Átadták a Szent Erzsébet kórházkápolnát a főváros X. kerületében

MTI
megjelent: 2014.03.26.

Átadták a Szent Erzsébet Kórházkápolnát szerdán a főváros X. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben, az ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter, bíboros.

A kormányfő helyettese kiemelte: "a teljes ember" gyógyítása küldetés és feladat. Ez akkor lehetséges, ha mindenki teszi a dolgát, így az orvos szakma és az egyház is. Szerinte helyre áll a dolgok normális rendje, amikor egy kórházban kápolnát alakítanak ki.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy "a magyar államnak értelme", hogy az emberek életminősége javuljon, ebbe pedig beletartozik, hogy a betegeknek ne csak a testét gyógyítsák gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal, hanem szellemileg és lelkileg meglegyen a gyógyulás lehetősége.

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója azt mondta: az egészségügyben helyt állni sosem volt könnyű, hiszen a hétköznapokban kell rendkívüli helyzetekkel megbirkózni, és időnként egyéni tragédiákkal szembesülni.

A kórház elsődleges feladata a betegellátás színvonalának folyamatos fejlesztése - hangsúlyozta, hozzátéve: munkatársaik elkötelezettek a magas színvonalú gyógyító munka mellett. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá az orvostechnológia új eszközeinek és lehetőségeinek alkalmazására a betegek érdekében.

Felidézte, hogy Erdő Péterrel tavaly írtak alá megállapodást a kápolna kialakításáról. Régi igény volt, hogy olyan helyiség legyen a kórházban, ahol lehetőség nyílik a vallás gyakorlására - mutatott rá, és kiemelte: orvosként tudja, hogy a betegek gyógyulásához elengedhetetlen a hit és a bizalom.

Központi kórházlelkészség, sürgősségi lelkipásztori betegellátás szolgálat

Erdő Péter, bíboros-prímás, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke kiemelte: nem véletlenül törekednek arra, hogy a kórházakban visszaállítsák a régi katolikus kápolnákat, ahol megmaradtak, illetve ahol lehetőséget kapnak újat alakítsanak ki. Nem a maguk érdekében, hanem a kórházakban ápolt betegek érdekében teszik ezt - hangsúlyozta.

A vallásos emberek kevésbé szorongók?

A Torontói Egyetem tudósainak felmérése alapján arra lehet következtetni, hogy mindazok, akik hisznek Istenben kevésbé szorongóak vagy stresszesek, mint az ateisták. Mondj egy imát! – Avagy a vallásos emberek kevésbé szorongók?

Felidézte, ezért alapították meg már majdnem tíz éve a budapesti központi kórházlelkészséget, és ezért szervezték meg a sürgősségi lelkipásztori betegellátás szolgálatát, amely minden kórházból telefonon elérhető.

A kápolnák kialakításában nem csupán a szentmise lehetősége rejlik, hanem az oltáriszentség őrizete révén hiszik azt, hogy különleges erő költözik a falak közé, és Krisztus jelenléte áldás és erőforrás mindenki számára - fejtette ki a bíboros-prímás.

Szentmise minden szerdán 16 órakor

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 7.6 millió forintot költött felújításra és a szentély liturgikus berendezésére.

Angyal Júlia festőművész alkotása az Árpádházi Szent Erzsébetet ábrázoló oltárkép, amely egyszerűségében kifejezi a szent szegényeket, betegeket befogadó szeretetét. Temesvári Lászlóné építész tervezte a kápolnát, Gecse István kőfaragó mesterhez kötődnek a kápolna kőmunkái. A kórház részéről Horváth Gabriella építész, Búzás István építésvezető vett részt a munkálatokban.

A Szent Erzsébet Kórházkápolna minden nap nyitva lesz reggel 7-től este 21 óráig. Az első szentmise a kápolnában jövő héten, április 2-án szerdán 16 órakor lesz, majd ezt követően minden szerdán ugyanebben az időben. A kórházi lelkipásztori szolgálatot Tomanovics József, a Kőbányai Szent György plébánia plébánosa látja el.

Az ünnepségen az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye képviseletében Erdő Péter bíboros megáldotta kórházkápolnát.

A gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. A tudományos pszichoterápia kibontakozását a XVIII. századra tehetjük, a hipnózis alkalmazásának idejére. Pszichoterápia: a gyógyító szavak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.