Fiatal tehetségek tartottak előadást az I. Astellas Ifjú Kutató Szimpóziumon

Astellas-díj
megjelent:

2011-től kezdődően az Astellas Pharma kezdeményezésére három hazai orvostudományi képzést folytató egyetemen indult el olyan ösztöndíj-program, amely alap- és PhD-képzésben részt vevő fiatal kutatók számára biztosít nemes megmérettetési lehetőséget, a díjazottakat pedig saját kutatási terveik megvalósításához segíti hozzá.

A kezdeményezés mára beérett, az elmúlt három év legkiválóbbnak ítélt pályázói most közös konferencián mutathatták be kutatásaikat és elért eredményeiket.

A 2014. szeptember 24-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Dékáni Tanácstermében megrendezett I. Astellas Ifjú Kutató Szimpózium keretében három hazai orvosképzésben érintett egyetem (Pécs, Debrecen és a Semmelweis Egyetem) összesen 13 fiatal tudósa tartott előadást. Az orvostudomány számos területét átölelő prezentációk között a Pécsi Tudományegyetemről Borbély Éva farmakológiai, Kolláth Dóra immunológiai, Nádasdi Gergő biológiai, Meggyes Mátyás immunológiai tárgyú kutatásait mutatta be, Debrecenből Gaál Zsuzsanna genetikai, Szalóki Gábor biofizikai vizsgálódásait prezentálta, míg a Semmelweis Egyetemről Bogáthy Emese gyógyszerhatástani, Czobor Nikoletta magatartástudományi, Fekete Laura humánmorfológiai, Kellermayer Dalma kardiológiai, Varga Regina őssejt-genetikai, Huszár István biofizikai és Kovács Dániel Tamás genetikai kutatásait ismerhették meg a jelenlévők.

Problémát jelent az allergiás betegek aluldiagnosztizálása és alulkezelése

A magyar lakosság 30-35 százalékának van valamilyen allergiája. Vannak országok, ahol ennél jobbak az arányok. Ennek oka nem feltétlenül a szociális-társadalmi-ökológiai helyzet, hanem az orvosi ellátórendszer alkalmassága, hogy minden beteget megtalálnak-e, megfelelő ellátást kapnak-e. Nyilatkozta portálunknak Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus. Problémát jelent az allergiás betegek aluldiagnosztizálása és alulkezelése>>

„Nagy öröm és büszkeség számunkra e fiatal kiválóságok kiemelkedően értékes tudományos tevékenységével, kutatásaival megismerkedni, a pálya iránti elhivatottságuknak szemtanúja lenni.” – hangsúlyozta a rendezvényen Dr. Nyitrai Miklós professzor, a PTE ÁOK tudományos dékánhelyettese, majd hozzáfűzte: „Érdemes abba belegondolnunk, hogy egy ilyen fórumon nemcsak a magyar orvostudomány jövőjének lehetséges letéteményeseivel ismerkedhetünk meg, de talán a jövő leendő magyar Nobel-díjasaival is.”

„Büszkék vagyunk arra, hogy három orvosegyetem legígéretesebb fiatal tudósait egy helyen, egy ilyen program keretei között köszönthettük, és még nagyobb öröm számunkra, hogy a jövő évi szimpóziumon várhatóan már a Szegedi Tudományegyetem tehetségeit is köreinkben üdvözölhetjük majd. E hallgatók tudásszomja, szorgalma a gyakorló szakemberek számára is példaértékű lehet, kutatásaik pedig remekül fémjelzik a hazai egyetemeken zajló oktatás magas színvonalát, a témavezetők kiváló munkáját. Az összefogásért, a hallgatói munka odaadó támogatásáért szeretnék köszönetet mondani mindhárom egyetem vezetőinek, továbbá mindazoknak, akik az elmúlt időszakban részt vettek az együttműködés kialakításában, a gyakorlattá érlelés folyamatában.” – hangzott el Dr. Molnár Gábor, az Astellas Pharma értékesítési vezetőjének beszédében.

(astellasdij.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.