Kína kísérleti ebolagyógyszert küld Afrikába

Szerző: MTI

Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég, amelynek reményei szerint a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében.

Ebola-gyógyszer

Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét, akik Libériában fertőződtek meg és ott kapták a kezelést is. A szert egy kis kaliforniai cég fejlesztette. Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét

A Sihuan gyógyszeripari csoport a fekete kontinensen dolgozó kínai segélymunkások számára küldte a szert, amelyből szükség esetén további készlet is rendelkezésre áll.

A JK-05 nevű gyógyszer augusztus végén került először a kínai sajtó figyelmének középpontjába, a hadigyógyászati tudományos akadémia (AMMS) által fejlesztett szer ugyanis akkor kapott gyártási engedélyt a kínai hadseregben alkalmazható speciális gyógyszerként.

A fejlesztőcsoport öt éven át dolgozott a gyógyszeren, amely genetikai úton akadályozza meg az ebolavírus terjedését - mondta Vang Hung-csüen, a kutatócsoport vezetője korábban a kínai központi televízióban. Vang azt is elmondta, hogy a szert sikerrel tesztelték állatokon, de klinikai kísérletek hiányában azt egyelőre csak vészhelyzet esetén lehet alkalmazni.

Szükség esetén a térségben dolgozó kínai segélymunkások alkalmazzák

A Sihuan megerősítette, hogy a gyógyszert általános használatra nem, csak a térségben dolgozó kínai segélymunkások közötti esetleges megbetegedéseknél alkalmazzák. Az ebola elleni harcot több száz kínai segíti, a leginkább érintett három országban - Sierra Leonéban, Guineában és Libériában - emellett tízezer további kínai állampolgár tartózkodik.

A cég bízik a JK-05 sikerében, valamint a polgári alkalmazáshoz szükséges további kísérletek és vizsgálatok felgyorsításának lehetőségében, amelyeken most az AMMS-sel közösen dolgozik. Kínán kívül a cég Afrikában is készül klinikai kísérletekre, s nem zárja ki a szer helyi ebolafertőzötteken való alkalmazását sem.

Az eddig már több mint négyezer áldozatot követelő ebola ellen mind ez idáig egyetlen ország sem tudott hatásos ellenszert kínálni. Amennyiben ez elsőként Kínának sikerül, az a tudományos elismerés mellett az ország "puha erejének" növelését is segítené Afrikában. Hszi Csin-ping elnök a héten úgy fogalmazott, hogy az ebola terjedése az egész nemzetközi közösség számára kihívást jelent, és Kína arra törekszik, hogy a világ többi országával együttműködve dolgozzon a járvány legyőzésén.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.