• Betegszállítás: lassú és hiányzik az empátia

    Szerző: Független Hírügynökség

    Átlagosan három órát kell várniuk a betegeknek a kórházakban a betegszállítóra, ráadásul sokszor az empátia hiánya is panaszként merül fel - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyeletnek megküldött adatokból és bejelentésekből.

    A felügyelet véleménye szerint a kórházak és betegszállítók közötti kommunikáció javításával a várakozási idő ugyan csökkenthető, ám megszüntetni teljesen nem lehet.

    Nehezen elérhető betegszállító, több órás várakozás és olykor az empátia hiánya - ilyen panaszok érkeztek az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) az elmúlt fél évben. A kivizsgált esetek többségében ráadásul kiderült, hogy a kifogások jogosak. A legtöbb bejelentés év elejére tehető, amikortól már nem az Országos Mentőszolgálat, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló cégek végezték a betegszállítást.

    Hirdetés

    Az EBF munkatársai ezért idén februárban adatokat kértek a kórházaktól a tapasztalatokról: mikor mennyit kell várni a betegeknek a szállítókra. Százhúsznál is több intézmény adott válaszokat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az adatokból az derül ki, hogy a kórházak és szakrendelők több mint felénél előfordul, hogy három óránál is tovább kell várnia a betegnek. Az intézmények negyedénél pedig az is gyakori, hogy még ennél is többet kénytelenek várakozni az emberek a kórházakban, míg hazaviszik őket.

    A felügyelet véleménye szerint az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával a várakozási idő ugyan csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen. Ugyanis a hatékony működésre is tekintettel kell lenni, ez pedig úgy érhető el, ha egy-egy járművel több beteget is szállítanak azonos irányba. Így tehát a betegeknek sokszor egymásra is várniuk kell.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.16 11:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

    Jelentős fejlesztések a mentőszolgálatnál

    Csaknem megduplázódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetése jövőre a 2010 előtti időszakhoz képest - közölte az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, a józsefvárosi mentőállomás átadásán.

    Pályázatot írtak ki a mentőszolgálat főigazgatói posztjára

    Pályázatot írt ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálat főigazgatói posztjára.

    Az új légi mentő bázisok projektje 2015 végéig fejeződhet be

    Az új légi mentő bázisok létrehozását tartalmazó projektek elszámolásának 2015. december 31. a határideje - erről tájékoztatta csütörtökön Szekszárd aljegyzője a városi közgyűlést.

    Semmelweis-nap - Zárva tartanak ma a háziorvosi rendelők, a szakrendelők és a gyógyszertárak

    Ma van a Semmelweis-nap az egészségügyben, ezért zárva tartanak a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, s nem nyit ki a gyógyszertárak többsége sem. A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál a munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak, a sürgősségi betegellátás viszont továbbra is teljes kapacitással működik.

    Korszerűsít a mentőszolgálat

    Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 11 milliárd forintot költ hálózatának bővítésére, épületei korszerűsítésére, valamint járművei további cseréjére - mondta a szervezet főigazgatója az MTI-nek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.