• Jövő héttől ismét kapható a védőoltás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egy hét múlva a Gyöngy Patikák hálózatban korlátozott számban ismét kapható lesz a kullancs elleni védőoltás. A Magyar Kullancs Szövetség közleménye szerint ezt azonban csak azok kérhetik, akik egyszer már kaptak a vakcinából.

    A kullancs elleni védőoltást július 23-tól kezdik árusítani. A vásárlás feltétele: az oltási könyv bemutatása, vagy a háziorvos által felírt olyan recept, amelyre ráírták "második oltás". Ez bizonyítja ugyanis, hogy az igénylő az emlékeztető oltást kéri.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csak akkor válik valaki védetté a kullancs encephalitissal szemben, ha az első után egy hónapon belül megkapja a második oltást is. A vakcina idén Európa-szerte hiánycikk, Magyarországon is már nyár eleje óta szinte beszerezhetetlen.

    A gyártó a hiányt júniusban 10 ezer darab vakcinával igyekezett enyhíteni, a második, emlékeztető oltást lehetővé tevő újabb mennyiséget a német piacról csoportosítják át. 

    A gyártó az oltóanyagot szervezési okokból kizárólag a 600 gyógyszertárból álló Gyöngy Patikákban terjeszti, ezek listája a www.gyongypatikak.hu  weboldalon található. A gyógyszertárak címéről az érintettek érdeklődhetnek az alábbi telefonszámokon is:
    06-1-327-6702, 06-1-327-6743 és 06-1-327-6744.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.17 15:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.