• Lekapcsolhatnak a gépekről egy olasz nőt

    Szerző: Független Hírügynökség

    Engedélyezte egy olasz bíró, hogy egy közúti baleset miatt 16 éve vegetatív állapotban lévő nőt lekapcsolják az őt életben tartó gépekről - közölte szerdán az ANSA olasz hírügynökség.

    Az 1972-ben született Eluana Englarót egy 1992 januárjában történt autóbaleset óta mesterségesen táplálják az észak-olaszországi Lecco városának kórházában. Édesapja, Beppino Englaro 1999 óta próbálja jogi úton elérni, hogy vessenek véget lánya mesterséges életben tartásának.

    Az eljárás végső felvonásaként a milánói fellebbviteli bíróság szerdai döntésében kimondta: bebizonyosodott, hogy a kómában lévő nő állapota visszafordíthatatlan. A határozat szerint a taláros testület arról is meggyőződött, hogy ha Eluana teljes öntudatánál lenne, akkor a mesterséges életben tartás helyett ő maga is inkább a halált választaná.

    Hirdetés

    Az eutanázia, azaz a kegyes halál kérdése azonban sok vitát vált ki Olaszországban, ahol a nagy befolyással bíró katolikus egyház 2006-ban megtagadta, hogy vallásos szertartást biztosítson Piergiorgio Welby temetésén. A 61 éves korában meghalt férfi gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedett, és nyolcévnyi kórházi vegetációja alatt indított harcot az eutanázia jogáért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Welby orvosa a férfi halála után azt nyilatkozta, hogy ő kapcsolta ki a beteg légzőkészülékét. A doktort végül nem büntették meg, mert az üggyel foglakozó vizsgálóbíró közölte, hogy az orvos tettét megvédi az alkotmány és a nemzetközi jog előírásai, amelyek tiltják a túlzott kezelést. Két hónappal Welby halála után azonban egy olasz bíróság visszautasította egy másik, izomsorvadás szenvedő beteg, Giovanni Nuvoli kérését, hogy kapcsolják le a lélegeztető készülékről.

    Az Eluana Englaróval kapcsolatos friss bírói döntést követően egyelőre nem derült ki, hogy a nőt mikor és hogyan kapcsolják le az életben tartó készülékekről.

    Legutóbb frissült: 2008.07.09 17:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felkészülés a halálra

    A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

    A spinális izomatrófia

    A spinális izomatrófia (spinális izomatrophia (SMA)) egy öröklődő súlyos betegségcsoport, sajnos elég gyakori, oka ismeretlen. A betegség a gerincvelőben elhelyezkedő mozgatósejtek pusztulásával jár. Magyarországon évente 10-15 új SMA-ban szenvedő gyermek születésére kell számítani.

    Stephen Hawking betegsége: az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)

    A betegségben szenvedőknél először csak a kisebb mozgásokért felelős izmok, majd egyre jelentősebb funkciókat ellátó izomcsoportok mondják fel a szolgálatot, míg végül (3-5 év alatt) a beteg ágyhoz kötötté válik, lélegeztetésre és táplálásra szorul.

    Diabéteszes ketoacidózis - Kómához is vezethet a cukorbaj!

    A diabétesz rettegett szövődménye a ketoacidózis, illetve ennek legsúlyosabb állapota, a ketoacidotikus kóma.

    Gyermekkori izomelhalás (Duchenne-féle izomdystrophia)

    A Duchenne-féle izomdystrophia az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Az izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövet és kötőszövet tölti ki, ebből adódóan a beteg egyre erőtlenebb lesz, míg végül önmaga ellátása is gondot jelent.

    17 év kóma után halál: emberölés, vagy "kegyes" vég?

    Jogi és politikai vitát váltott ki az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére egy udinei klinikán megszüntették.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.