Fegyelmi indult Kolonics halála kapcsán

Szerző: Független Hírügynökség

Fegyelmi vizsgálat indult az ellen a mentésvezető ellen, aki szolgálatban volt, amikor Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, kenus edzés közben meghalt - jelentette be Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Lett volna közelebb mentőegység, amely Kolonics Györgyhöz mehetett volna - számolt be pénteken újságírók előtt a mentőszolgálatnál lefolytatott belső vizsgálat eredményéről Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Újraéleszt? tanfolyam sportolóknak

Újraélesztő tanfolyamot szerveznek az olimpikonoknak. Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, valamint a Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület kezdeményezésére első alkalommal a magyar olimpiai csapat tíz tagja sajátíthatja el az újraélesztési alapismereteket. Vízvári László, a továbbképző intézet főigazgatója elmondta: Kolonics György halála ismét rávilágított arra, hogy ha a megfelelő ismeretekkel rendelkező személy vagy a szükséges készülék a közelben lett volna talán megelőzhető lett volna a tragédia.

A belső vizsgálat megállapította azt is - amit az Egészségügyi Minisztérium is nyilvánosságra hozott korábban - hogy 10 óra 22 perckor érkezett a bejelentés a mentőkhöz és 3 perc múlva az első mentőautó el is indult. Ez 17 percen belül már a csepeli edzőtelepen volt.

A fegyelmi vizsgálat fogja tisztázni, mit lehetett volna tenni, és mekkora a mentésirányító felelőssége, illetve hogy mennyivel lett volna közelebb a másik mentőegység, továbbá vizsgálni fogják az akkor éppen szabad mentőhelikopter és a mentőmotor esetleges riasztásának lehetőségét is. A vizsgálatnak a szabályok szerint 30 nap alatt kell befejeződnie.

Göndöcs Zsigmond megismételte az Egészségügyi Minisztérium által korábban nyilvánosságra hozott adatokat, miszerint a mentőkhöz 10 óra 22 perckor futott be az első bejelentés és a rohamkocsi 3 perc múlva el is indult. 10 óra 42 perckor, azaz 17 perc alatt érkezett a helyszínre. Ezek mind a digitális rögzítésben szerepelnek - hangsúlyozta. A főigazgató elmondta azt is, hogy a sportoló újraélesztése a helyszínen a szabályok szerint történt.

Korábban Kolonics György edzője arról beszélt, hogy a mentők 37 perc alatt érkeztek meg a helyszínre.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György kedden délelőtt lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Halálának körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Újra Sziget, újra STD-szűrés

Két év kihagyás után visszatér a Sziget Fesztivál, és vele együtt az ingyenes és anonim STD-szűrés is. A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és...

Mobil egészségügyi szűrővizsgálat...

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte csabrendeki sajtótájékoztatóján...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Több élsportoló is érintett a...

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, Európában közel 5 millió embert érint, közöttük nagyon sok sportolót.

Balesetek a Balatonnál: Megerősített...

Idén nyáron is működik a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata, a BESZ. 13 Balaton-parti település 21 strandján segítenek az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.