• Több mint ezer salmonella-fertőzött

    Szerző: Független Hírügynökség

    Már több mint ezren fertőződtek meg az Egyesült Államokban dúló salmonella-járványban - közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökség. Április eleje óta már 41 amerikai államban bukkant fel a betegség. Az amerikai szakemberek szerint a kórt nyers paradicsom és más nyers zöldségek terjesztik.

    A járvány április 10-én kezdődött az Egyesült Államokban, és az utóbbi hetekben napi 25-40 újabb esetet jelentenek - mondta az amerikai járványügyi központ élelmiszerbiztonsági vezetője. Eddig összesen 1017 fertőzöttről tud a központ, de minden esetre juthat akár 30-40 nem jelentett beteg is - tette hozzá Dr. Robert Tauxe.

    A kór felbukkant már 41 amerikai államban, és Kanadából is jelentettek négy megbetegedést. Közülük hárman valószínűleg az Egyesült Államokban kapták el a fertőzést, a negyedik beteget még vizsgálják.

    Hirdetés

    A járványnak két halálos áldozata is van: egy nyolcvan évnél idősebb texasi férfi, és egy másik, szintén texasi férfi, aki rákos volt, de a szalmonella is szerepet játszhatott a halálában. Összesen 203 ember került kórházba a fertőzés miatt. A szakemberek azért gondolják, hogy közös forrása lehet a fertőzéseknek, mert a szalmonella-baktérium egy ritka fajtájáról van szó. A Salmonella Saintpaul korábban szinte egyáltalán nem volt jelen az Egyesült Államokban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) eleinte a nyers paradicsomot tartotta a fertőzés okozójának, de később a chili paprika és a koriander is gyanússá vált. A hivatal azt javasolja az időseknek, a gyerekeknek és a gyenge immunrendszerűeknek, hogy kerüljék el a nyers jalapeno és serrano csípős paprikákat is.

    A szakértők szerint a nyers paradicsomot továbbra is jobb elkerülni, kivéve a biztonságosnak ítélt területekről származókat. Az AFP francia hírügynökség szerint ezek közé tartozik 43 amerikai állam, 29 mexikói állam, Hollandia, Belgium, Izrael, Puerto Rico, Kanada, a Dominikai Köztársaság és Guatemala.

    Legutóbb frissült: 2008.07.10 11:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A tüdőgyulladás és tünetei

    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Tévhitek a gyermekgyógyászatban

    Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

    A Streptococcusok okozta fertőzések

    A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

    Kórházi fertőzések - Sok beteg halálát okozzák

    Az egyre gyakoribb kórházi clostridiumfertőzéseket nem a rossz higiéné okozza, hanem a baktérium genetikai módosulása, állapították meg brit tudósok. Erről a BBC brit közszolgálati portálon olvasható cikk a Genome Biology című orvosi lapban megjelent tanulmány alapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.