Másfél milliárdos fejlesztés a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban

Szerző: MTI

Az intézményen belüli betegutak, illetve a működés hatékonyságát is javítja a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban zajló, összesen több mint 1,5 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés. Erről Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár beszélt a projekt részeként megépülő új kórházi szárny kivitelezői szerződésének aláírásakor.

Szócska Miklós szólt arról is, hogy az új épületszárny energiagazdálkodása a passzív házakéhoz lesz hasonló. Az így megtakarított pénzt pedig a betegek ellátására, vagy a fizetésekre fordíthatják.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar egészségügy soha nem látott fejlődésen megy keresztül, 34, a gyöngyösihez hasonló nagyságú beruházás zajlik. Tíz helyen indul onkológiai fejlesztés, a működési hatékonyságot javító beruházás pedig hatvan intézményt érint - tette hozzá.

Közép-Magyarországra ugyanakkor kevesebb fejlesztési forrás jut, ezt a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban kell megoldani – mondta, emlékeztetve arra, hogy a kormányváltáskor megörökölt helyzet és a gazdasági világválság ellenére az egészségügy megtartotta a működőképességét, kétszer is emelték az ellátórendszerben dolgozók fizetését, és fejlesztésekre is lehetőség van.

Elhárultak az akadályok

Weisz Péter, a kórház főigazgatója elmondta, a 2010-ben kezdődött, 1,3 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztés komoly nehézségekbe ütközött, egy szabálytalansági eljárás miatt másfél évre le is állt. Mostanra azonban elhárultak az akadályok, a projekt 2014 végére befejeződhet.

Megépül az 3112 négyzetméteres új szárny, illetve modern orvostechnikai berendezéseket és informatikai eszközöket is vásárolt az intézmény - magyarázta.

Horváth László, Heves megyei kormánymegbízott szerint a megyének nagyon nehéz helyzetből, a Hospinvest-ügy okozta gödörből kellett kimásznia.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.