• Az elmúlt öt év, és ami mögötte van - Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjáról

    Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

    Mint egy jó értelembe vett vándorcirkusz, amely minden évben útra kél, és járja az országot: akár így is tekinthetünk Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjára (MÁESZ), de itt a nagy attrakció nem a zsonglőrmutatvány, vagy az ugrócsoport egyedülálló száma, hanem a tervezetten végzett széles körű szűrővizsgálat, amelyben kiemelt hangsúllyal valósul meg a program keretén belül az egészségvédelem, a betegségmegelőzés és az egészségügyi ismeretekre vonatkozó információátadás, tanácsadás.

    TUDTA-E, HOGY

    •    a szűrések célja nem „csupán” a betegségek korai felismerése és hatékonyabb gyógyítása, de az egészségi állapot javítása, a betegségtől mentes várható élettartam növelése, a betegségek okozta gazdasági terhek csökkentése is.

    •    ha Magyarországon a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1.500-2000 személy idő előtti halálozása elkerülhető lenne.

    •    az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett kezelésével még teljes gyógyulás érhető el.

    •    az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében egy helyen kb. 35-40 perc alatt 35- féle vizsgálatot, mérést, és tesztet végeznek el, melyek rövid, azonnali szakmai értékelését is megkapja az, aki a szűrésen részt vett.

    De kezdjük az elején. Mi a szűrés, és miért érdemes élni, pl. az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram ingyenes szolgáltatásaival?

    Az egészségügyi szűrés olyan rendszeres, meghatározott időszakonként végzett vizsgálatsorozat, amelynek célja a rejtett betegségek, elváltozások feltárása. Egészséges vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti. A szűrés célja, hogy az egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó (vagy tolerálható kellemetlenséggel járó), alkalmas módszer segítségével kimutassák, vagy éppen kizárják a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ezen cél(ok) megvalósítása a szűrési tevékenység, ami a prevenció, a másodlagos megelőzés fontos eszköze.

    Hirdetés

    A szűrés elméleti alapja: a betegségek nem „derült égből villámcsapásként” törnek ránk, hanem akár évekre elhúzódó, több szakaszból álló folyamat eredményei. Az általunk megélt betegség csak „a jéghegy csúcsa”. A betegség kialakulásának a folyamatában két „szakaszhatár” különíthető el.

    Miért fontos a szűrővizsgálat?

    A RizikóRiadó Program 2010 hatására úgy tűnik, hogy egyre többen érzik úgy, valóban tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Nincsenek ezzel máshogy hazánk híres színészei sem, akik szinte kötelességüknek érezték csatlakozni a kezdeményezéshez, hogy ezúton hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára. Miért fontos a szűrővizsgálat?>>

    -    Az egyik a biológiai kezdet, amikor a betegség még rejtetten, „sejtszinten” indul el. Az ezt megelőző időszak az elsődleges megelőzésre szolgáló idő: a kockázatot jelentő tényezők kiiktatásával, pl. a dohányzás abbahagyásával, a táplálkozási szokások módosításával, mozgásban gazdagabb életmóddal stb. elejét lehet venni a betegség kialakulásának.

    -    A másik „szakaszhatár” a betegség okozta tünetek és panaszok megjelenése, amikor a beteg hagyományosan orvoshoz fordul. Ezzel kezdődik a betegség „klinikai szakasza”.

    -    A kettő közötti szakaszt a betegség „preklinikai szakaszának” nevezik. Ezen belül van egy olyan, hosszabb-rövidebb, de akár évekig is tartó időszak, amely alatt a betegség tüneteket, vagy panaszokat még nem okoz, de valamilyen módon már „jelt ad magáról”. Például úgy, hogy jellegzetes röntgenárnyékot ad, vagy a felszínről kóros alakú sejtek válnak le, amelyek mikroszkóp alatt árulkodóak, vagy a vastagbél szabad szemmel nem láthatóan vérezget, ami laboratóriumi úton kimutatható. Ezt a szakaszt nevezik a „preklinikai kimutathatóság szakaszának”; ez a szakasz ad lehetőséget a betegség „tettenérésére” szűrővizsgálat útján. Ebben az időszakban az elváltozás okozta funkciók zavara kompenzációs mechanizmusokat vált ki, ezért a szervezet működése látszólag még „jó”, de a kompenzáció kimerülésével ez hirtelen csaphat át betegségbe.

    A szűrésen való részvétel általában önkéntes. Abban az esetben lehet kötelező, ha a segítségével kiszűrhető megbetegedések fertőzőek - így a kötelező jelleget a közösség egészségének védelme indokolja.

