Genetikai kölcsönhatás kínál új utat a zöldhályog gyógyításában

MTI
megjelent:

A glaukóma (zöldhályog) kezelésének új útja nyílhat meg amerikai és kínai tudósok kutatása révén, akik egy olyan genetikai kölcsönhatást fedeztek fel, amely kulcsfontosságú lehet a neurodegeneratív szembetegség kifejlődésében.

A zöldhályog és tünetei

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet. A zöldhályog (glaucoma) és tünetei

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvosi Iskolájában működő Shiley Szemészeti Intézet tudósai a Molecular Cell aktuális számában publikálták tanulmányukat, amely szerint a világszerte több tízmillió embert érintő és sokakat megvakító betegség gyógyításában fordulatot hozhat, ha a kezelés új célpontra irányul.

A glaukóma leggyakoribb formája, a nyitott zugú elsődleges glaukóma csak az Egyesült Államokban hárommillió embert érint, főleg az ötvenen felüli korosztályból. A fokozott belső szemnyomás és a kor a két legfontosabb kockázati tényező a betegség kialakulásában, amely hámszöveti duzzanattal és a látóidegek károsodásával jár, és végső soron megvakuláshoz vezethet.

A tudósok rámutattak, hogy a genetika is szerephez jut a betegségben: mostanában született genetikai tanulmányok azonosítottak két gént - a SIX6 és a P16 géneket -, amelyek szorosan köthetők a zöldhályog kialakulásához. A P16 visszafordíthatatlanul leállítja a sejtnövekedést, vagyis öregedést okoz.

Kang Zhang vezető kutató és kollégái arról számoltak be, hogy a SIX6 gén néhány variációja fokozza a P16 hatását, a P16 pedig "cserébe" felgyorsítja az elöregedést és a szemidegsejtek elhalását. Eredményeik arra utalnak, hogy a P16 működésének akadályozása új terápiát jelenthet a glaukóma ellen.

A zöld hályogot jelenleg a belső szemnyomást csökkentő gyógyszerekkel kezelik. "A belső szemnyomás csökkentése lassíthatja a betegség rosszabbra fordulását, de nem állítja meg, és nem véd a sejtek pusztulása vagy a megvakulás ellen" - közölte a tanulmány társszerzője, Robert N. Weinreb szemészprofesszor, a Shiley Szemészeti Intézet igazgatója.

A kutatók rámutattak, hogy egérkísérletek már igazolták az elméletet helyességét. A San Diegó-i tudóscsoport szerint a következő lépés a preklinikai vizsgálatok elvégzése. "Ha a P16 gátlása hatékonynak bizonyul, a jövőben klinikai körülmények között sor kerülhet az embereken történő tesztelésre is" - mondta Zhang.

(MTI; forrás: health.ucsd.edu)

Cikkajánló

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Zöldhályog
A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.