• Gyógyításra vár a gyógyszergyári image

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Nagyon alacsony a hazai gyógyszergyártók és tevékenységük ismertsége, és sok a témához kötődő tévhit is - derül ki a WEBBeteg megbízásából készült reprezentatív felmérésből. A Szinapszis cég által végzett piackutatásban részt vevő 1000 fő közül akadtak, akik kozmetikai cégeket is a gyógyszergyártók közé soroltak.

    A magyar lakosság egészség témakörrel kapcsolatos alacsony információigénye, valamint a gyártók aktív jelenlétének hiánya miatt a velük kapcsolatos ismeretek nagyon felszínesek és hiányosak.

    A helyzetet tovább rontja, hogy a gyógyszercégekről és tevékenységükről legtöbbször a televíziós műsorokból, hirdetésekből értesülnek a laikusok, amelyek hitelessége és objektivitása sokszor megkérdőjelezhető.

    Miért nem szeretjük a gyógyszergyárakat?

    Sajnálatos tény, hogy minden második krónikus beteg a megfelelő ismeretek hiányában nem tudja megítélni a hazai gyógyszercégek tevékenységét, ugyanakkor többségük - mintegy 30 százalékuk - jellemzően negatívan vélekedik róluk.

    Hirdetés

    Habár konkrét információ csak ritkán hangzott el a felmérésben, a gyártókkal kapcsolatos észrevételek is nagyon beszédesek. A magyar lakosság mintegy 80 százaléka úgy véli, hogy a gyógyszergyárak jelentős összeget költenek kutatás-fejlesztésre, viszont közel 70 százalékos azok aránya, akik szerint a gyártók extraprofitot realizálnak, és érdekeiket is mindig tudják érvényesíteni.

    A hazai gyógyszergyártók tevékenysége kapcsán a legtöbb kritika a cégek társadalmi szerepvállalását és a lakossági szűrőprogramok szervezésében való aktív részvételt érte. Azzal az állítással ugyanis, hogy a vállalatok ilyen jellegű tevékenységek szervezésében aktívan részt vesznek és jelentős szerepet vállalnak, mindössze a megkérdezettek 46 százaléka értett egyet.

    A Béres a legismertebb gyógyszergyár

    Ahogyan a gyártókkal kapcsolatos ismeretek, úgy a konkrét gyógyszercégek ismertsége is rendkívül alacsony. A spontán módon leggyakrabban említett gyógyszercég említési aránya 34, a második helyen szereplő gyártóé 27, míg a harmadiké mindössze 10 százalék!

    A reprezentatív felmérés spontán és támogatott említéseinek összesítése alapján a három legismertebb hazai gyártó a Béres, a Richter Gedeon és az Egis.

    Általánosságban elmondható, hogy a válaszadók döntő többsége csak a már régóta Magyarországon működő gyártókat tudja felidézni, míg az új vállalatok ismertsége lényegesen kisebb, a legtöbb külföldi gyártó gyakorlatilag ismeretlen a lakosság körében.

    Bár a válaszadók jelentős többsége csak a régi cégek nevét ismeri, azzal azonban csak nagyon kevesen vannak tisztában, milyen néven működik jelenleg az említett vállalat. Például a Chinoin és sanofi-aventis ismertsége együttesen közel 70 százalékos, ám ezen megkérdezetteknek mindössze 15 százaléka tudta, hogy a két társaság valójában azonos gyártót takar.

    Az is előfordult, hogy a gyógyszergyártók között kozmetikai vagy gyógyhatású készítmények előállításával, forgalmazásával foglalkozó cégeket is említettek (pl. Vichy, Naturland).

    Aktívabb részvétellel növelhető a bizalom

    Kapcsolódó cikkek

    A kutatásból merített tapasztalatok alapján elmondható: a lakosság igényli az ingyenes szűrő- és felvilágosító programokat. Az ezekben való aktív szerepvállalás révén egyrészt erősödne a gyógyszerkészítményekbe vetett bizalom, másrészt nemcsak a betegséghez társítanánk gondolatban a cégeket, hanem a betegség megelőzéshez, s az egészség megőrzéséhez is.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2008.07.14 15:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Női kutatókat díjaztak: az agy öregedése, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerése

    Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a LOréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen a kutya.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    Az orvosok is tévedhetnek

    Sok nagyszerű orvosi találmányról, gyógyszerről bizonyosodott be évtizedek alatt, hogy bizonyos esetekben életmentő lehet, felesleges alkalmazásuk azonban káros vagy legalábbis hatástalan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.