    A szűrésekre általánosan érvényes, hogy nem az érintett, hanem a szűrővizsgálatot szervező kezdeményezi a részvételt (ellentétben azzal, amikor a beteg fordul panaszaival orvoshoz).

    Méhnyakrákszűrésre szóló meghívólevél

    Egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a méhnyakszűrés. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védőnők bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton. Közel 32 ezer nő kap méhnyakrákszűrésre szóló meghívólevelet a napokban az ÁNTSZ-től>>

    Ha a szűrővizsgálat eredménye „negatív”, a vizsgált személy megnyugodhat. Pozitív esetben a diagnózis felállítása és/vagy az időben történő kezelés a következő lépés. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha az adott személy a tünetek és panaszok megjelenése után fordult volna orvoshoz. Mivel a szűrés maga nem feltétlenül diagnosztikus eljárás, a pozitív vagy bizonytalan szűrési eredményű személyeket további kivizsgálásra szükséges küldeni.

    A szűrővizsgálatok céljuktól függően lehetnek:

    -    Tömeges szűrővizsgálatok: amikor a szűrés kiterjed a teljes érintett lakosságra (pl. egy-egy térség teljes lakosságának diabétesz szűrése).

    -    Célzott szűrővizsgálatok: ide tartoznak a várandósság idején, a születést követően végzett kötelező szűrések vagy éppen az iskola-egészségügyi vizsgálatok, de a tüdő-, az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák szűrés is.

    -    Lehet egy más célból végzett orvosi vizsgálathoz kapcsolni újabb szűrést, vagy lehet többféle szűrési módszert magában foglaló „csomagot” kidolgozni egy-egy érintett célcsoport részére (pl. menedzserszűrés).

    -    Előírt szűrővizsgálatok: ilyenek pl. a kötelező jellegű gépjárművezetéshez szükséges vizsgálat, vagy a munkavégzéshez kötött alkalmassági vizsgálatok.

    -    Többirányú (multifázisos) szűrővizsgálatok: amikor több különböző szűrési teszt/módszer egy időpontban történő alkalmazásával több betegség/betegségcsoport feltárása a cél.

    -    Általános szűrővizsgálatok: amely a legtágabb célú multifázisos szűrővizsgálat, hiszen az általános morbiditás (többféle betegség, elváltozás) feltárását célozza meg.

    A tudományosan megalapozott lakossági szűrővizsgálatok közül a fejlett országokban a krónikus, nem fertőző megbetegedések kiszűrése élvez prioritást, így például a szív-érrendszeri, vagy a daganatos elváltozások.

    Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja multifázisos szűrővizsgálat, hiszen 6 témakörben, kb. 35-40 perc alatt 35 féle mérés, vizsgálat, teszt végzésére ad lehetőséget, melyek a következők:

    Kardiológia, Hipertónia

    Szív- és érrendszeri vizsgálat

    Vérnyomásmérés

    Artéria merevség vizsgálat

    Szív- és érrendszeri kockázat

    Koleszterinszint mérés

    Vércukorszint mérés

    Húgysavszint mérés

    Tüdőgyógyászat

    Spirometria – légzésfunkció

    COPD kérdőíves teszt

    Szén-monoxid mérés

    Vér-oxigén vizsgálat

    Szemészet

    Szemnyomás vizsgálat

    Computeres látás vizsgálat

    Szemüveg dioptria vizsgálat

    Szemszárazság teszt

    Teljes Testanalízis

    Testmagasság mérés

    Haskörfogat mérés

    Derék-csípő arány vizsgálat

    Testtömeg, cél-testtömeg meghatározás

    Testzsírtömeg mérés

    Vázizomtömeg mérés

    Hasi zsírfelület vizsgálata

    BMI – Testtömeg- index

    Testműködés vizsgálat

    Ödéma vizsgálata

    Neuropathia vizsgálat

    Hallásvizsgálat

    Csontok ásványi anyag tartalmának vizsgálata

    Laktózérzékenység-teszt

    Bőr hidratáltságának vizsgálata

    Bőr faggyútartalmának vizsgálata

    Bőr pigmentáció vizsgálat

    Visszérbetegség kockázati teszt

    Inkontinencia és vizeletürítési zavarok kérdőíves teszt

    Vastagbéldaganat rizikó teszt

    A program célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása. Támogatást nyújt abban, hogy a lakos(ság) megismerje saját egészségi állapotát, rendszeres szűrések esetén annak alakulását, a megelőzés lehetőségeit és fontosságát. Kiemelten kell kezelni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, szívinfarktust, magas vérnyomást, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet, légúti megbetegedéseket, asztmát és allergiát, dohányzást, és nem utolsó sorban az elhízással kapcsolatos prevenciót, hiszen a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, elhízás okozta problémák életmódváltással megelőzhetők.

