• Miniszteri biztos: infokommunikációs csomaggal bővül a Segítő kezek program

    Szerző: MTI

    Infokommunikációs fejlesztési csomaggal bővül a szociális alapellátást kiegészítő Segítő kezek program, amelyhez mára mintegy 155 önkormányzat csatlakozott országszerte - mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa az MTI érdeklődésére.

    Az időskori életminőség javításáért

    A nemzeti erőforrás miniszter szerint meg kell teremteni az idősödők aktív életének feltételeit, ez azt jelenti, hogy mind a társadalomnak, mind pedig az idősödőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy az érintettek egészségben, lehetőleg a családban és tevékenyen éljenek. Az időskori életminőség javításáért>>

    A program - amely közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával nyújt segítséget az időseknek - 2013-ban indult Belváros-Lipótváros önkormányzatának kezdeményezésére, majd Kisvárda és Szombathely is csatlakozott - ismertette.

    Ma már mintegy 70 ezer idős ember vesz részt közvetlenül a programban, így a Magyarországon élő mintegy 475 ezer 80 év feletti lakos 14 százalékához eljutott a kezdeményezés - emelte ki.

    Jeneiné Rubovszky Csilla kitért arra is, hogy a program során készített országos hatástanulmányból kiderült: a magány egyre nagyobb problémát jelent az idősek számára a fizikai és szellemi hanyatlás, családtagoktól, segítőktől való fizikai és szellemi függőség, időskori depresszió, elesettség és betegség mellett.

    A szépkorúak problémáira további megoldást kínál a Segítő kezek program új, infokommunikációs eszközöket tartalmazó modellprogramja - ismertette a miniszteri biztos.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kezdeményezés az idősek életminőségének javítását, a segítő családtagok és a házi ápolók helyzetének könnyítését teszi lehetővé. Emellett kiemelt célja, hogy az idősek a lehető leghosszabb ideig tudjanak a saját, megszokott környezetükben maradni - tette hozzá az NFM miniszteri biztosa.

    A modellprogram során megtanítanák az időseknek az internet, a Skype és az okostelefon használatát, valamint kapnának egy vészjelző karperecet is, amely méri a vérnyomást és képes jeleket küldeni az orvosoknak, hogy még az esetleges rosszullét előtt be tudjanak avatkozni - mondta. A karperec emellett a rendőrséget is értesíti az idős személy ellen irányuló bűncselekmény esetén, ezzel a biztonságot szolgálja - ismertette Jeneiné Rubovszky Csilla.

    A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramban résztvevők térítésmentesen jutnak az eszközökhöz - emelte ki a miniszteri biztos.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2015.04.16 10:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

    A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

    Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

    A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.

    A dohányzás az agyat is károsítja

    A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

    A kövérség gyorsíthatja az elbutulást

    Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.

    A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

    2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség kapcsolatát elemzi. A felmérés szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.