A Debreceni Egészségfejlesztési Iroda projektjének megvalósítása hamarosan véget ér

Szerző: dtmp.hu

A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet 2013-ban vissza nem térítendő támogatást nyert a TÁMOP-6.1.2 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód¬programok című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Ennek köszönhetően létrehozta a debreceni Egészségfejlesztési Irodát (EFI), amely 2014 márciusában kezdte meg munkáját.

Csökkentsük a cukorbetegség kockázatát gyermekeinknél is!

A cukorbetegség világszerte egyre elterjedtebb. Gyermekeink életének első 1000 napjában sokat tehetünk azonban a betegség kockázatának csökkentéséért. Csökkentsük a cukorbetegség kockázatát gyermekeinknél is!

A debreceni EFI 2015. március 26-án a Kossuth utca 1. szám alatt található Debreceni Belvárosi Művelődési Központban tartja 15 órától Szív-érrendszeri betegklubját, melynek vezetője Prof. Dr. Czuriga István PhD kardiológus professzor.

Az előadás témája a cukorbetegek szív-érrendszeri kockázata. A téma kiemelt fontosságú, hiszen a cukorbetegségben szenvedők szív-érrendszeri megbetegedésének kockázata 2-5-ször magasabb, mint az egészséges anyagcseréjű emberek esetében.

A cukorbetegek háromnegyede magas vérnyomásban szenved, és a szív-érrendszeri kockázatuk megegyezik azoknak a koszorúérbetegeknek a kockázatával, akiknek már volt szívinfarktusuk.

Kell a dohány? - Most még könnyebb a leszokás!

A cigarettáról lemondani nem egyszerű. Első lépés az elhatározás, ám a sikeres leszokáshoz kitartásra van szükség, amely sokszor legalább annyira nehéz – ha nem nehezebb – mint meghozni azt a döntést, hogy füstmentesen fogjuk folytatni az életünket. Az ingyenesen letölthető „Kell a dohány?” mobilalkalmazás megújult designnal, még testre szabottabb módon segíti a leszokni vágyó dohányosokat! Kell a dohány? - Most még könnyebb a leszokás!

A debreceni EFI számos életmódváltást segítő programmal állt a debreceni lakosság rendelkezésére a projekt időszakában: havi rendszerességgel működő Szív-érrendszeri betegklub, Cukorbeteg-klub, Alkoholról és dohányzásról való leszokás támogatása, Idősklub, Szülőklub, valamint heti rendszerességgel működő Szív-érrendszeri rehabilitáció, Étrendi tanácsadás, Krízishelyzetűek önsegítő csoportja, Futóklub és Testmozgás-tanácsadás.

A pályázat megvalósítási szakasza 2015. április 30-án lejár, melyet 3 év fenntartási időszak követ majd. Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) intézményi hátteret biztosít a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységekhez oly módon, hogy aktívan működteti és integrálja az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket. Hosszú távú célja a debreceni lakosság egészségi állapotának javítása. Az EFI a kistérség egészségfejlesztési feladataihoz rendelt újszerű intézményrendszeri elem. Működése lehetővé teszi az egészségfejlesztési tevékenység hatékonyságának és szakmai megalapozottságának javítását, a lakosság egészségi állapotának és az egészség-egyenlőtlenségek leküzdésének érdekében.

Mindezekről további részleteket a 2015. március 26-án a Debreceni Belvárosi Művelődési Központban megrendezésre kerülő „Cukorbetegek szív-érrendszeri kockázata” című előadás keretén belül hallhatnak.

Megtisztelő részvételükre feltétlenül számítunk!

(DTMP)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.