Májustól a kórházban működik a központi ügyelet Veszprémben

Szerző: MTI

Május elsejétől a kórházban működik a központi ügyelet Veszprémben, erről hétfőn írt alá megállapodást a város az ügyelet működtetésére kiírt pályázat győztesével.

Ezzel hosszú, több éve tartó vita zárult le, korábban ugyanis a háziorvosok nem akartak a kórházban ügyelni, mivel szerintük nem voltak megfelelőek ott a feltételek.

Mi a teendő?

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk. Ebben segíthet eligazodni az alábbi tájékoztató. Mentőt hívjak, ügyeletre menjek vagy a házi orvosomhoz?>>

Az ünnepélyes aláíráson Porga Gyula (Fidesz), Veszprém polgármestere azt mondta, okos kompromisszum szültetett: megértette az orvosok érveit, ugyanakkor az orvosok is elfogadták, hogy a város ebben a kérdésben "kényszerpályán" mozog, hiszen a kórház sürgősségi osztályának fejlesztéséhez önerőt biztosított a pályázati forráshoz, cserében pedig a megállapodás szerint a központi ügyelet a kórházba "költözik".

Felidézte: a megyeszékhely közgyűlése azután döntött úgy, hogy az ügyeleti rendszer megszervezésére közbeszerzést ír ki, hogy december tárgyalásokat folytattak az orvosok képviseletével.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új rendszerben a visszajelzések szerint egyelőre kevés veszprémi háziorvos vesz részt.

A polgármester úgy vélte, hogy a központi orvosi ügyeletnek a sürgősségi osztályon való működése és a közös mentőszolgálati diszpécseri szolgálat nagyobb biztonságot jelent a betegeknek.

Kiss Zoltán, a nyertes cég, a debreceni székelyű Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. vezetője elmondta: az új ügyeletei rendszer, amelyben az alapellátási ügyelet és a sürgősségi osztály együttműködik, a közös mentőszolgálati diszpécserszolgálattal ma már alapelvárás a szakmában. Ennek a rendszernek köszönhetően a beteget e három szakterület szakemberei pontosan és gyorsan a megfelelő helyre irányítják.

Hozzátette: várják az ügyeleti rendszerbe a veszprémi orvosokat, akikkel a szerződéskötés után kezdik meg a tárgyalásokat.

Az ügyeleti rend nem változik

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, az új ügyeleti rendszer lehetővé teszi, hogy az úgynevezett arany órában - a tünetek jelentkezésétől számítva az orvosi vizsgálatig - a beteg megtalálja a megfelelő kezelést. Tapasztalatok szerint ugyanis sokszor abból adódik gond, hogy a beteg nem találja a helyét az egészségügyi rendszerben.

A megállapodást az önkormányzat és a kft. két évre kötötte; az ügyeleti rend nem változik, s azt ügyeletenként két, a felnőtt betegellátást végző orvos, s egy gyermekorvos látja el.

Az ügyeleti rendszerben nemcsak Veszprém, hanem a környező 16 település betegeit is fogadják.

Porga Gyula az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a május elsejétől megüresedő, belvárosi rendelőkben továbbra is egészségügyi szolgáltatást tervez a város, erről a közgyűlés az év második felében dönt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Derékfájás Derékfájás

Mi okozhatja? Komolyabb betegségek tünete is lehet!

A melanoma rizikófaktorai A melanoma rizikófaktorai

A kockázati tényezők közt vannak belső és külső faktorok. Mik ezek?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.