Öt éves Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Mint egy vándorcirkusz, amely minden évben útra kél, és járja az országot: akár így is tekinthetünk Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjára, de itt a nagy attrakció nem a zsonglőrmutatvány, hanem a tervezetten végzett széles körű szűrővizsgálat, amelyben kiemelten valósul meg az egészségvédelem, a betegségmegelőzés és az egészségügyi ismeretekre vonatkozó tanácsadás.

TUDTA-E, HOGY

• a szűrések célja nem „csupán” a betegségek korai felismerése és hatékonyabb gyógyítása, de az egészségi állapot javítása, a betegségtől mentes várható élettartam növelése, a betegségek okozta gazdasági terhek csökkentése is.

• ha Magyarországon a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1.500-2000 személy idő előtti halálozása elkerülhető lenne.

• az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett kezelésével még teljes gyógyulás érhető el.

• az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében egy helyen kb. 35-40 perc alatt 35- féle vizsgálatot, mérést, és tesztet végeznek el, melyek rövid, azonnali szakmai értékelését is megkapja az, aki a szűrésen részt vett.

De kezdjük az elején. Mi a szűrés, és miért érdemes élni, pl. az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram ingyenes szolgáltatásaival?

Az egészségügyi szűrés olyan rendszeres, meghatározott időszakonként végzett vizsgálatsorozat, amelynek célja a rejtett betegségek, elváltozások feltárása. Egészséges vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti. A szűrés célja, hogy az egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó (vagy tolerálható kellemetlenséggel járó), alkalmas módszer segítségével kimutassák, vagy éppen kizárják a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ezen cél(ok) megvalósítása a szűrési tevékenység, ami a prevenció, a másodlagos megelőzés fontos eszköze.

A szűrés elméleti alapja: a betegségek nem „derült égből villámcsapásként” törnek ránk, hanem akár évekre elhúzódó, több szakaszból álló folyamat eredményei. Az általunk megélt betegség csak „a jéghegy csúcsa”. A betegség kialakulásának a folyamatában két „szakaszhatár” különíthető el.

Miért fontos a szűrővizsgálat?

A RizikóRiadó Program 2010 hatására úgy tűnik, hogy egyre többen érzik úgy, valóban tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Nincsenek ezzel máshogy hazánk híres színészei sem, akik szinte kötelességüknek érezték csatlakozni a kezdeményezéshez, hogy ezúton hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára. Miért fontos a szűrővizsgálat?

Az egyik a biológiai kezdet, amikor a betegség még rejtetten, „sejtszinten” indul el. Az ezt megelőző időszak az elsődleges megelőzésre szolgáló idő: a kockázatot jelentő tényezők kiiktatásával, pl. a dohányzás abbahagyásával, a táplálkozási szokások módosításával, mozgásban gazdagabb életmóddal stb. elejét lehet venni a betegség kialakulásának.

A másik „szakaszhatár” a betegség okozta tünetek és panaszok megjelenése, amikor a beteg hagyományosan orvoshoz fordul. Ezzel kezdődik a betegség „klinikai szakasza”.

A kettő közötti szakaszt a betegség „preklinikai szakaszának” nevezik. Ezen belül van egy olyan, hosszabb-rövidebb, de akár évekig is tartó időszak, amely alatt a betegség tüneteket, vagy panaszokat még nem okoz, de valamilyen módon már „jelt ad magáról”. Például úgy, hogy jellegzetes röntgenárnyékot ad, vagy a felszínről kóros alakú sejtek válnak le, amelyek mikroszkóp alatt árulkodóak, vagy a vastagbél szabad szemmel nem láthatóan vérezget, ami laboratóriumi úton kimutatható. Ezt a szakaszt nevezik a „preklinikai kimutathatóság szakaszának”; ez a szakasz ad lehetőséget a betegség „tettenérésére” szűrővizsgálat útján. Ebben az időszakban az elváltozás okozta funkciók zavara kompenzációs mechanizmusokat vált ki, ezért a szervezet működése látszólag még „jó”, de a kompenzáció kimerülésével ez hirtelen csaphat át betegségbe.