    A szűrővizsgálat életet menthet

    Hétszázhuszonöt helyszín, több mint kétmillió vizsgálat, drámai szűrési adatok - ez Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt négy évi mérlege. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok egyénre szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe. Gördülő Egészségügy - A szűrővizsgálat életet menthet>>

    Az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramban résztvevők a szűrések, tesztek eredményei alapján életmód tanácsadásban részesülnek a kliensek, többek közt dietetikusok részvételével, amely szóbeli ismeretátadás kiegészül még egy Egészség Könyvvel és egy Információs Prevenciós Csomaggal. Az eddigi szakmai kiállítókon túl, még több érdekes anatómiai modellel, 2015-től pedig világviszonylatban is egyedülálló Virtuális 3D Anatómiai Mozi Sátorral várják az érdeklődőket. Az 5 méter magas mini planetárium sátorban, az „Ismerd meg az emberi testet” előadás sorozat keretében egyedi látványelemekkel két előadássorozatban 24-féle tartalommal kerül bemutatásra az emberi test működése és felépítése. A műsorok napi 45 előadás keretében napi 500 látogató részére nyújtanak ingyenes részvételi lehetőséget.

    Persze az nagyon fontos kérdés, hogy a mért adatokat ki tudja hasznosítani. „Csupán” a szűrésen részt vett kliens, vagy az ellátórendszer is, ami talált probléma esetén kulcsfontosságú lenne. Ma még az adatközlés módja nem megoldott, ezért a kiszűrt egyének saját aktivitására, egészségtudatos magatartására van szükség ahhoz, hogy eljussanak háziorvosukhoz, illetve a szakellátásra. A következő években ennek megoldása lesz az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram egyik fontos feladata, a folyamatos szűrőtevékenység mellett.

    Dietetikusként miben lehet szerepünk?

    -    Amennyiben a szűrőprogram településünkön, vagy annak környékén jár, mi is éljünk a komplex vizsgálat lehetőségével (egészségtudatos magatartás), illetve adjunk erről tájékoztatást a rendelkezésünkre álló módo(ko)n ismerőseinknek, klienseinknek. (A http://www.egeszsegprogram.eu/index.php?page=2 oldalon tájékozódhatunk arról, hogy hol bukkan fel a guruló szűrőprogram.)

    -    A MDOSZ szinte a kezdetektől támogató partnere a programnak, és rendszeresen  delegál dietetikusokat az egyeztetett helyszínekre.

    -    Ha a munkánk során kiszűrt személlyel találkozzunk, erősítsük meg abban, hogy keressen fel szakembert a megfelelő, szükséges beavatkozás, esetleg gyógykezelés végett.

    Néhány számadat az eddigi tevékenységekről:

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    2014

    Összes

    Helyszínek száma

    144

    191

    193

    197

    194

    919

    Átfogó szűrővizsgálaton rész vett egyének száma

    20185

    21968

    23114

    23462

    23386

    112115

    Életmód tanácsadáson részt vett egyének száma

    39568

    44932

    48464

    59684

    59714

    252362

    Összesen elvégzett vizsgálatok száma:

    433885

    549200

    624078

    774246

    733176

    3104585

    Egészségi állapot – kitöltött kérdőívek száma

    1049620

    1142336

    1525524

    1622412

    1519432

    6859324

    Virtuális 3D Anatómiai Mozi sátor előadások száma

     

     

     

     

    4656

    4656

    Virtuális 3D Anatómiai Mozi sátor előadások látogatók száma

     

     

     

     

    21961

    21961

    Prevencióra fordított órák száma

    1361

    1689

    1747

    1914

    1865

    8576

    Kiadott Információs Prevenciós Csomagok száma

     

    42823

    49648

    49769

    49650

    191890

     

    Néhány érdekes adat, információ a program eddigi 5 évének (2010-2014) összesítéséből

    -    Háziorvosi szűrővizsgálaton, laboratóriumi vizsgálaton, szakorvosnál a résztvevők 13-35 százaléka soha nem vett még részt.

    Javaslat, lehetőség: a problémák minél hamarabbi feltárása miatt, a különböző tudományosan megalapozott lakossági szűrővizsgálatokra való eljutás biztosítása (pl. hosszabb kitelepülési idő, munkahely szervez átfogó szűrést, vagy elengedi komplex szűrésre a dolgozóit stb.)

    -    A nők 57 százaléka, a férfiak 47 százaléka nem mozgott, nem sportolt rendszeresen.

