• Új szabály sújtja a fogorvosokat

    Szerző: Független Hírügynökség

    A fogorvosok attól tartanak, hogy kevesebb lesz a páciensek után járó állami támogatás, és a rendelőt sem tudják majd fenntartani. Június elsejétől kormányrendelet írja elő, hogy egy beteg kezelésére mennyi időt kell minimálisan fordítani, így azt is szabályozták, hogy egy nap maximum hány beteget láthatnak el.

    Fogtömésre a fogorvosoknak június elsejétől 20 percük van. Egy kormányrendelet ugyanis előírja, hogy az orvosnak egy-egy beavatkozásra mennyi időt kell minimálisan fordítania.

    Egy injekció beadására például 5 perce van, ideiglenes tömés készítésére szintén 5 perc áll rendelkezésére, ugyanígy a röntgenre és a gyökérkezelésre. Emiatt azonban kevesebb beteget tudnak ellátni a rendelés alatt, így kevesebb támogatást is kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Sok fogorvos ezért azon gondolkodik, hogy visszaadja a praxisát, mert nem tudja fenntartani a rendelőt.

    Hirdetés

    "Az állam minket olyan korlátok közé szorít a kezelésekben, amiből valós teljesítmények után pénzt nem tudunk kivenni. Ez azt jelenti, hogy limitálták a napi betegellátásnak a mennyiségét, hiába dolgozik valaki többet és gyorsabban, mint az átlag, ő ezért állami támogatást innentől kezdve fölvenni nem, tud" - mondta dr. Schneider Zoltán fogorvos.

    Növekvő várólisták már a fogorvosnál is

    A doktorok azt mondják, a betegek is megérzik majd a korlátozó intézkedések hatásait. Az orvosok szerint a várólisták is megnőnek. Azokat a betegeket, akiket a rendelési időben még el tudnának látni, viszont a volumenkorlát miatt ezt nem tehetik meg, egy későbbi időpontra kell visszahívni.

    A rendelkezést azért vezette be a kormány, mert szerintük sok orvos több beteget jelentett le, mint ahányat ellátott, így több támogatást kaptak, mint amennyi jogos volt.

    "Az alatt az idő alatt azt a mennyiségű beavatkozást, amit lejelentenek az OEP felé finanszírozás céljából, az biztos, hogy nem lehet elvégezni. Sokszor előfordult az, hogy az időnek megfelelő teljesítményértéknek a három-négyszeresét jelentették le" - mondta Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető helyettese.

    Az OEP szerint a rendelkezés a fogorvos társadalom mindössze 6-7 százalékát érinti. A többieket - szerintük - nem sújtja az új szabály.

    Módosítva: 2008.06.13 08:52, Megjelenés: 2008.06.13 08:52
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását

    Beutazási korlátozásokat jelentett be a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Miniszterelnökséget vezető miniszter július 12-én.

    Szigorított határellenőrzés

    Koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait a kormány, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

    Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

    Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.

    Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

    A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

    Irreális félelem a fogorvostól - A pszichológus válaszol

    "A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

    Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

    Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

    Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.