

Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.