Kiállták a próbát a debreceniek

Magyar Vöröskereszt Hajdú- Bihar Megyei Szervezete
megjelent:

Hanyadik ember nyújt segítséget Debrecenben, ha baleset vagy rosszullét történik? – ezt tette próbára a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete szeptember 11-én az Elsősegélynyújtás világnapja alkalmából.

Elesett és öntudatlanul rángatózott egy fiatalember a Hal közben szeptember 11-én. Azonnal ott termett két férfi - Epilepsziás?! - kiáltották, és elsősegélyben részesítették. Egy hölgy mentőt próbált hívni, ám szóltak neki, hogy nincs erre szükség. A szituáció ugyanis kísérlet volt, a rosszullétet élethűen alakították a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének képzett baleset-szimulátorai, a Mechwart András Informatikai és Gépipari Szakközépiskola diákjai.

Háromból két helyszínen nyomban segítettek az arra járók. A Fórum Bevásárlóközpont előtti téren fiatalok siettek a „beteghez”, hogy segítsenek. A távolból egy babakocsis Anyuka szaladt oda, megvizsgálta és ellátta a földön fekvő diákot. Később elmondta, hogy orvos, de ha nem lenne az, akkor is, szerinte ez a legtermészetesebb viselkedés.

Hajléktalan úr segített a Bika előtt

Hajléktalan úr segített először a Grand Hotel Arany Bika Szálloda előtt. Sajnos itt több, mint 5 percet kellett várni arra, hogy segítséget nyújtson valaki. Az embereken látszott, hogy tanácstalanok, megkérdezték, hívott-e valaki mentőt, és amikor azt a választ kapták, hogy igen, továbbhaladtak a földön fekvő fiú mellett. Nagyjából 7 perc múlva elmúltak a görcsök a fiatalember ájultan hevert. Ekkor egy járókelő segített neki, biztatva a többieket, hogy fektessék stabil oldalfekvésbe a beteget.

Segítségnyújtás

Haska Lászlónak hívták a sokaság egyetlen segítőjét. Mint elmondta, fedélnélküli, hadirokkant férfi. A koszóvói háborúban súlyosan megsebesült, sajnos arccisztával is küzd, ezért nehezen kommunikál. Hazajött, édesanyját elveszítette, az utcára került.

Az epilepsziás roham felismerése

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

Életet menthet az első öt perc

– Sajnos ezen a helyszínen eltelt öt perc, így a pácienst a valós helyzetben maradandó károsodás érte volna – mondta Zákány Katalin, a megyei elsősegélynyújtás-koordinátor a helyszínen.

Mint kifejtette, a mentők megérkezéséig elsősegélyben kell részesíteni a rosszullétes vagy sérült betegeket. Ezzel az életüket menthetjük meg, és megelőzhetjük a súlyos állapotromlást is. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nekünk kell segíteni. Az elsősegélynyújtást ezért fontos és hasznos tanulni, az ismereteket időről időre frissíteni.

(Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.