Közösen a betegségek ellen

Szerző: Debreceni Egyetem

Szakmai csereprogramokban és kutatásokban is együttműködik a jövőben az Általános Orvostudományi Kar és a Thomas Jefferson Egyetem.

A két intézmény közötti megállapodást kedden írták alá a Debreceni Egyetemen. Mátyus László dékán a szerződés ünnepélyes aláíráskor kiemelte: a tudományos együttműködés részeként tervezik, hogy amerikai és európai uniós pályázatokon közösen vesznek részt, és az Általános Orvostudományi Kar mellett más karokra is kiterjesztik a közös munkát.

Közös a felelősséggel a halálos betegségek ellen

A Thomas Jefferson Egyetem képzési szerkezete nagyon hasonló a Debreceni Egyeteméhez. Az amerikai intézményben is működik többek között gyógyszerésztudományi és népegészségügyi kar, valamint diplomás ápoló képzésük is van. A 29 egészségügyi ellátó intézményt is magába foglaló philadelphiai egyetemen évente 250 orvostanhallgató kezdi meg tanulmányait.

Richard G. Pestell, a Thomas Jefferson Egyetem Sidney Kimmel Cancer Center igazgatója hozzátette: kutató és gyakorló orvosként kiemelt feladatának érzi, hogy az embereket segítse. A magyarok és az amerikaiak hasonló egészségügyi problémákkal küzdenek, sokan veszítik életüket kardiovaszkuláris, daganatos és a fertőző betegségekben.

A professzor elmondta, hogy egy vezető magyar és egy vezető amerikai egyetem kötött most egymással megállapodást, ezért közös a felelősség, hogy a halálos betegségek ellen együtt vegyék fel a harcot.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.