Eltörölték az adókötelezettséget

Szerző: Független Hírügynökség

Eltörölte az Alkotmánybíróság a "gyógyszerismertetők", azaz a céges orvoslátogatók után fizetendő, havi 416 ezer forintos regisztrációs díjat. A díj a gyógyszergazdaságossági törvény 2007. január elsejei hatályba lépése óta volt érvényben.

Korábban mindössze 13 ezer forintos, egyszeri költséget jelentett a regisztráció.

A határozat hétfőn született, és szerdán lépett életbe. A testület indoklása szerint az adófizetési kötelezettség csak akkor felel meg a közterhekhez való hozzájárulás alkotmá­nyos követelményé­nek, ha a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt tényleges munkavégzés tölti ki tarta­lommal. Ha ugyanis a gyógyszerismertető nem folytatja azt a tevékeny­séget, amelyre az en­gedélyt megszerezte, akkor a foglalkoztatónak ebből nem szár­mazik gazdasági elő­nye.

A rendelkezés nem tar­talmazott mentességi szabályokat azokra az esetekre, amelyekben a foglalkoztatási jogvi­szony fennáll ugyan, de a munka elmarad. Ilyen esetekben a jogalkotó ténylegesen meg nem szerzett jö­vedelmet adóztat - tájékoztatott Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.