• Mérföldkőhöz érkezett a pécsi 400 ágyas klinika felújítása

    Szerző: Pécsi Tudományegyetem

    Ünnepélyesen is átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 400 ágyas klinikai tömbjének „A” és „C” szárnyát, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt.

    Díj a Törődésért

    Csaknem hetven kórház közül idén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést. A leginkább mama- és bababarát szülészetek közti verseny második helyezettje a debreceni DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika lett, megelőzve a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat. Pécsre került az idei Díj a Törődésért>>

    A klinikai épületegyüttest Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át. Így már csak egy lépés – a „B” szárny rekonstrukciója – szükséges ahhoz, hogy egy teljes egészében megújult klinikai központban, a legmodernebb feltételek között működhessen az orvosi ellátás a baranyai megyeszékhelyen.

    Az európai uniós finanszírozással támogatott projektek mintegy 27 ezer m2-es területet érintenek, és több mint 15 milliárd forintból valósulnak meg. A január 13-án átadott épületegységekben működnek az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezen szakmák szakrendelései. Átadták továbbá a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO), mely az épületegyüttes keleti és északi, azaz a „B” és „C” épületei között található. A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.

    A komplexum átalakításakor kiemelt figyelmet fordítottak a funkcionalitásra. A Sürgősségi Betegellátó igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, mely egyes esetekben létfontosságú lehet. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, melybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket. A becslések szerint az új „sürgősségin” évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.

    Hirdetés

    A tervezés és a műszaki megvalósítás a legmagasabb színvonalon történt. Rendkívül hosszú élettartamú, alumínium nyílászárókat építettek be, a gyengén látókat vezetősávokkal kialakított hidegburkolat segíti a tájékozódásban. Az intenzív osztályoknak és a műtőknek steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, valamint világszínvonalú a katasztrófa elhárítási rendszer is, mely része többek között a magasnyomású vízköddel oltó tűzvédelmi rendszer is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Országosan is egyedülálló az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály Csontvelő Transzplantációs Részlegének magas higiéniai igényeit kielégítő funkcionális kialakítása, mely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogató folyosóval, telefonos kommunikációval mégis biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal. Ugyanezen részleg különleges higiéniai igényeit szolgálja az épület általános rendszerétől leválasztott steril légtechnikai és vízgépészeti rendszer, mely felforralt és visszahűtött steril vízszolgáltatást biztosít.

    A TIOP-2.2.2-08/2-2010-0001 „Janus Pannonius Sürgősségi Program – Korszerű sürgősségi ellátás a történelmi régióban” és a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2010-0001 „Janus Pannonius Program - Korszerű egészségügy a történelmi régióban” projektek keretében megvalósuló fejlesztési beruházások várhatóan az ősszel fejeződnek be, melynek köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern komplexumban látják majd el a pécsi ”400 ágyasba” érkező betegeket.

    (Pécsi Tudományegyetem)

    Legutóbb frissült: 2015.01.13 15:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megújulnak a háziorvosi rendelők Debrecenben

    Az Új főnix terv gondoskodó város programja részeként elkészült az első teljesen felújított háziorvosi rendelő Debrecenben - jelentette be a város alpolgármestere.

    Öt és fél perc jut egy betegre a háziorvosnál

    A KSH adatai alapján tizenöt év alatt már több mint 300-zal csökkent a szakmában dolgozók száma. Egyre több beteget kell ellátniuk a háziorvosoknak, ami azt eredményezi, hogy a rendelőkben hosszabbak a sorok, megnő a várakozási idő, miközben átlagosan alig néhány perc alatt kell kezelni a pácienseket – tudta meg a Magyar Nemzet.

    Először végeztek egynapos csípőprotézis-műtétet Magyarországon

    Először végeztek egynapos csípőprotézis-műtétet Magyarországon, az operáció szerdán volt a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikáján - tájékoztatta a beavatkozást végző orvos az MTI-t csütörtökön.

    Speciális műtéttel mentettek meg egy veszélyeztetett ikerpárt Pécsen

    Egészségesen jött világra a napokban Pécsett az a veszélyeztetett ikerpár, amelynek tagjain júniusban - a magzatok 22 hetes korában - az anyaméhen belül végeztek el speciális életmentő műtétet a baranyai megyeszékhely szülészeti klinikáján - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerdán az MTI-vel.

    Átlagosan 40 napig vár vizsgálatra egy szívbeteg - Mire számíthatunk a szakrendeléseken?

    Az elmúlt időszakban többször is téma volt a betegek szakrendelői ellátásra való várakozási ideje, és egymástól eltérő információk hangzottak el a közéleti diskurzusban.

    Könnyebb a gyógyulás együtt - Átadták az első hazai Ronald Szobákat a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján

    Magyarországon először Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobákat a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.