• Jelentős külföldi elismerés a cukorbeteg magyar fiataloknak

    Szerző: idbhungary.blog.hu

    Az IDB tavaly nyári elindulásának egyik célja az volt, hogy a diabétesszel élő magyar fiatalokat inspirálja, motiválja, közösséget teremtsen nekik. IDB - avagy az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom nemzetközi sikere.

    Több projektet sikerült az IDB-nek elindítania (Fc.DiaBeaters, Egészségesszáj, edukációs előadások) önerőből, ezzel is megmutatva, hogy bárki tud a közösségért tenni.

    Két magyar önkéntes

    Idén ezekkel a megvalósult projektekkel több képzésre és konferenciára pályáztunk, és két önkéntesünk pályázatát sikeresen elfogadták, akik 30 év alatti diabéteszes egyetemisták.

    Mindketten Magyarországot, a magyar cukorbetegeket és az IDB-t fogják képviselni a nemzetközi diabétesz rendezvényeken. 

    Egyikük a Nemzetközi Diabétesz Társaság Európai régiójának (IDF Europe) nyári, vezetőképző táborába kapott meghívót. Ez júliusban kerül megrendezésre Arnhemben. A tábor a Bas van Goor alapítvány bázisán lesz, ahol a fiatalabb diabéteszesek nemzetközi focikupáját is tartják.

    Hirdetés

    Több mint 30 fiatal cukorbeteg Európa különböző országaiból érkezik az egy hetes vezetőképző táborba, ahol amellett, hogy rengeteg előadás és workshop vár rájuk, széles nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert. A fiatalokon kívül a táborba az Európai Páciens Fórum, különböző Európai Páciensszervezetek valamint a legnagyobb gyógyszergyárak vezető képviselői is ellátogatnak.

    A magyar részvétel kiemelten fontos az IDF Europe-nak és nekünk, magyaroknak is!

    A tavalyi táborban magyar kezdeményezésre alakult meg az Diabetes Youth Advocates Europe (DYA Europe) szervezet, amely az Európai ifjúsági diabétesz szervezetek ernyőszervezete kíván lenni.

          

    Young Leaders

    Másikuk az év végén a kanadai Vancouverben megrendezésre kerülő IDF World Diabetes Congress-en (több, mint 10 ezer résztvevő) és az azt megelőző egy hetes Young Leaders képzésen vehet részt.

    A Young Leaders képzésen több mint 200, a világ minden részéről érkező 30 év alatti diabéteszes vesz részt, akik országukban közösségi tevékenységet végeznek. Ez volt ugyanis a feltétele a jelentkezésnek.

    Részletes programbeszámolóval kellett pályázni, hogy a jelentkező mit tett le az úgynevezett képzeletbeli asztalra. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a Nemzetközi Diabétesz Társaság érdemesnek tartott minket illetve a programjainkat arra, hogy erről Kanadában a többi diabétesz vezető előtt beszámolhassunk!

    Az IDB jelenleg is futó programjaira folyamatosan lehet jelentkezni, de ha van saját ötleted, amelynek megvalósításában segítséget tudunk adni, az alábbi elérhetőségek egyikén keress minket bátran:

    Email címünk: [email protected]

    Facebook oldalaink a képekre kattintva érhetőek el, és ezeken keresztül is tudtok minket követni!

    (Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom

    DYA Europe)

    Módosítva: 2015.05.18 15:17, Megjelenés: 2015.05.18 15:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Dinya Zoltán

    Milyen pszichés következményei lehetnek a gyermekre nézve?

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Cs. K., fordító

    Milyen emésztési problémák lehetnek a diabéteszes neuropátia következményei?

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Még két hónapig ajánlhatja kedvenc háziorvosát!

    Közel 100 ajánlás érkezett eddig az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt meghirdetett "A nemzet háziorvosa" pályázatra.

    Fény a teljes elszigeteltségben

    Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    Csontritkulás és cukorbetegség

    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Diétás szabályok cukorbetegség esetén

    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

    Készüljünk fel az utazásra: tudnivalók, ha inzulinra van szüksége

    Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és problémák a következő témakörökön belül szoktak előfordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.