• Újraélesztő készüléket helyeztek el a zalai kormányablakokban

    Szerző: MTI

    A járókelők számára is hozzáférhetően félautomata újraélesztő készüléket helyeztek el a két zalai kormányablakban, ahol több kormánytisztviselő az életmentési ismereteket is elsajátította - tájékoztatta a Zala Megyei Kormányhivatal kedden az MTI-t.

    A hivatal két kiemelt ügyfélforgalmat lebonyolító épületébe egy-egy félautomata újraélesztő készüléket helyeztek ki vészhelyzet esetére. A zalaegerszegi Kossuth utcai épületben, valamint a nagykanizsai járási hivatalban a járókelők számára is hozzáférhetőek ezek az életmentő berendezések.

    A kormányhivatal közölte azt is: a múlt év végén negyven zalai kormánytisztviselő háromórás gyakorlati képzésen sajátította el az életmentési ismereteket. Ezen a tanfolyamon nagy hangsúlyt fektettek a defibrillátoros újraélesztés magabiztos elsajátítására, a szívmasszázs, azaz a mellkasi kompressziók helyes technikájának alkalmazására, valamint a mesterséges lélegeztetés oktatására is.

    Hirdetés

    Az életmentő berendezések elhelyezését a zalai kormányhivatal azzal is indokolta, hogy Magyarországon hozzávetőlegesen minden félórában meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. A betegek jelentős része a munkahelyén vagy nyilvános helyen lesz rosszul, megmentésük, illetve újraélesztésük sikerességét a gyors felismerés, az azonnali beavatkozás, valamint a helyben rendelkezésre álló defibrillátor készülék segíti.

    Ne bukjunk meg az elsősegély vizsgán!


    Az orvos-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. Vegyük át lépésről-lépésre, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került. Újraélesztés lépésről-lépésre.>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.02.05 13:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

    Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

    Vasárnap lesz az európai újraélesztési nap

    Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.