Kizárólag egyszer használható injekciós tűk bevezetését sürgeti a WHO

Szerző: MTI

Az első fecskendezés után használhatatlanná váló, okos injekciós tűk bevezetését és kizárólagos alkalmazását sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményében.

A szervezet szerint 2020-ra teret kell hódítaniuk ezeknek a tűknek, a fecskendők újra és újra történő felhasználása miatt évente több mint kétmillió ember fertőződik meg különböző betegségekkel, többek közt hepatitisszel és HIV-vírussal - idézte a BBC hírportálja a WHO portálján megjelent írást.

Az új tűk a WHO szerint drágábbak a hagyományosnál, lecserélésük azonban olcsóbb, mint a betegségek kezelése.

Az "okostűben" vagy maga a tű húzódik vissza, vagy a benne lévő zár felengedését akadályozza meg a szerkezete, így nem használható újra.

"Ez reményeink szerint segít megelőzni az évente 1,7 millió új hepatitisz B, 300 ezer hepatitisz C és 35 ezer HIV-fertőzést és mindazokat, amelyekről nincsenek adataink. Ilyen például az ebola és a Marburg-vírus" - fejtette ki Selma Khamassi, az injekcióbiztonsággal foglalkozó WHO-csoport vezetője a BBC-nek.

A hagyományos fecskendők ára 2 és 4 dollárcent (5,4-10 forint) közé esik, az "okostűké" 4 és 6 dollárcent (10-15 forint) közé. A különbség így elenyésző, de az évente átlagosan regisztrált, mintegy 16 milliárd tűszúrással számolva már lényegesnek tűnik a növekedés. Khamassi szerint azonban "a biztonságos injekció-beadás a betegségek megelőzésének legolcsóbb módja. Össze sem hasonlítható a legdrágább fecskendő ára egy HIV-vírusos vagy hepatitis C fertőzés kezelésének költségeivel".

A WHO a védőburokkal ellátott tűk bevezetését is fontosnak tartja, amelyek megakadályoznák, hogy az orvosok véletlenül saját ujjukat is megszúrják. Ez megháromszorozná a tűk árát, ezért az egészségügyi szervezet felkérte az iparág képviselőit a termék terjesztésére és arra, hogy közösen találják meg, hogyan lehet a biztonságos tűk előállítási költségeit csökkenteni.

A tűket bevetnék többek közt a droghasználók védelmére indított tűcsereprogramokban és olyan kezeléseknél is, ahol a különböző gyógyszereket a fecskendőben keverik össze.

(MTI; Forrás: www.bbc.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.