Sokan várnak szervekre

Szerző: Független Hírügynökség

Magyarországon csaknem ezren várnak szív, máj vagy éppen csontvelő átültetésre. Van, akinek például 1988 óta keresnek vesét. A törvények szerint senkinek sem kell felajánlania a szerveit ahhoz, hogy más megkaphassa.

Magyarországon csaknem ezren várnak átültetésre, a legtöbben vesére, csontvelőre és májra. A Magyar Transzplantációs Társaság elnöke azt mondja: sokszor azért vesznek el a beültethető szervek, mert az intenzív osztályokon senki sem felel azért, hogy a donorokat bejelentsék. 

"Az intenzív osztályokra kellenek ilyen felelősök, akik megszervezik a transzplantálást. Akik megnézik a vércsoportot és jelentik a szerveket" - mondta Dr. Szenohradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

A törvények szerint senkinek sem kell felajánlania a szerveit ahhoz, hogy más megkaphassa.

"Aki erről nem nyilatkozik, akkor azok a szervek elméletileg hivatalosan felhasználhatók. Azt viszont tudni kell, hogy ez soha nem így működik, mert a humánum mindenben elsődleges" - mondta Dr. Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Vagyis a család véleményét is kikérik. Az orvos azt mondja: megkönnyíti a transzplantációt, ha mindenki tűz egy nyilatkozatot a személyije mellé, hogy felajánlja másnak a szerveit egy esetleges balesetkor.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Eurotransplant - Egy donorszerv oda...

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.