• Képzések segítik az egészségügyi dolgozókat a fogyatékos emberekkel való kommunikációban

    Szerző: Mindennapi Kultúráért Egyesület

    A fogyatékos emberek sokszor azért nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, mert nem tudják kifejezni magukat olyan egyértelműen, mint nem fogyatékos társaik. Több esetben maguk az egészségügyi dolgozók sem tudják, hogyan közelítsék meg a számukra furcsán viselkedő, nem a megszokott módon reagáló betegeket.

    Út a külvilágba

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatunk. Az autizmus kezelési lehetőségei.>>

     Erre a problémára igyekszik megoldást kínálni a Mindennapi Kultúráért Egyesület, amely az elmúlt két hónapban nyolc képzést bonyolított le az ország több kórházában: Siklóson, Harkányban, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Létavértesen.

    A nyolc képzésen közel száz fő vett részt.  Az ismeretátadás mellett szemlélet formálására, ezáltal a fogyatékos emberek életminőségének javítására is lehetőség adódott. A hallgatók számára elméleti és gyakorlati tudást egyaránt nyújtott a képzés. A kórházi dolgozók így a jövőben hozzájárulhatnak saját munkájuk keretei között a sérült emberek társadalmi integrációjához, megvalósulhat az egyenlő esélyű hozzáférés már az egészségügyben is.  

    A program első részében a hallgatók találkozhattak filmen és előadás keretei között az autizmussal. Megismerkedhettek ehhez a fogyatékossági csoporthoz tartozó emberek sajátosságaival és a számukra is könnyen értelmezhető környezet megteremtésének gyakorlatával.

    Hirdetés

    A képzés második elemeként megismerhették a kommunikációelmélet legalapvetőbb téziseit, majd a gyakorlatban is megtanulhatták, hogyan kell és lehet „KÉK” nyelven, azaz könnyen érthető módon kommunikálni mindazokkal, akiknek erre van szüksége.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A program harmadik elemében a siketvak emberekkel való kapcsolatteremtésre fókuszáltak a képzők. A résztvevőkben felmerült a kérdés vajon lehet-e olyan emberekkel beszélgetni, akik nem látnak és nem is hallanak? A válasz igen, ennek technikáit is elsajátíthatták a hallgatók.

    A képzések végén kitöltött elégedettségi kérdőívek alapján megállapítható, hogy valamennyi helyszínen nagyon hasznosnak ítélték meg a képzést a hallgatók, olyan ismerteket kaptak, amit a napi munkájuk során hasznosítani tudnak.

    A képzéseket az Egyesület a TÁMOP 5.4.6. A-12/2  „A fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés szakmai tudásának elterjesztése és hozzáférhető szolgáltatások fejlesztése” pályázat keretében bonyolította le.

    (Mindennapi Kultúráért Egyesület)

    Legutóbb frissült: 2014.07.24 17:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kanyaró - Újabb megbetegedést észleltek

    Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok - hangzott el az M1 reggeli műsorában.

    A KézenFogva Alapítvány idén is küzd az elfogadásért

    Még 4 napig jelentkezhetnek az iskolák a KézenFogva Alapítvány pályázatára. Az iskoláskorú gyerekek a Fogadd el, fogadj el! esélyegyenlőségi kampány rendezvényén vehetnek részt, ha az iskolájuk elnyeri a lehetőséget a pályázaton. A szerencsés tanulók a teljes napot az elfogadás és a tolerancia jegyében játszhatják végig ingyenesen.

    A jelnyelvet is megtanulhatják a betegjogi képviselők

    A jelnyelvet is megtanulhatják az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) dolgozói - írta a központ csütörtökön honlapján.

    Pályázatok a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

    Három pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a megváltozott munkaképességűek idei és jövő évi foglalkoztatására - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Fejlesztéssel és rugalmas foglalkoztatással a jobb irányításért

    Sikerrel zárult a Kenézy Kórház képzési programja. A konstrukció keretében lehetőség nyílt a Kórházban a foglalkoztatás rugalmasságát úgy növelni, hogy az érdemben hozzájáruljon a munka és a magánélet összeegyeztetésének elősegítéséhez.

    Újabb jogvédelmi képviselői képzést indított a betegjogi központ

    Újabb jogvédelmi képviselői képzést indított az egészségügy, a szociális és gyermekvédelem területén dolgozók részére az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) - közölte honlapján a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.