• Betegellátás még jobb színvonalon

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A betegbiztonság és az ellátás szakmai megfelelőségének növelésére készült módszertani anyag az egyetemen a BELLA nevű pályázatban.

    Veszélyes üzem a gyógyítás

    Felmérések szerint az emberek többsége vagy nem hallott még a betegbiztonság kifejezésről, vagy nem tudja azt meghatározni, pedig igen gyakoriak a betegbiztonságot érintő nemkívánatos események. Veszélyes üzem a gyógyítás>>

    A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet 950 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól a „Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban” című projektre.

    A 2014 novemberében záruló pályázatban konzorciumi partnerként a Debreceni Egyetem is részt vett. A Betegellátók Akkreditációja az ellátás biztonságáért (BELLA) elnevezésű programban az intézmény a klinikai audit-rendszer módszertanának kialakításával járult hozzá a TÁMOP 6.2.5./A sikeres megvalósításához.

    A betegellátásban szakmai irányelvek és protokollok határozzák meg, hogyan kell ellátniuk az orvosoknak és a szakdolgozónak a betegeket. De hogy ez a valóságban is maximálisan érvényesüljön, és például egy magas vérnyomásban szenvedő beteget megfelelően vizsgáljanak ki, a legjobb diagnosztikus eszközöket használják, és a számára legeredményesebb, legkevésbé kockázatos gyógyszert alkalmazzák, ehhez készült módszertani útmutató a klinikai audit, mint szakmai minőségfejlesztő módszer számára.

    Hirdetés

    Gődény Sándor, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi docense, a konzorciumi partner szakmai koordinátora úgy foglalta össze az egyetem feladatait, hogy a pályázatban aktualizálták a klinikai audit irányelvét, és kidolgozták bevezetésének, valamint alkalmazásának módszertanát. A módszertani anyagot elkészítették mind a vezetőknek mind a dolgozóknak, annak érdekében, hogy a szakmai minőség színvonala az ellátás minden szintjén folyamatosan javuljon.

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    A pályázat kétéves futamideje alatt a Debreceni Egyetemen hét szakember azt is vizsgálta, hogy a betegellátás során milyen módszerekkel lehet legkedvezőbben bevezetni a szakmai irányelvek gyakorlati megvalósulását értékelő klinikai auditot. Értékelték ezek gátló tényezőit is, és többek között olyanokat találtak, mint az időhiány, a megszokott munka, a gyakorlati ismeretek hiánya vagy a kivételezett eljárás a beteggel.

    Az ellátás színvonalát növelő módszertani anyagot kézikönyvben foglalták össze, amelynek kivonatát a pályázatban résztvevő pilot intézmények is megkapták, hogy ezzel segítsék a klinikai audit módszerének bevezetését és a betegbiztonságot.

    Gődény Sándor hozzátette: a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán már a hallgatók is találkoznak ezekkel a módszerekkel, hiszen hazánkban elsőként itt oktatják a klinikai audit és indikátorai nevű tantárgyat.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2014.12.02 18:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

    Drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben

    Már középtávon is, de hosszútávon mindenképpen drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően - mondta Vartus Gergely, az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

    Az EESZT indulásából a betegek egyelőre keveset érzékelnek

    Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető - mondta az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen.

    Veszélyes üzem a gyógyítás

    Felmérések szerint az emberek többsége vagy nem hallott még a betegbiztonság kifejezésről, vagy nem tudja azt meghatározni, pedig igen gyakoriak a betegbiztonságot érintő nemkívánatos események.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.