Egészségügyi államtitkárság: már szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak

Szerző: MTI

Mostanra gyógyszerészi szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak, a múlt év végi adatok szerint a gyógyszerészi tulajdonrész csaknem az összes patika esetében elérte a 25 százalékot - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

Kifejtették: a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szabályozásának modellkorrekciója a 2011. január 1-jétől érvényes gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításával valósult meg. A patikaalapítási "aranyláz" lezárásával újra szükségletalapúvá tették a gyógyszertár-létesítést, a gyógyszertár működtetésében visszaállították a gyógyszerész személyes szakmai felelősségét, a "féktelen marketinggyakorlat" helyett pedig a betegbiztonságot elősegítő gyógyszerészi szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt.

Romlik a patikák helyzete

Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét. Egyre romlik a patikák helyzete.>>

Mindehhez az új jogszabály előírta, hogy 2014. január 1-jétől a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a gyógyszerészi tulajdonnak meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jétől pedig az 50 százalékot.

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint 2012 végén még csaknem ötszáz gyógyszertár nem felelt meg a 25 százalékot előíró tulajdonosi szabályozásnak. 2013. december elejére a 2330 gyógyszertárból csak 187 gyógyszertár esetében nem volt biztosított ezen feltétel.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint a fennmaradó patikák esetében is folyamatban volt a társasági szerződés módosítása. A módosított társasági szerződéseket a gyógyszertáraknak január végéig kell megküldeniük az OTH-nak.

A gyógyszertárakra eddig nem érkezett állami elővásárlási igény. Ez is - mint az államtitkárság kiemelte - csak abban az esetben lépne életbe, ha az adott tulajdonrészt a kötelező gyógyszerészi tulajdon biztosítása felett nem a gyógyszerészeknek kívánják eladni, és akkor csak átmeneti időre, míg azt pályázatként a gyógyszerészeknek meg nem hirdetik.

A gyógyszerészi tulajdonosi program elősegítésére költségvetési támogatással elindult Patika Hitelprogram és Patika Tőkeprogram igénybevételére is érkeztek már kérelmek. Ezek elbírálása már folyamatban van. Az államtitkárság kiemelte: ahogyan ez előzetesen is várható volt, a költségvetési támogatással elérhető hiteleket nagyobb számban a többségi gyógyszerészi tulajdon biztosításához kívánják igénybe venni.

Elengedhetetlen, hogy megvalósuljon a többségi gyógyszerészi tulajdon

Az egészségügyi államtitkárság mindezek alapján úgy véli, hogy "a gyógyszertári liberalizáció káros következményeit korrigáló folyamat jól halad": gyógyszerészi, szakmai kontroll alá kerültek a gyógyszertárak, megjelent a személyes szakmai felelősség elve, és megtörtént az integrálás az egészségügyi ellátórendszerbe.

Kiemelték továbbá, hogy a 2010-es adatokhoz képest kevesebb mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma, 30 százalékkal csökkent a gyógyszertári kintlévőségek aránya. Továbbá nőtt a gyógyszertárak sajáttőke-ellátottsága és eredménytermelő képessége is – tették hozzá. "Ugyanakkor a szakmaiság garantálása érdekében elengedhetetlen, hogy a gyógyszertárak tekintetében megvalósuljon a többségi gyógyszerészi tulajdon" – szögezte le az államtitkárság.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Új szolgáltatások, hiányos...

Csak úgy tarthatják meg vevőiket a gyógyszertárak, ha kihasználják fő versenyelőnyüket, a szakmai tájékoztatás képességét – állapította meg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.