Harmonikus családban épül a lélek

Szerző: Családok Lelki Egészségéért Egyesület

Megtartotta bemutatkozó konferenciáját a Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület, amelyet a mentálhigiéné területén dolgozó neves szakemberek – kutatók, orvosok, családterapeuták, mentálhigiénés szakemberek és más e területen elkötelezetten tevékenykedő szervezetek képviselői hívtak életre.

Milyen problémákra jó a pszichoterápia?

Sokszor hallottuk már és szerencsére egyre többen gondolják így: segítséget kérni nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk, hanem inkább azt, hogy készen állunk egy másfajta forgatókönyvre, ami megkönnyítheti, vagy legalábbis megváltoztathatja az addigra már nem jól működő stratégiákat. Milyen problémákra jó a pszichoterápia?>>

Az Egyesület célja a családok, közösségek lelki egészségének támogatása annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságot adó, személyiségfejlődésüket támogató családi környezetben nőhessenek fel. A SZCSLE Egyesület megalakulása fontos mérföldköve lehet a hazai mentálhigiénés kultúra fejlődésének – komoly szakmai háttérbázist biztosítva mindazoknak, akik a lelki egészség jobbítása érdekében tevékenykednek.

A kutatások szerint ma Magyarországon a lakosság mintegy 30 százalék-a válik érintetté élete során valamilyen mentális betegségben. Ezek lehetnek átmeneti jellegű pszichés zavarok, de gyakoriak az évekre vagy akár egy egész életre kiható lelki betegségek is, amelyek nemcsak az egyének, családok életminőségét befolyásolják kedvezőtlenül, hanem komoly társadalmi és gazdasági hatásai is vannak. Az európai uniós előrejelzések szerint 2025-re a most leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek, illetve tumoros megbetegedések számát is meghaladhatja Európában a mentális zavarok előfordulása.

„A személyiségfejlődés bölcsője a család – mondta a bemutatkozó konferencia kapcsán dr. Török Szabolcs, a SE EKK Mentálhigiéné Intézet igazgató-helyettese, a SZCSLE Egyesület elnöke. – Többek között ezért is fontos segíteni a családok harmonikus működését, mert ebben a közegben jóval nagyobb esélye van a megfelelő személyiségfejlődésnek, így a későbbi egészséges kapcsolatok, a kiegyensúlyozott felnőttkor alakulásának is.”

A szervezet a magyar családok lelki egészségének jobbítása érdekében fontosnak tartja a mentálhigiénés ismeretek minél tágabb körben való megismertetését, és céljai megvalósításához igyekszik a szakemberek széles körét bevonni.

„Hálózatosan is épülő civil szervezetként várjuk mindazokat, akik bármilyen formában a mentálhigiéné területén tevékenykednek, és akik szakmai segítséget várnak konkrét projektjeik megvalósításához” – utalt a csatlakozás lehetőségére Turjányi Katalin, a SZCSLE Egyesület alapító főtitkára.

A Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület tematikus előadássorozatokkal, országos prevenciós programokkal, módszertani segédanyagokkal, szakemberképzéssel, valamint a hazai mentálhigiénés és családtudományi kutatások előmozdításával – nemzetközi szervezetekkel, illetve a hazai médiával is együttműködve – szeretné elérni, hogy a lelki egészségfejlesztés, a mentálhigiénés prevenció nagyobb hangsúlyt kapjon mind az oktatásban, mind pedig az egészségügyi és a szociális gyakorlatban. Tevékenységének kiemelt célja, hogy a családok, valamint az egyedül és párkapcsolatban élők lelki egészsége javuljon, és a születendő gyermekek törődő, biztonságos, harmonikus családi környezetben nőhessenek fel.

(Családok Lelki Egészségéért Egyesület)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.