• Együtt az életért - adventi véradás a Kölcsey Központban

    Szerző: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

    Összefognak a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete az ünnepek alatt vérkészítményre szoruló emberekért.

    Négy intézmény alkalmazottai nyújtják segítő karjukat december 9-én 8 és 12 óra között a debreceni Kölcsey Központban (Hunyadi u. 1-3). Vendégeiket, látogatóikat és a közelben lakó embereket is véradásra invitálják e napon a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és munkatársaik.

    Meglepetéssel is készülnek, a donorok között belépőjegyeket sorsolnak ki: 10-et a Debreceni Irodalom Házába (Péterfia u. 28.), két darab kétszemélyes jegyet az Apolló Moziba, másik kettőt a december 14-i Karácsonyi Valceremóniára – a Valcer Táncstúdió félévzáró gálájára.

    Az Együtt az életért című közös véradással a keménynek ígérkező karácsonyi időszakra segít felkészülni a Főnix Rendezvényszervező Kft., a Déri Múzeum, a Hotel Lycium és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetével együtt.

    Igazi ajándék

    Hosszú ünnepi időszak közeleg. A szabadság, a nyaralás és a karácsonyi készülődés lefoglalja az embereket, és általában kevesebben mennek el vért adni, holott ilyenkor megnő az egészségügyi intézmények vérigénye a nagy forgalom és a sok rendezvény miatt. Ráadásul néhány vérelem (például, a véralvadásért felelős trombocita) csak néhány napig tárolható.

    Hirdetés

    Az adventi várakozást kísérje jótett mindazokért, akiknek az életben maradás, egészségük visszaszerzése a legnagyobb ajándék. Legyen nekik is békés, nyugodt karácsonyuk – így kérik fel véradásra a látogatókat, érdeklődőket, jegyvásárlókat és természetesen a munkatársakat a múzeumi negyed intézményei és a Vöröskereszt illetékes szervezete.

    Egészségére – a donort is védik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A véradás csak regisztráció után kezdhető meg, ezért a szervezők kérik a jelentkezőket, hogy hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és Taj-kártyájukat. Felhívják  figyelmüket arra is, hogy véradás előtt és után fogyasszanak sok folyadékot és étkezzenek a napszaknak megfelelően. Ebben segítik a donorokat azzal, hogy véradás után ásványvizet, nápolyit és 500 forintos étkezési utalványt adnak neki.

    A levett vért szigorúan ellenőrzik a szakemberek. A donorok ezért ingyen esnek át egyébként költséges szűrővizsgálatokon (többek között HIV-, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, luesz-, szifiliszszűrésen).

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)

    Legutóbb frissült: 2014.12.03 18:29
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    A legjobb karácsonyi ajándék: véradás

    A karácsonyi ünnepek előtt véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, országszerte közel négyszáz helyszínen lehet vért adni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.