• Egy vizsgálatra 100 napot kell várni

    Szerző: Független Hírügynökség

    A kórházakban az áprilisihoz képest 10 nappal kevesebbet, alig több mint egy hetet kellett várni májusban a gerincsérv műtétekre, a gerincstabilizáló operációkra azonban átlagosan több mint 10 hónapot - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csütörtökön nyílvánosságra hozott összesítéséből.

    Egyelőre nehéz megmondani, hogy a szakrendelőkben átlagosan mennyit kell várni egy-egy vizsgálatra, mivel a járóbetegellátók fele, főleg informatikai problémák miatt, nem tud eleget tenni jelentési kötelezettségének - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Norbert, a felügyelet főosztályvezetője.

    Hirdetés

    A kórházaknak és szakrendelőknek április óta havonta jelentést kell küldeniük az EBF-nek bizonyos nem sürgős műtétekről és vizsgálatokról. Ez a fekvőbetegellátók esetében 20 féle olyan műtét, mint például az epekő feltárás, a mandula- illetve a kisebb nőgyógyászati beavatkozások.

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 117 fekvőbeteg intézmény végzett májusban legalalább egy ilyen beavatkozást, viszont csak 52 küldött jelentést ezen ellátások várólistáiról. Kiss Norbert elmondta: az áprilisi jelentéseket is hozzáadva már több mint 60 kórház tett eleget kötelezettségének, tehát pozitív a tendencia.

    A jelentésre kötelezett csaknem 500 szakrendelőnek egyelőre kevesebb, mint a fele küldte el az adatokat. Várható, hogy néhány hónapon belül megoldják az adminisztrációs és informatikai problémákat - tette hozzá.

    A különbségek intézményenként eltérőek lehetnek

    A kórházak által elküldött adatokból kiderül, hogy májusban, akárcsak az előző hónapokban a csípő és térdprotézis beültetések előjegyzési ideje csaknem fél év maradt. A gerincstabilizáló műtéteknél pedig van olyan intézmény, ahol több mint másfél évre jegyeznek elő betegeket, például a Budai Egészségközpontban 568 nap a várakozási idő. A gerincsérv műtétekhez hasonlóan azonban csökkent a szürkehályog- és mandulaműtétek várólistája.

    A szakrendelőknél nagyon nagyok a különbségek: van, ahol azonnal tudják fogadni a beteget, de máshol ugyanarra a vizsgálatra 100 napot kell várni - mondta a főosztályvezető. Az elvárás az lenne, hogy ott, ahol nagy a kockázata a várakozásnak, tehát például a kardiológiai és onkológiai vizsgálatoknál, ne kelljen 3 hétnél vagy legfeljebb 1 hónapnál többet várnia a betegeknek a szakrendelői vizsgálatra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár egyelőre nehéz átlagot vonni a beérkezett rendelői adatokból, úgy tűnik nem rosszabb a helyzet Magyarországon, mint például Angliában. A szigetországban ugyanis az az elvárás, hogy a gyanú felmerülése után 3 hónapon belül jusson el a beteg a szakorvosig.

    Új-Zélandon még megengedőbbek a hatóságok, ott a nem nagy kockázatú betegségeknél akár 6 hónapig is várakoztathatják a betegeket - tette hozzá.

    Legutóbb frissült: 2008.06.19 15:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A krónikus mandulagyulladás tünetei és kezelése

    A krónikus mandulagyulladás a torokmandulák bakteriális fertőzése, kolonizációja következtében létrejövő, idült állapot. Lehet klinikailag csak a távoli betegség miatt feltételezett, de előfordul a heveny, tüszős mandulagyulladások ismétlődése is.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ tovább bővíti kapacitásait

    További beruházásokat, új kórházi tömb felépítését tervezi az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) főigazgatója, aki a sportegészségügyi kapacitás fejlesztésében is komoly lehetőséget lát.

    Várólisták - mely műtétekre kell a legtöbbet várni?

    Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) összesítése szerint például a térdprotézis-beültetésre átlagosan 181 napot. Az összesítés eredményét a hatóság honlapján publikálta.

    Várólisták szabályozásai

    A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos várólistát. Mindkét listára egyedi azonosítóval azok a betegek kerülnek fel, akiknek a gyógyulás elősegítéséhez, vagy az életminőségük javulásához valamilyen orvosi beavatkozásra van szükségük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.