• Felmérés készül a kórházak helyzetéről

    Szerző: Független Hírügynökség

    1-2 hónapon belül felmérés készül arról, hogy milyen a magyar kórházak gazdasági helyzete, ezen kívül a vizsgálat célja az is, hogy felmérjék milyen orvosi illetve szakdolgozói létszámproblémák vannak az intézményekben.

    Erről Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség vezetője számolt be a Független Hírügynökségnek a szervezet keddi elnökségi ülése után, amelyen részt vett az egészségügyi miniszter is. Székely Tamás ígéretet tett arra, hogy a minisztérium az országos felméréshez anyagi és informatikai segítséget is nyújt annak érdekében, hogy valós képet kaphassanak az intézmények helyzetéről.

    Hirdetés

    A felmérést a kórházszövetségen és a minisztérium kívül a Gazdasági Vezetők Egyesülete is támogatja. Varga Ferenc elmondta: Székely Tamás azt is megígérte, hogy az önkormányzati minisztérium segítségét is kéri majd a vizsgálathoz. A kórházakat fenntartó önkormányzatok ugyanis ösztönözhetik intézményeiket, hogy minél aktívabban vegyenek részt a felmérésben.

    A kórházszövetség elnöke elmondta: az elnökségi ülésen szó volt a kórházak gazdasági helyzetét meghatározó teljesítményvolumen korlátról. Bár a miniszter nem ígért változást ebben a rendszerben, azt azonban kilátásba helyezte, hogy sokkal rugalmasabban kezelik majd ezeket, az egyes kórházakra szabott finanszírozási kereteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Varga Ferenc azt is elmondta: Székely Tamás kilátásba helyezte, hogy a jövőben megemelik a kórházi finanszírozás egyik elemét, amelyből növelni lehet majd az egészségügyi szakdolgozók bérét is. A szövetség elnöke szerint erre azért is van nagy szükség, mert a szakemberek szerint egy-két éven belül katasztrofális helyzet alakulhat ki a szakdolgozók elvándorlása miatt, amelyet csak sürgős béremeléssel lehet megállítani. Hozzátette: a béremelés kapcsán a miniszter egyelőre nem említett dátumot, azt mondta, hogy várják meg a felmérés eredményét.

    Legutóbb frissült: 2008.06.25 00:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: ideje jobban megismernünk a patológiát

    Óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben a patológia tudománya. A kórbonctan talaján szerveződött tudományág mára sokkal közelebb áll az élő betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. A legtöbben mégis inkább az utóbbival azonosítják a patológusok munkáját - ezt támasztja alá a WEBBeteg.hu egészségportál felmérése is.

    Sokkal több CT és MR szolgálja a betegek gyógyulását

    Nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-MR berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR berendezés volt használatban, mára Magyarországon 65 MR-berendezés van, 117 százalékkal, több mint duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR eszközök száma - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára.

    Az egészségügyi fejlesztések javítják a betegek gyógyulási esélyeit

    Az idén és jövőre olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.