Összefoglaló a Magyar Kórházszövetség Kongresszusának szakmai napjáról

Capitol Consulting Group
megjelent:

2020-ra egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik majd az uniós egészségügyi rendszerekből. Az elvándorlás nálunk is az uniós tendenciához lesz hasonló, azaz 6 éven belül az ellátás mintegy 12%-át veszélyeztetheti – hangzott el a MKSZ Kongresszusának szakmai napján. 2020-ra Magyarországon is 100 ágyból csak 80-90-re juthat egészségügyi dogozó, és az ápolók hiánya máris égető.

Kórházkereső a WEBBetegen

Kórházkereső az ország összes kiemelt és nem kiemelt kórházával, klinikáival, elérhetőséggel, címmel. Kórházkereső a WEBBetegen

Az egységes, mindenki számára azonos eséllyel elérhető sürgősségi ellátás megteremtése az ellátók és ellátottak közös érdeke, és a következő időszak egyik legfontosabb feladata az ehhez szükséges humánerő-forrás és a működési költségek biztosítása – foglaltak állást az MKSZ Kongresszusának résztvevői, hozzátéve, hogy előbbihez jelentős mértékben járultak hozzá a társadalmi infrastruktúra operatív programokkal végrehajtott sürgősségi fejlesztések.

A Magyar Kórházszövetség üzenetei

A magyar társadalom stabilizálódása és a gazdaság fellendülése elképzelhetetlen biztos alapokon álló egészségügy és a jelenleginél egészségesebb lakosság nélkül – e célok eléréséhez ajánl együttműködést a Magyar Kórházszövetség, amely a következő 10 üzenetet küldi a magyar társadalom, a tagkórházak, az egészségügyben dolgozó munkatársak és a döntéshozó testületek tagjai felé. A Magyar Kórházszövetség üzenetei>>

A Magyar Kórházszövetség üdvözli a Vasgyúró Gyermek-egészségügyi Program létrejöttét, kiemelt figyelemmel a gyermekonkológiai, valamint a kora- és újszülött-ellátásra. Magyarországon a szülés körüli és a csecsemőhalálozás országos átlaga stabilan magasabb az uniós átlagnál, bár közelíti azt. Az egyes régiók között akár kétszeres különbségek vannak. Észak- és Közép-Magyarországon évente 13 ezren szülnek a térségben, 1100 koraszülött jön világra, köztük kétszázötven 1500 gramm alatti csecsemővel. A csecsemőhalálozás csökkentése érdekében megkerülhetetlen az országban a várandósgondozás, a szülésvezetés és az újszülött-ellátási protokollok egységesítése, a területi különbséges csökkentése és a személyi feltételek javítása. Jó hír, hogy idén júniustól egy új népegészségügyi program keretében megkezdődhet a várandós anyák között a kockázatos helyzetűek felmérése, ami lehetővé teszi a veszélyeztetettek kiszűrését idejében.

Az elmúlt két évben nem nőtt az egynapos sebészeti beavatkozással ellátottak száma az elvárható mértékben, ezért az MKSZ úgy véli, hogy újra kell gondolni az elterjesztését és anyagilag ösztönözni kell az egynapos sebészetet, mint sikeres ellátási formát.

Jövőre megvalósulhat a hazai betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind a szolgáltatók, mind a betegek számára – jelentették be a Kongresszuson. Ehhez kapcsolódóan a gyógyszervények felírása és kiváltása, valamint a beutalások is elektronikus úton történhetnek jövő évtől.

A gyógyturizmusé a jövő – hangsúlyozták a Kórházszövetség szakmai napján és megerősítették, hogy a magyar állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatók nem tudnak gazdaságosan működni, ha kizárólag az OEP finanszírozására támaszkodnak.

A Kórházszövetség kiállt az idei tanévben kötelezően bevezetett iskolai közösségi szolgálat mellett, és felhívta a figyelmet a kórházlelkészi szolgálat jelentőségére a betegek és a munkatársak mentálhigiénés támogatásához egyaránt.

A Kórházszövetség vendége több határon túli magyar kórházigazgató Kárpátaljáról, Partiumból, Felvidékről és Délvidékről. Beszámoltak a szomszédos országok egészségügyi rendszereiről, a magyarlakta területek kórházi gondjairól. Az erősödő intézményi kapcsolatok új utakat mutatnak a határon átnyúló egészségügyi ellátásban is.

(Forrás: Capitol Consulting Group)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.