Eltörölték az adókötelezettséget

Szerző: Független Hírügynökség

Eltörölte az Alkotmánybíróság a "gyógyszerismertetők", azaz a céges orvoslátogatók után fizetendő, havi 416 ezer forintos regisztrációs díjat. A díj a gyógyszergazdaságossági törvény 2007. január elsejei hatályba lépése óta volt érvényben.

Korábban mindössze 13 ezer forintos, egyszeri költséget jelentett a regisztráció.

A határozat hétfőn született, és szerdán lépett életbe. A testület indoklása szerint az adófizetési kötelezettség csak akkor felel meg a közterhekhez való hozzájárulás alkotmá­nyos követelményé­nek, ha a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt tényleges munkavégzés tölti ki tarta­lommal. Ha ugyanis a gyógyszerismertető nem folytatja azt a tevékeny­séget, amelyre az en­gedélyt megszerezte, akkor a foglalkoztatónak ebből nem szár­mazik gazdasági elő­nye.

A rendelkezés nem tar­talmazott mentességi szabályokat azokra az esetekre, amelyekben a foglalkoztatási jogvi­szony fennáll ugyan, de a munka elmarad. Ilyen esetekben a jogalkotó ténylegesen meg nem szerzett jö­vedelmet adóztat - tájékoztatott Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Leukémiás betegek kezelését segíti...

A 2021-es “Az Év Gyógyszere” innovatív hatásmechanizmusával új lendületet adott a krónikus limfoid leukémia és az akut mieloid leukémia...

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.