Több mint ezer salmonella-fertőzött

Független Hírügynökség
megjelent:

Már több mint ezren fertőződtek meg az Egyesült Államokban dúló salmonella-járványban - közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökség. Április eleje óta már 41 amerikai államban bukkant fel a betegség. Az amerikai szakemberek szerint a kórt nyers paradicsom és más nyers zöldségek terjesztik.

A járvány április 10-én kezdődött az Egyesült Államokban, és az utóbbi hetekben napi 25-40 újabb esetet jelentenek - mondta az amerikai járványügyi központ élelmiszerbiztonsági vezetője. Eddig összesen 1017 fertőzöttről tud a központ, de minden esetre juthat akár 30-40 nem jelentett beteg is - tette hozzá Dr. Robert Tauxe.

A kór felbukkant már 41 amerikai államban, és Kanadából is jelentettek négy megbetegedést. Közülük hárman valószínűleg az Egyesült Államokban kapták el a fertőzést, a negyedik beteget még vizsgálják.

A járványnak két halálos áldozata is van: egy nyolcvan évnél idősebb texasi férfi, és egy másik, szintén texasi férfi, aki rákos volt, de a szalmonella is szerepet játszhatott a halálában. Összesen 203 ember került kórházba a fertőzés miatt. A szakemberek azért gondolják, hogy közös forrása lehet a fertőzéseknek, mert a szalmonella-baktérium egy ritka fajtájáról van szó. A Salmonella Saintpaul korábban szinte egyáltalán nem volt jelen az Egyesült Államokban.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) eleinte a nyers paradicsomot tartotta a fertőzés okozójának, de később a chili paprika és a koriander is gyanússá vált. A hivatal azt javasolja az időseknek, a gyerekeknek és a gyenge immunrendszerűeknek, hogy kerüljék el a nyers jalapeno és serrano csípős paprikákat is.

A szakértők szerint a nyers paradicsomot továbbra is jobb elkerülni, kivéve a biztonságosnak ítélt területekről származókat. Az AFP francia hírügynökség szerint ezek közé tartozik 43 amerikai állam, 29 mexikói állam, Hollandia, Belgium, Izrael, Puerto Rico, Kanada, a Dominikai Köztársaság és Guatemala.

A szalmonella okozta hasmenésről részletesen itt olvashat.

(FH)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos...

Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit...

Hőség - az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget szeretik - figyelmeztetett...

Kórokozók elleni védekezés otthonunkban

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját...

Árvíz - Fertőzésveszély és megelőzés

Az áradó víz házakat, gazdasági épületeket, ipari létesítményeket rombol és magával sodor állati tetemeket, vegyszereket, kommunális hulladékokat, árnyékszékek...

A nyári idény klasszikusa: szalmonella

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.