A gyógyszerhamisítók ellen szövetkezetek

Szerző: Független Hírügynökség

A hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen lépett szövetségre pénteken a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2 százalékát teszik ki a hamisított termékek, de a gyógyszertárakba a kereskedelem zártsága miatt még nem kerültek be.

Korábban Kínából származott a hamisított gyógyszerek 80 százaléka, utóbbi években változott az arány. Indiából származik a 60 százalék, a második helyen Kína, harmadikon az Arab Emirátusok áll. Magyarországon a teljes forgalom 1-2 százaléka hamisított gyógyszer, de Nigériában ez az arány 80 százalék, Oroszországban 30 százalék.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke a megállapodás pénteki aláírásakor elmondta, hogy az illegális kereskedelmet az emberek felvilágosítása tudja a leghatékonyabban megállítani. Ezért fontos, hogy mindenki tudja: aki a legális, zárt gyógyszer-kereskedelmi rendszeren kívüli terméket vásárol, mindig hamis, rossz árut vesz.

Senki ne higgyen az olcsó - főleg interneten és piacokon árult - ajánlatoknak. A gyógyszerek egészségre ártalmasak lehetnek. Kiemelte, hogy elsősorban testépítőknek árult izomnövelőkről, potencianövelőkről és fogyókúrás gyógyszerekről van szó. A legális kereskedelembe Magyarországon még nem került egyetlen hamisított gyógyszer sem.

Gyógyszer helyett téglapor


Nagy János, a VPOP parancsnoka azt mondta, hogy a VPOP és a IGYE évek óta összedolgozik, most azonban - hogy megelőzzék a nagyobb bajt - szorosabbra fűzik a szálakat. A gyógyszer-hamisítás ellen eddig is védekeztek a gyártók: hologramos dobozokkal, mini jeladókkal, speciálisan megfestett gyógyszerekkel, de ezek a fogyasztók előtt ismeretlen biztonsági elemek. A megállapodás alapján a kölcsönös információ szolgáltatás mellett vállalták, hogy tanfolyamokat, előadásokat tartanak a témában a vámosoknak.

A hamisitott, gyógyhatásúnak feltüntetett termékek vagy teljesen hatástalanok, vagy mérgezőek. Különböző mellékhatásokat, akár maradandó károsodást vagy halált is okozhatnak.

Kovács László, az európai Bizottság vám- és adóügyi biztosa azt mondta, hogy a termékhamisítás megakadályozása az egyik legfontosabb feladata az uniós vámszerveknek. a hamisítás megfosztja bevételük egy részétől a termékek gyártóit, emellett a termék tulajdonosának, feltalálójának jogait is sérti. Ez a folyamat munkahelyeket is fenyeget. A gyógyszerhamisítás miatt életek is veszélybe kerülhetnek: az Unióban már találtak a vámosok konténernyi mennyiségű szívgyógyszert, amelyben a megfelelő szer helyett téglapor és sárga festék volt.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Álgyógyszerek: belehalhatunk?

Terrorszervezetekhez is jut abból a nem kevés bevételből, amely a hamis gyógyszerek eladásából származik. Az Interpol szerint valószínűleg az...

Elárasztják Európát a veszélyes...

Minden európai polgárt fenyeget a kontinensre egyre nagyobb számban érkező hamis gyógyszer. Az egyik legfertőzöttebb terület Nagy-Britannia, ahol...

Gyógyszerhamisítás - szigorúbb...

Világszerte és Európában is aggasztó méreteket ölt a gyógyszerek hamisítása. Az esetleges körülmények között, legtöbbször házilag vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.