Országos dietetikusi adatbázist hozott létre az MDOSZ

Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől.

Étrend és inzulinkezelés

A cukorbeteg étrend célja az addigi – általában nem megfelelő – étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat. Étrend és inzulinkezelés

Országos lefedettségű és bárki által elérhető dietetikus címtárat hozott létre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A http://dietetikuskereso.mdosz.hu oldalon található adatbázis célja, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé váljon az egyénre szabott, hiteles, szakemberek által nyújtott táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás.

„A személyre szabott táplálkozás jelentős szerepet fog játszani a lakosság egészségi állapotának formálásában, illetve annak javítására irányuló további lehetőségek ösztönzésében, ez derült ki az idén az Európai Bizottság támogatását élvező Food4Me projekt kutatásából” – emeli ki a mostani itthoni kezdeményezés fontosságát Szűcs Zsuzsanna, a MDOSZ Tudományos Bizottságának elnöke. „A projekt 1500 résztvevős páneurópai vizsgálata rámutatott arra, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsadás révén hatékonyabban javíthatóak a táplálkozási szokások, mint a hagyományos lakossági tanácsadással” – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Magyarországon a dietetikusi adatbázis használatával az érdeklődők megyére szűrve is megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb élő szakember nevét és elérhetőségeit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a címtár segítséget nyújt mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól.

„Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk. Az ország minden pontján elérhető kollégáim többek között ebben állnak a lakosság rendelkezésére, örülnénk, ha a megelőzésben is legalább akkora szerepet kaphatnának, mint egy-egy már kialakult betegség, állapot kezelésében” – tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

Az adatbázis jelenleg több mint 50 fő szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a címtárba, szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelnie. Ilyen a megfelelő végzettség, a szakmai tapasztalat, valamint elvárás a tagok tudásának rendszeres frissítése és bővítése konferenciák és továbbképzések által.

(Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

[1]Hét európai országban, hat hónapon keresztül végeztek egy internetalapú, randomizált kontrollált kísérletet az ún. Proof-of-Principle (PoP) módszer alkalmazásával. A kutatók azt kívánták kideríteni, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsok elősegítik és javítják-e az alanyok étrendjét és egészségügyi állapotjelzőit. A kutatás célja az volt, hogy összevesse a személyre szabott táplálkozás különböző szintjeinek az egészséggel kapcsolatos eredményekre gyakorolt hatásait. A teljes egészében az interneten keresztül lefolytatott vizsgálatban az Egyesült Királyságból, Görögországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból több mint 1500 felnőtt vett részt.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Dietetikus vagy táplálkozási...

Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.