• Kétszázmilliót meghaladó fejlesztés valósul meg a Zala Megyei Kórház koraszülött részlegén

    Szerző: MTI

    A súlyos állapotú újszülöttek, kissúlyú koraszülöttek gyógyulását, magasabb szintű egészségügyi ellátását szolgálja a Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósuló, 205 millió forintot meghaladó fejlesztés - közölte az osztályvezető főorvos Zalaegerszegen csütörtökön sajtótájékoztatón

    Gárdos László elmondta, a projekt keretében (amelyhez a 10 százalékos önerőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosítja) informatikai és orvos technológiai eszközöket, kíméletes lélegeztetőgépeket, multifunkciós monitorokat, klinikai és intenzív inkubátorokat, informatikai rendszerbe integrált, digitális képalkotást elősegítő diagnosztikus eszközöket szerznek be.

    Életmentő krízisinkubátorok


    Napjainkban már minden megyében található kihelyezett krízisinkubátor. A szerkezet célja kettős. Egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket. Életmentő krízisinkubátorok: Mi lesz a babák sorsa?>>

    Hozzátette: az országban elsőként a Zala megyei kórházban működik majd a jelenleg csúcstechnológiának számító elektromos lázlaprendszer, amely biztosítja a csecsemők diagnosztikai paramétereihez való hozzáférést, valamint növeli a terápia biztonságát. A lázlapon az egyedi azonosító alapján a legkisebb bejegyzéstől kezdve a legnagyobb beavatkozásig az összes eseményt tudják majd dokumentálni - ismertette Gárdos László.

    Az MTI kérdésére elmondta, az osztályon a Zala megyei, Vas megye délkeleti, valamint Somogy megye északnyugati részén született koraszülötteket és beteg újszülötteket látják el. Az 500-600 grammal született csecsemők több hónapon keresztül fekszenek az osztályon, ápolásukhoz, ellátásukhoz az orvosok, nővérek (közel 40-50-fős személyzet) napi 24 órás, összehangolt munkájára van szükség.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A májustól működő világszínvonalú műszerpark létrehozásával a csecsemőhalálozás megelőzésében eddig elért eredményeket még tovább lehet javítani - hangsúlyozta Gárdos László.

    Oroszlán Tamás stratégiai igazgató emlékeztetett arra, hogy a perinatális intenzív centrum mindamellett, hogy magas szintű ellátást tud biztosítani a kis súlyú koraszülöttek és a súlyos állapotú újszülöttek számára, a többi osztály munkáját - például a diabéteszes terhesek gondozását - is segíti. 

    Csidei Irén, a kórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézmény összeállított egy 15-20 évre szóló stratégia tervet, amelynek első szakaszában a perinatális intenzív centrum fejlesztése valósul meg, majd néhány éven belül több, pályázati forrásból finanszírozható fejlesztés követi a kezdeményezést.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.02.21 14:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Inkubátoros csecsemők - Elindult a Babales program

    Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő programot a budai Szent János Kórház.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    A Honvédkórházban is családbarát osztályon látják el a PICi babákat

    A koraszülött babák gyógyulását segíti, és a családnak is fontos minden együtt töltött perc. A nagyon apró és esetleg még fejletlen babáknak is állandó törődésre, szüleik folyamatos jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy gyarapodni, gyógyulni tudjanak.

    Eredményesen csökkentik a gyermekhalandóságot a kórházi fejlesztések

    Töredékére csökkent Magyarországon a gyermekhalandóság az elmúlt évtizedekben, míg 1990-ben ezer élve születésre vetítve 17 eset volt, tavaly ez a harmadára, 5-re csökkent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence hozzátette: ez az érték megfelel az európai átlagnak, amely a világon a legalacsonyabbak között van.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.