Kétszázmilliót meghaladó fejlesztés a Zala Megyei Kórház koraszülött részlegén

MTI
megjelent:

A súlyos állapotú újszülöttek, kissúlyú koraszülöttek gyógyulását, magasabb szintű egészségügyi ellátását szolgálja a Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósuló, 205 millió forintot meghaladó fejlesztés - közölte az osztályvezető főorvos Zalaegerszegen csütörtökön sajtótájékoztatón

Gárdos László elmondta, a projekt keretében (amelyhez a 10 százalékos önerőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosítja) informatikai és orvos technológiai eszközöket, kíméletes lélegeztetőgépeket, multifunkciós monitorokat, klinikai és intenzív inkubátorokat, informatikai rendszerbe integrált, digitális képalkotást elősegítő diagnosztikus eszközöket szerznek be.

Életmentő krízisinkubátorok
Napjainkban már minden megyében található kihelyezett krízisinkubátor. A szerkezet célja kettős. Egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket. Életmentő krízisinkubátorok: Mi lesz a babák sorsa?>>

Hozzátette: az országban elsőként a Zala megyei kórházban működik majd a jelenleg csúcstechnológiának számító elektromos lázlaprendszer, amely biztosítja a csecsemők diagnosztikai paramétereihez való hozzáférést, valamint növeli a terápia biztonságát. A lázlapon az egyedi azonosító alapján a legkisebb bejegyzéstől kezdve a legnagyobb beavatkozásig az összes eseményt tudják majd dokumentálni - ismertette Gárdos László.

Az MTI kérdésére elmondta, az osztályon a Zala megyei, Vas megye délkeleti, valamint Somogy megye északnyugati részén született koraszülötteket és beteg újszülötteket látják el. Az 500-600 grammal született csecsemők több hónapon keresztül fekszenek az osztályon, ápolásukhoz, ellátásukhoz az orvosok, nővérek (közel 40-50-fős személyzet) napi 24 órás, összehangolt munkájára van szükség.

A májustól működő világszínvonalú műszerpark létrehozásával a csecsemőhalálozás megelőzésében eddig elért eredményeket még tovább lehet javítani - hangsúlyozta Gárdos László.

Oroszlán Tamás stratégiai igazgató emlékeztetett arra, hogy a perinatális intenzív centrum mindamellett, hogy magas szintű ellátást tud biztosítani a kis súlyú koraszülöttek és a súlyos állapotú újszülöttek számára, a többi osztály munkáját - például a diabéteszes terhesek gondozását - is segíti.

Csidei Irén, a kórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézmény összeállított egy 15-20 évre szóló stratégia tervet, amelynek első szakaszában a perinatális intenzív centrum fejlesztése valósul meg, majd néhány éven belül több, pályázati forrásból finanszírozható fejlesztés követi a kezdeményezést.

(MTI)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.