Ismerd a vérnyomásod!

Szerző: VM.komm Kommunkációs Tanácsadó Iroda

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben meghirdeti a Hipertónia Világnapját, melynek célja az egészségesek és a betegek figyelemének felhívása a magasvérnyomás-betegség népbetegséggé válására, megelőzésének lehetőségeire és a betegség veszélyeire. A Világnap dátuma hagyományosan május 17-e.

A magas vérnyomás rizikófaktorai

Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés. A magas vérnyomás rizikófaktorai

A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millióan érintettek e betegségben. Ráadásul a magasvérnyomás betegek száma nem csökken, hanem nő, mert az időseknél – 75 év felett – az esetek 80 százalékában (az érelmeszesedés következtében is) jelentkezik a hipertónia betegség és gyakori együtt járója a cukorbetegségnek is.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magasvérnyomásnak, ami sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, valamint a cukorbetegség, elhízás és zsíranyagcsere-zavar mindegyike felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának vagy megjelenésének veszélyére és a nem-gyógyszeres és/vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számtalan vizsgálati lehetőségünk van, amik együttesen bizonyító, vagy kizáró erejűek (pl. EKG, boka/kar index mérés, vizelet fehérjeürítés vizsgálata).

„A legkönnyebb a legnehezebb” gondolat fogalmazza meg azt, hogy a normális vérnyomás megőrzéséhez, illetve a már kialakult magasvérnyomás-betegség egyensúlyban tartásához olyan egyszerű dolgok járulhatnak hozzá, mint például:

Magas vérnyomás és életmód

A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb korosztály számára jelent veszélyt: a 65 év felettiek 40 százaléka szenved magas vérnyomásban. Magas vérnyomás és életmód

• a vérnyomás otthoni rendszeres mérése és a mérési érték feljegyzése, legalább havonta egy héten keresztül,

• a naponta végzett „szívdobogtató” 30 perces séta, vagy egyéb más forma a fizikai aktivitás növelésére,

• a sófogyasztás mértékének csökkentése napi 5 gramm alá,

• a túlsúly és az elhízás csökkentése a táplálkozás, fizikai aktivitás megváltoztatásával, és a haskörfogat ellenőrzésével

• a kávé fogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás mértékének és minőségének megváltoztatásával.

De azt is tudjuk, hogy ezen szokásaink megváltoztatása és e célok elérése a legnehezebbek közé tartoznak.

A Magyar Hipertónia Társaság szakmai, tudományos és gyakorlati célkitűzése, hogy elősegítse a hipertónia betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt biztosítson az érintettek és egészséges hozzátartozóik számára.

A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztásról, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal együtt az érfalakra nehezedő nyomást is. Ám nagy fogyasztók esetében mindez már nem igaz. A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

Ezért indította a Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” Programját a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az „Ereink Védelmében (ÉRV) Programot” a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizom infarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére. E programok során kiemelt cél volt az érintett betegek tulajdonságának megismerése, a kísérő és társbetegségek előfordulási gyakoriságának felderítése, valamint a vérnyomás célértékének elérési arányának és a terápiás lehetőségek alkalmazásának megismerése.

Jelentős értéket képvisel a kezelőorvosok szakmai ajánlásokhoz történő igazodásának mértéke a betegség kezelése során. Mindezt a Társaság által 10 éve indított adatgyűjtési sorozatának feldolgozott eredményei mutatják, mely adatokat a Magyar Hipertónia Regiszterben gyűjtöttük össze. A Magyar Hipertónia Regiszter adatgyűjtő tevékenységét ilyen formában – 2005, 2007, 2011 és 2013 után – ezúttal ötödik alkalommal végzi el a Társaság.

Az idei regiszter megvalósulását a több mint egy évszázados múltú Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatja. A gyógyszergyár alapítása óta csak Magyarországon folytat kutatást és gyártást, és kiemelten fontos szakmai területnek tekinti a szív- és érrendszeri betegségeket. A mostani támogatás formája egy minden megkötöttség nélküli tudományos-szakmai támogatás.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. és a Magyar Hipertónia Társaság hosszú évek óta folytat aktív együttműködést a magasvérnyomás-betegség elleni küzdelemben, például a fontos eredményeket mutató, és nemzetközi elismerést is kivívó ÉRV Program támogatásával is.

A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Magyarországon az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti. Magas vérnyomás: a lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” támogatói között számos gyógyszergyár szerepel, az Egis Gyógyszergyár Zrt. az egyik főtámogató. E szűrővizsgálat jelentőségét az adja, hogy a magát egészségesnek gondoló, jellemzően középkorú lakosságból képes kiszűrni, mintegy 10-20 százaléknyi új hipertóniás egyént, akiknél a betegség szűrővizsgálat nélkül csak sokkal később és súlyosabb állapotban fedeződne fel. A szűrővizsgálat fontos lehetőség a magasvérnyomás-betegségről szóló információ átadására, a megelőzés lehetőségeinek bemutatására és tanácsadásra is.

A laikusok felvilágosítása mellett nem feledkezhetünk meg a szakmai képzésről sem, ami a Magyar Hipertónia Társaság által szervezett továbbképző tanfolyamok és Kongresszusok biztosítanak. 2013-ban jelent meg a hipertónia betegség kézikönyvének negyedik kiadása, ami már a szív- és érrendszeri betegség-kockázatok részletes leírását és csökkentésének lehetőségét is tartalmazza. Ez évben jelenik meg a Magyar Hipertónia Társaság által kiadott, megújított szakmai irányelv is, ami a gyakorló orvosokat segíti a mindennapi betegellátásban.

A Magyar Hipertónia Társaság 1998-ban alkotta meg és hozta létre a hipertónia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. A képesítés a Társaság elismerése volt a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek számára. 15 évvel később indult meg ezen elismerés „hivatalossá” válása, és 2014-ben megindult a Nemzeti Vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

Az évenkénti Hipertónia Világnaphoz kapcsolódva a Magyar Hipertónia Társaság összegzi az elért eredményeket, hasonlóképpen a nemzetközi hipertónia társasághoz és a Hipertónia Ligához. A világnap jelmondatai, figyelemfelhívásai mindenki számára mutatják a szükséges tennivalókat. A 2015. évi világnap témája: Ismerd a vérnyomásod.

A Hipertónia Világnaphoz kapcsolódóan, május 17.-én rendezi meg a Magyar Hipertónia Társaság II. Tavaszi Kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetésre kerül az új szakma irányelv, összefoglalásra kerülnek a Társasági tudományos Programok és áttekintik a Hipertónia Regiszter helyzetét.

(VM.komm Kommunkációs Tanácsadó Iroda)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Milyen gyakran ellenőriztesse...

A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Ha Ön egészséges és korábban normális...

A kálium és a hipertónia

A kálium alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek. Utóbbira...

A prehipertónia is elzárhatja az...

Egy kutatás szerint már a normálisnál kicsit magasabb vérnyomás is ártalmas lehet, ugyanis a fiatal felnőtteknél jelentkező úgynevezett...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.