A szűrésen való részvétel általában önkéntes. Abban az esetben lehet kötelező, ha a segítségével kiszűrhető megbetegedések fertőzőek - így a kötelező jelleget a közösség egészségének védelme indokolja.

A szűrésekre általánosan érvényes, hogy nem az érintett, hanem a szűrővizsgálatot szervező kezdeményezi a részvételt (ellentétben azzal, amikor a beteg fordul panaszaival orvoshoz).

Méhnyakrákszűrésre szóló meghívólevél

Egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a méhnyakszűrés. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védőnők bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton.

Ha a szűrővizsgálat eredménye „negatív”, a vizsgált személy megnyugodhat. Pozitív esetben a diagnózis felállítása és/vagy az időben történő kezelés a következő lépés. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha az adott személy a tünetek és panaszok megjelenése után fordult volna orvoshoz. Mivel a szűrés maga nem feltétlenül diagnosztikus eljárás, a pozitív vagy bizonytalan szűrési eredményű személyeket további kivizsgálásra szükséges küldeni.

A szűrővizsgálatok céljuktól függően lehetnek:

 • Tömeges szűrővizsgálatok: amikor a szűrés kiterjed a teljes érintett lakosságra (pl. egy-egy térség teljes lakosságának diabétesz szűrése).
 • Célzott szűrővizsgálatok: ide tartoznak a várandósság idején, a születést követően végzett kötelező szűrések vagy éppen az iskola-egészségügyi vizsgálatok, de a tüdő-, az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák szűrés is.
 • Lehet egy más célból végzett orvosi vizsgálathoz kapcsolni újabb szűrést, vagy lehet többféle szűrési módszert magában foglaló „csomagot” kidolgozni egy-egy érintett célcsoport részére (pl. menedzserszűrés).
 • Előírt szűrővizsgálatok: ilyenek pl. a kötelező jellegű gépjárművezetéshez szükséges vizsgálat, vagy a munkavégzéshez kötött alkalmassági vizsgálatok.
 • Többirányú (multifázisos) szűrővizsgálatok: amikor több különböző szűrési teszt/módszer egy időpontban történő alkalmazásával több betegség/betegségcsoport feltárása a cél.
 • Általános szűrővizsgálatok: amely a legtágabb célú multifázisos szűrővizsgálat, hiszen az általános morbiditás (többféle betegség, elváltozás) feltárását célozza meg.

A tudományosan megalapozott lakossági szűrővizsgálatok közül a fejlett országokban a krónikus, nem fertőző megbetegedések kiszűrése élvez prioritást, így például a szív-érrendszeri, vagy a daganatos elváltozások.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja multifázisos szűrővizsgálat, hiszen 6 témakörben, kb. 35-40 perc alatt 35 féle mérés, vizsgálat, teszt végzésére ad lehetőséget, melyek a következők:

