A Balatonon dolgozik a gyerekmentő

Szerző: Független Hírügynökség

Még csak néhány napja működik, de máris több ember életét megmentette a Balaton déli partján az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány különleges mentőkocsija. Az autó teljes életmentő felszereléssel, tapasztalt gyermek-intenzív orvossal, illetve szakápolóval indul, ha riasztják.

Zsúfoltság a balatonlellei szabadstrandon. A főszezonban az összes balatoni településen hasonló a helyzet, ám a déli parton ilyenkor sem dolgozik több mentőorvos a szokásosnál. Ezért telepítette éppen ide ezt az autót az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány.

"Ez annyiban különbözik a hagyományos rohamkocsi felszerelésétől, hogy minden eszköz és műszer teljes méretválasztékban van jelen az autón, hogy bármilyen életkorú és bármilyen testmérettel rendelkező gyerekeket el tudjunk látni" - mondta Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke, szakmai vezetője.

A különleges autó - felszereléssel együtt - 20 millió forintba került. Pontosan azért ilyen drága, mert minden életmentő műszerből egy egész sorozatnyi van.

Ilyen különleges mentő már három éve működik Budapesten: évente körülbelül 1000 helyre riasztják. Balatonlellén az első bevetésen egy szívbeteg férfit élesztett újra az orvos és a szakápoló, de hívták már őket autóbalesethez, cukorbeteghez, és asztmás rohamtól fuldokló kisgyerekhez is.

A gyermek-mentőkocsi augusztus 15-ég marad Balatonlellén. Utána valószínűleg egy vidéki nagyvárosba telepítik át, de hogy melyikbe, azt egyelőre nem lehet tudni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.