    Javaslat, lehetőség: hatékony testsúlycsökkentő program esetén, a táplálkozás mellett mozgásszakember bevonása is feltétlenül szükséges, az inaktivitás feloldására.

    -    A szűrésen részt vett nők 45,4, még a férfiak 60,8 százaléka többletsúllyal küzd, a hölgyek 49,5 százaléka a 88 cm haskörfogatnál, míg a férfiak 32,7 százaléka a 102 cm haskörfogatnál nagyobb „kerülettel” rendelkezik.

    Javaslat, lehetőség: dietetikushoz, háziorvos Egészségfejlesztési Irodához irányítás fontos feladat.

    -    A vércukorszint vizsgálata 5–6 százalékban mutatott kóros értéket.

    -    A prediabétesz átlagos előfordulása 7,28 százalék, míg férfiaknál 10,9 százalék!!

    -    Öt év távlatában egyenletes, lassú, de szignifikáns növekedés figyelhető meg a 2-es típusú diabétesz előfordulásában. Hipertónia gyakorisága mindkét nemnél növekszik (2. táblázat)

    -    A koleszterinszint 29–36 százalékban volt a normálistól eltérő.

    Javaslat, lehetőség: a már kiszűrt személyek irányítása az ellátórendszerbe, a rendszeres, hatékony kezelés és ellenőrzésének megvalósítása.

    -    A nők 28,6 a férfiak 43,1 százalékánál 140/90 Hgmm vagy afeletti vérnyomásértéket mértek.

    -    A hipertónia meglétére vonatkozó kérdésre nemmel válaszolók (10973 fő) körében 3089 főnél (28 százalék) bizonyult emelkedettnek a vérnyomás.

    -    A hipertóniás nők vérnyomása több mint 50 százaléknál nincs célértéken.

    -    A 2-es típusú diabéteszesek 65,2 százaléka hipertóniás, a tudottan hipertóniások 81 százaléka túlsúlyos.

    Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

    Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az illető családjában vagy közvetlen környezetében váratlanul megbetegszik, vagy éppen meghal valaki. Akkor mindenki elkezd saját magára vonatkoztatni, elmegy az orvoshoz és kivizsgáltatja magát. Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?>>

    -    Ami dietetikai szempontból érdekes, hogy a szűrésen részt vettek 89 százalékának tudomása van arról, hogy a túlzott sófogyasztás megbetegedéseket okozhat.

    Javaslat, lehetőség: dietetikusként a sócsökkentés módszereinek minél hatékonyabb kommunikálása, oktatása, figyelemfelhívás (STOP-só).

    -    Szintén érdekes, hogy a megkérdezettek közel kétharmada fogyaszt – önbevallás alapján – zöldséget és/vagy gyümölcsöt (igaz, arra vonatkozóan, hogy hányszor, és mennyit fogyaszt ebből az élelmiszercsoportból a válaszadó, nincs adat)

    Javaslat, lehetőség: dietetikusként a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése korosztály-specifikusan (pl. GYERE- program, iskolakert program, helyi termelők bevonásával helyi életmód/táplálkozás/főzőklub stb. programok)

    -    2014-ben a program keretében több mint 15000 érdeklődőnél végeztek laktózérzékenységi tesztet, ahol a diagnosztizált/ismert laktózintoleranciát nem vették figyelembe. Az eredmények azt mutatják, hogy a lakosság érintettsége jóval nagyobb arányt mutat és jelentősen eltér a diagnosztizált/beazonosított esetektől (1. ábra), ami felveti azt a problémát, hogy ezeknél a betegeknél csupán a tünetek, és nem az ok kezelése történik.

    Javaslat, lehetőség: munkavégzésünk során a tünetek alapján felmerülő gyanú esetén, a probléma beazonosítására a laktózérzékenységi teszt használata, az eredmények fényében tanácsadás, szakorvoshoz irányítás.


     
    A szűrések eredményei számunkra is szolgálnak érdekes információkkal. Ezeket az adatokat munkánk során is felhasználjuk, felhasználhatjuk, megerősíthet bennünket, felhívhatja a figyelmünket, hogy milyen területen, pl. motíváció terén, kommunikációban tehetünk még lépéseket egy egészségesebben táplálkozó lakosságért.

    (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

    Legutóbb frissült: 2015.06.02 14:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az iskoláskorú gyermek jelenlegi étkezése kihat a későbbi életmódjára is!

    Elkészült a legújabb országos iskolai menzakörkép. Csökkent a közétkeztetésben kínált ételek só- és cukortartalma, több zöldséget és gyümölcsöt kínálnak a gyerekeknek, számos új étel jelent meg. Vegyes a kép, ahogyan a szülők tapasztalatai is.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.