Kardiológia, Hipertónia

Szív- és érrendszeri vizsgálat

Vérnyomásmérés

Artéria merevség vizsgálat

Szív- és érrendszeri kockázat

Koleszterinszint mérés

Vércukorszint mérés

Húgysavszint mérés

Tüdőgyógyászat

Spirometria – légzésfunkció

COPD kérdőíves teszt

Szén-monoxid mérés

Vér-oxigén vizsgálat

Szemészet

Szemnyomás vizsgálat

Computeres látás vizsgálat

Szemüveg dioptria vizsgálat

Szemszárazság teszt

Teljes Testanalízis

Testmagasság mérés

Haskörfogat mérés

Derék-csípő arány vizsgálat

Testtömeg, cél-testtömeg meghatározás

Testzsírtömeg mérés

Vázizomtömeg mérés

Hasi zsírfelület vizsgálata

BMI – Testtömeg- index

Testműködés vizsgálat

Ödéma vizsgálata

Neuropathia vizsgálat

Hallásvizsgálat

Csontok ásványi anyag tartalmának vizsgálata

Laktózérzékenység-teszt

Bőr hidratáltságának vizsgálata

Bőr faggyútartalmának vizsgálata

Bőr pigmentáció vizsgálat

Visszérbetegség kockázati teszt

Inkontinencia és vizeletürítési zavarok kérdőíves teszt

Vastagbéldaganat rizikó teszt

A program célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása. Támogatást nyújt abban, hogy a lakos(ság) megismerje saját egészségi állapotát, rendszeres szűrések esetén annak alakulását, a megelőzés lehetőségeit és fontosságát. Kiemelten kell kezelni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, szívinfarktust, magas vérnyomást, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet, légúti megbetegedéseket, asztmát és allergiát, dohányzást, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót, hiszen a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, elhízás okozta problémák életmódváltással megelőzhetők.

A szűrővizsgálat életet menthet

Hétszázhuszonöt helyszín, több mint kétmillió vizsgálat, drámai szűrési adatok - ez Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt négy évi mérlege. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok egyénre szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe.

Az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramban résztvevők a szűrések, tesztek eredményei alapján életmód tanácsadásban részesülnek a kliensek, többek közt dietetikusok részvételével, amely szóbeli ismeretátadás kiegészül még egy Egészség Könyvvel és egy Információs Prevenciós Csomaggal. Az eddigi szakmai kiállítókon túl, még több érdekes anatómiai modellel, 2015-től pedig világviszonylatban is egyedülálló Virtuális 3D Anatómiai Mozi Sátorral várják az érdeklődőket. Az 5 méter magas mini planetárium sátorban, az „Ismerd meg az emberi testet” előadás sorozat keretében egyedi látványelemekkel két előadássorozatban 24-féle tartalommal kerül bemutatásra az emberi test működése és felépítése. A műsorok napi 45 előadás keretében napi 500 látogató részére nyújtanak ingyenes részvételi lehetőséget.

Persze az nagyon fontos kérdés, hogy a mért adatokat ki tudja hasznosítani. „Csupán” a szűrésen részt vett kliens, vagy az ellátórendszer is, ami talált probléma esetén kulcsfontosságú lenne. Ma még az adatközlés módja nem megoldott, ezért a kiszűrt egyének saját aktivitására, egészségtudatos magatartására van szükség ahhoz, hogy eljussanak háziorvosukhoz, illetve a szakellátásra. A következő években ennek megoldása lesz az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram egyik fontos feladata, a folyamatos szűrőtevékenység mellett.

Néhány számadat az eddigi tevékenységekről:

2010

2011

2012

2013

2014

Összes

Helyszínek száma

144

191

193

197

194

919

Átfogó szűrővizsgálaton rész vett egyének száma

20185

21968

23114

23462

23386

112115

Életmód tanácsadáson részt vett egyének száma

39568

44932

48464

59684

59714

252362

Összesen elvégzett vizsgálatok száma:

433885

549200

624078

774246

733176

3104585

Egészségi állapot – kitöltött kérdőívek száma

1049620

1142336

1525524

1622412

1519432

6859324

Virtuális 3D Anatómiai Mozi sátor előadások száma

4656

4656

Virtuális 3D Anatómiai Mozi sátor előadások látogatók száma

21961

21961

Prevencióra fordított órák száma

1361

1689

1747

1914

1865

8576

Kiadott Információs Prevenciós Csomagok száma

42823

49648

49769

49650

191890

Néhány érdekes adat, információ a program eddigi 5 évének (2010-2014) összesítéséből

Háziorvosi szűrővizsgálaton, laboratóriumi vizsgálaton, szakorvosnál a résztvevők 13-35 százaléka soha nem vett még részt. Javaslat, lehetőség: a problémák minél hamarabbi feltárása miatt, a különböző tudományosan megalapozott lakossági szűrővizsgálatokra való eljutás biztosítása (pl. hosszabb kitelepülési idő, munkahely szervez átfogó szűrést, vagy elengedi komplex szűrésre a dolgozóit stb.)

A nők 57 százaléka, a férfiak 47 százaléka nem mozgott, nem sportolt rendszeresen. Javaslat, lehetőség: hatékony testsúlycsökkentő program esetén, a táplálkozás mellett mozgásszakember bevonása is feltétlenül szükséges, az inaktivitás feloldására.

