• A gyógyszerhamisítók ellen szövetkezetek

    Szerző: Független Hírügynökség

    A hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen lépett szövetségre pénteken a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2 százalékát teszik ki a hamisított termékek, de a gyógyszertárakba a kereskedelem zártsága miatt még nem kerültek be.

    Korábban Kínából származott a hamisított gyógyszerek 80 százaléka, utóbbi években változott az arány. Indiából származik a 60 százalék, a második helyen Kína, harmadikon az Arab Emirátusok áll. Magyarországon a teljes forgalom 1-2 százaléka hamisított gyógyszer, de Nigériában ez az arány 80 százalék, Oroszországban 30 százalék.

    Hirdetés

    Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke a megállapodás pénteki aláírásakor elmondta, hogy az illegális kereskedelmet az emberek felvilágosítása tudja a leghatékonyabban megállítani. Ezért fontos, hogy mindenki tudja: aki a legális, zárt gyógyszer-kereskedelmi rendszeren kívüli terméket vásárol, mindig hamis, rossz árut vesz.

    Senki ne higgyen az olcsó - főleg interneten és piacokon árult - ajánlatoknak. A gyógyszerek egészségre ártalmasak lehetnek. Kiemelte, hogy elsősorban testépítőknek árult izomnövelőkről, potencianövelőkről és fogyókúrás gyógyszerekről van szó. A legális kereskedelembe Magyarországon még nem került egyetlen hamisított gyógyszer sem.

    Gyógyszer helyett téglapor


    Nagy János, a VPOP parancsnoka azt mondta, hogy a VPOP és a IGYE évek óta összedolgozik, most azonban - hogy megelőzzék a nagyobb bajt - szorosabbra fűzik a szálakat. A gyógyszer-hamisítás ellen eddig is védekeztek a gyártók: hologramos dobozokkal, mini jeladókkal, speciálisan megfestett gyógyszerekkel, de ezek a fogyasztók előtt ismeretlen biztonsági elemek. A megállapodás alapján a kölcsönös információ szolgáltatás mellett vállalták, hogy tanfolyamokat, előadásokat tartanak a témában a vámosoknak.

    A hamisitott, gyógyhatásúnak feltüntetett termékek vagy teljesen hatástalanok, vagy mérgezőek. Különböző mellékhatásokat, akár maradandó károsodást vagy halált is okozhatnak.

    Kovács László, az európai Bizottság vám- és adóügyi biztosa azt mondta, hogy a termékhamisítás megakadályozása az egyik legfontosabb feladata az uniós vámszerveknek. a hamisítás megfosztja bevételük egy részétől a termékek gyártóit, emellett a termék tulajdonosának, feltalálójának jogait is sérti. Ez a folyamat munkahelyeket is fenyeget. A gyógyszerhamisítás miatt életek is veszélybe kerülhetnek: az Unióban már találtak a vámosok konténernyi mennyiségű szívgyógyszert, amelyben a megfelelő szer helyett téglapor és sárga festék volt.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.14 11:21, Megjelenés: 2008.06.14 11:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Országos tisztifőorvos: a szabályok betartásával csökkenthető az egészségügy leterheltsége

    A szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Koronavírus - BioNTech-vezér: az oltások már jövő nyárra sokkal jobb helyzetet teremthetnek

    A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

    A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei

    A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.