• Jelentős külföldi elismerés a cukorbeteg magyar fiataloknak

    Szerző: idbhungary.blog.hu

    Az IDB tavaly nyári elindulásának egyik célja az volt, hogy a diabétesszel élő magyar fiatalokat inspirálja, motiválja, közösséget teremtsen nekik. IDB - avagy az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom nemzetközi sikere.

    Több projektet sikerült az IDB-nek elindítania (Fc.DiaBeaters, Egészségesszáj, edukációs előadások) önerőből, ezzel is megmutatva, hogy bárki tud a közösségért tenni.

    Két magyar önkéntes

    Idén ezekkel a megvalósult projektekkel több képzésre és konferenciára pályáztunk, és két önkéntesünk pályázatát sikeresen elfogadták, akik 30 év alatti diabéteszes egyetemisták.

    Mindketten Magyarországot, a magyar cukorbetegeket és az IDB-t fogják képviselni a nemzetközi diabétesz rendezvényeken. 

    Egyikük a Nemzetközi Diabétesz Társaság Európai régiójának (IDF Europe) nyári, vezetőképző táborába kapott meghívót. Ez júliusban kerül megrendezésre Arnhemben. A tábor a Bas van Goor alapítvány bázisán lesz, ahol a fiatalabb diabéteszesek nemzetközi focikupáját is tartják.

    Hirdetés

    Több mint 30 fiatal cukorbeteg Európa különböző országaiból érkezik az egy hetes vezetőképző táborba, ahol amellett, hogy rengeteg előadás és workshop vár rájuk, széles nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert. A fiatalokon kívül a táborba az Európai Páciens Fórum, különböző Európai Páciensszervezetek valamint a legnagyobb gyógyszergyárak vezető képviselői is ellátogatnak.

    A magyar részvétel kiemelten fontos az IDF Europe-nak és nekünk, magyaroknak is!

    A tavalyi táborban magyar kezdeményezésre alakult meg az Diabetes Youth Advocates Europe (DYA Europe) szervezet, amely az Európai ifjúsági diabétesz szervezetek ernyőszervezete kíván lenni.

          

    Young Leaders

    Másikuk az év végén a kanadai Vancouverben megrendezésre kerülő IDF World Diabetes Congress-en (több, mint 10 ezer résztvevő) és az azt megelőző egy hetes Young Leaders képzésen vehet részt.

    A Young Leaders képzésen több mint 200, a világ minden részéről érkező 30 év alatti diabéteszes vesz részt, akik országukban közösségi tevékenységet végeznek. Ez volt ugyanis a feltétele a jelentkezésnek.

    Részletes programbeszámolóval kellett pályázni, hogy a jelentkező mit tett le az úgynevezett képzeletbeli asztalra. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a Nemzetközi Diabétesz Társaság érdemesnek tartott minket illetve a programjainkat arra, hogy erről Kanadában a többi diabétesz vezető előtt beszámolhassunk!

    Az IDB jelenleg is futó programjaira folyamatosan lehet jelentkezni, de ha van saját ötleted, amelynek megvalósításában segítséget tudunk adni, az alábbi elérhetőségek egyikén keress minket bátran:

    Email címünk: [email protected]

    Facebook oldalaink a képekre kattintva érhetőek el, és ezeken keresztül is tudtok minket követni!

    (Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom

    DYA Europe)

    Módosítva: 2015.05.18 15:17, Megjelenés: 2015.05.18 15:17
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Több fájdalomcsillapító is receptkötelessé válik

    Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy javallat reumatikus betegségek kezelésére), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét.

    Gyógyuló egészségügy

    Idén december 5-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy című konferenciát. Az egészségügy meghatározó szakértői osztják meg tudásukat, információikat és véleményüket az érdeklődő résztvevőkkel, megalapozva ezzel a konferencia megszokottan magas szakmai színvonalát.

    A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

    Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És annak, hogy ilyen daganat áll a cukorbetegség hátterében? Mit tehet egy cukorbeteg, hogy megelőzze a hasnyálmirigy-daganat kialakulását?

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    A stressz és a cukorbetegség

    A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

    Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

    A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Hívjál mentőt, nem részeg!

    Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.