Mérföldkőhöz érkezett a pécsi 400 ágyas klinika felújítása

Szerző: Pécsi Tudományegyetem
Megjelent: 2015.01.13

Ünnepélyesen is átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 400 ágyas klinikai tömbjének „A” és „C” szárnyát, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt.

Díj a Törődésért

Csaknem hetven kórház közül idén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést. A leginkább mama- és bababarát szülészetek közti verseny második helyezettje a debreceni DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika lett, megelőzve a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat. Pécsre került az idei Díj a Törődésért>>

A klinikai épületegyüttest Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át. Így már csak egy lépés – a „B” szárny rekonstrukciója – szükséges ahhoz, hogy egy teljes egészében megújult klinikai központban, a legmodernebb feltételek között működhessen az orvosi ellátás a baranyai megyeszékhelyen.

Az európai uniós finanszírozással támogatott projektek mintegy 27 ezer m2-es területet érintenek, és több mint 15 milliárd forintból valósulnak meg. A január 13-án átadott épületegységekben működnek az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezen szakmák szakrendelései. Átadták továbbá a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO), mely az épületegyüttes keleti és északi, azaz a „B” és „C” épületei között található. A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.

A komplexum átalakításakor kiemelt figyelmet fordítottak a funkcionalitásra. A Sürgősségi Betegellátó igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, mely egyes esetekben létfontosságú lehet. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, melybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket. A becslések szerint az új „sürgősségin” évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.

A tervezés és a műszaki megvalósítás a legmagasabb színvonalon történt. Rendkívül hosszú élettartamú, alumínium nyílászárókat építettek be, a gyengén látókat vezetősávokkal kialakított hidegburkolat segíti a tájékozódásban. Az intenzív osztályoknak és a műtőknek steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, valamint világszínvonalú a katasztrófa elhárítási rendszer is, mely része többek között a magasnyomású vízköddel oltó tűzvédelmi rendszer is.

Országosan is egyedülálló az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály Csontvelő Transzplantációs Részlegének magas higiéniai igényeit kielégítő funkcionális kialakítása, mely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogató folyosóval, telefonos kommunikációval mégis biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal. Ugyanezen részleg különleges higiéniai igényeit szolgálja az épület általános rendszerétől leválasztott steril légtechnikai és vízgépészeti rendszer, mely felforralt és visszahűtött steril vízszolgáltatást biztosít.

A TIOP-2.2.2-08/2-2010-0001 „Janus Pannonius Sürgősségi Program – Korszerű sürgősségi ellátás a történelmi régióban” és a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2010-0001 „Janus Pannonius Program - Korszerű egészségügy a történelmi régióban” projektek keretében megvalósuló fejlesztési beruházások várhatóan az ősszel fejeződnek be, melynek köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern komplexumban látják majd el a pécsi ”400 ágyasba” érkező betegeket.

(Pécsi Tudományegyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

A jövő patológusai: Dr. Kaszás...

Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta...

Civilben hősök - életmentő egyetemi...

Az emberek egy részének fogalma sincs arról, melyek azok az alapvető tevékenységek, amelyeket egy rosszullét esetén meg kell tenni, hogy megelőzzük a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.