Együtt az életért - adventi véradás a Kölcsey Központban

Szerző: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Összefognak a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete az ünnepek alatt vérkészítményre szoruló emberekért.

Négy intézmény alkalmazottai nyújtják segítő karjukat december 9-én 8 és 12 óra között a debreceni Kölcsey Központban (Hunyadi u. 1-3). Vendégeiket, látogatóikat és a közelben lakó embereket is véradásra invitálják e napon a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és munkatársaik.

Meglepetéssel is készülnek, a donorok között belépőjegyeket sorsolnak ki: 10-et a Debreceni Irodalom Házába (Péterfia u. 28.), két darab kétszemélyes jegyet az Apolló Moziba, másik kettőt a december 14-i Karácsonyi Valceremóniára – a Valcer Táncstúdió félévzáró gálájára.

Az Együtt az életért című közös véradással a keménynek ígérkező karácsonyi időszakra segít felkészülni a Főnix Rendezvényszervező Kft., a Déri Múzeum, a Hotel Lycium és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetével együtt.

Igazi ajándék

Hosszú ünnepi időszak közeleg. A szabadság, a nyaralás és a karácsonyi készülődés lefoglalja az embereket, és általában kevesebben mennek el vért adni, holott ilyenkor megnő az egészségügyi intézmények vérigénye a nagy forgalom és a sok rendezvény miatt. Ráadásul néhány vérelem (például, a véralvadásért felelős trombocita) csak néhány napig tárolható.

Az adventi várakozást kísérje jótett mindazokért, akiknek az életben maradás, egészségük visszaszerzése a legnagyobb ajándék. Legyen nekik is békés, nyugodt karácsonyuk – így kérik fel véradásra a látogatókat, érdeklődőket, jegyvásárlókat és természetesen a munkatársakat a múzeumi negyed intézményei és a Vöröskereszt illetékes szervezete.

Egészségére – a donort is védik

A véradás csak regisztráció után kezdhető meg, ezért a szervezők kérik a jelentkezőket, hogy hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és Taj-kártyájukat. Felhívják figyelmüket arra is, hogy véradás előtt és után fogyasszanak sok folyadékot és étkezzenek a napszaknak megfelelően. Ebben segítik a donorokat azzal, hogy véradás után ásványvizet, nápolyit és 500 forintos étkezési utalványt adnak neki.

A levett vért szigorúan ellenőrzik a szakemberek. A donorok ezért ingyen esnek át egyébként költséges szűrővizsgálatokon (többek között HIV-, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, luesz-, szifiliszszűrésen).

(Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.