A szűrésen részt vett nők 45,4, még a férfiak 60,8 százaléka többletsúllyal küzd, a hölgyek 49,5 százaléka a 88 cm haskörfogatnál, míg a férfiak 32,7 százaléka a 102 cm haskörfogatnál nagyobb „kerülettel” rendelkezik.

Javaslat, lehetőség: dietetikushoz, háziorvos Egészségfejlesztési Irodához irányítás fontos feladat.

 • A vércukorszint vizsgálata 5–6 százalékban mutatott kóros értéket.
 • A prediabétesz átlagos előfordulása 7,28 százalék, míg férfiaknál 10,9 százalék!
 • Öt év távlatában egyenletes, lassú, de szignifikáns növekedés figyelhető meg a 2-es típusú diabétesz előfordulásában. Hipertónia gyakorisága mindkét nemnél növekszik (2. táblázat)
 • A koleszterinszint 29–36 százalékban volt a normálistól eltérő.

Javaslat, lehetőség: a már kiszűrt személyek irányítása az ellátórendszerbe, a rendszeres, hatékony kezelés és ellenőrzésének megvalósítása.

 • A nők 28,6 a férfiak 43,1 százalékánál 140/90 Hgmm vagy afeletti vérnyomásértéket mértek.
 • A hipertónia meglétére vonatkozó kérdésre nemmel válaszolók (10973 fő) körében 3089 főnél (28 százalék) bizonyult emelkedettnek a vérnyomás.
 • A hipertóniás nők vérnyomása több mint 50 százaléknál nincs célértéken.
 • A 2-es típusú diabéteszesek 65,2 százaléka hipertóniás, a tudottan hipertóniások 81 százaléka túlsúlyos.
Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az illető családjában vagy közvetlen környezetében váratlanul megbetegszik, vagy éppen meghal valaki. Akkor mindenki elkezd saját magára vonatkoztatni, elmegy az orvoshoz és kivizsgáltatja magát. Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

 • Ami dietetikai szempontból érdekes, hogy a szűrésen részt vettek 89 százalékának tudomása van arról, hogy a túlzott sófogyasztás megbetegedéseket okozhat. Javaslat, lehetőség: dietetikusként a sócsökkentés módszereinek minél hatékonyabb kommunikálása, oktatása, figyelemfelhívás (STOP-só).
 • Szintén érdekes, hogy a megkérdezettek közel kétharmada fogyaszt – önbevallás alapján – zöldséget és/vagy gyümölcsöt (igaz, arra vonatkozóan, hogy hányszor, és mennyit fogyaszt ebből az élelmiszercsoportból a válaszadó, nincs adat) Javaslat, lehetőség: dietetikusként a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése korosztály-specifikusan (pl. GYERE- program, iskolakert program, helyi termelők bevonásával helyi életmód/táplálkozás/főzőklub stb. programok)
 • 2014-ben a program keretében több mint 15000 érdeklődőnél végeztek laktózérzékenységi tesztet, ahol a diagnosztizált/ismert laktózintoleranciát nem vették figyelembe. Az eredmények azt mutatják, hogy a lakosság érintettsége jóval nagyobb arányt mutat és jelentősen eltér a diagnosztizált/beazonosított esetektől (1. ábra), ami felveti azt a problémát, hogy ezeknél a betegeknél csupán a tünetek, és nem az ok kezelése történik. Javaslat, lehetőség: munkavégzésünk során a tünetek alapján felmerülő gyanú esetén, a probléma beazonosítására a laktózérzékenységi teszt használata, az eredmények fényében tanácsadás, szakorvoshoz irányítás.


A szűrések eredményei számunkra is szolgálnak érdekes információkkal. Ezeket az adatokat munkánk során is felhasználjuk, felhasználhatjuk, megerősíthet bennünket, felhívhatja a figyelmünket, hogy milyen területen, pl. motíváció terén, kommunikációban tehetünk még lépéseket egy egészségesebben táplálkozó lakosságért.

(Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.