Új szabály sújtja a fogorvosokat

Szerző: Független Hírügynökség

A fogorvosok attól tartanak, hogy kevesebb lesz a páciensek után járó állami támogatás, és a rendelőt sem tudják majd fenntartani. Június elsejétől kormányrendelet írja elő, hogy egy beteg kezelésére mennyi időt kell minimálisan fordítani, így azt is szabályozták, hogy egy nap maximum hány beteget láthatnak el.

Fogtömésre a fogorvosoknak június elsejétől 20 percük van. Egy kormányrendelet ugyanis előírja, hogy az orvosnak egy-egy beavatkozásra mennyi időt kell minimálisan fordítania.

Egy injekció beadására például 5 perce van, ideiglenes tömés készítésére szintén 5 perc áll rendelkezésére, ugyanígy a röntgenre és a gyökérkezelésre. Emiatt azonban kevesebb beteget tudnak ellátni a rendelés alatt, így kevesebb támogatást is kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Sok fogorvos ezért azon gondolkodik, hogy visszaadja a praxisát, mert nem tudja fenntartani a rendelőt.

"Az állam minket olyan korlátok közé szorít a kezelésekben, amiből valós teljesítmények után pénzt nem tudunk kivenni. Ez azt jelenti, hogy limitálták a napi betegellátásnak a mennyiségét, hiába dolgozik valaki többet és gyorsabban, mint az átlag, ő ezért állami támogatást innentől kezdve fölvenni nem, tud" - mondta dr. Schneider Zoltán fogorvos.

Növekvő várólisták már a fogorvosnál is

A doktorok azt mondják, a betegek is megérzik majd a korlátozó intézkedések hatásait. Az orvosok szerint a várólisták is megnőnek. Azokat a betegeket, akiket a rendelési időben még el tudnának látni, viszont a volumenkorlát miatt ezt nem tehetik meg, egy későbbi időpontra kell visszahívni.

A rendelkezést azért vezette be a kormány, mert szerintük sok orvos több beteget jelentett le, mint ahányat ellátott, így több támogatást kaptak, mint amennyi jogos volt.

"Az alatt az idő alatt azt a mennyiségű beavatkozást, amit lejelentenek az OEP felé finanszírozás céljából, az biztos, hogy nem lehet elvégezni. Sokszor előfordult az, hogy az időnek megfelelő teljesítményértéknek a három-négyszeresét jelentették le" - mondta Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető helyettese.

Az OEP szerint a rendelkezés a fogorvos társadalom mindössze 6-7 százalékát érinti. A többieket - szerintük - nem sújtja az új szabály.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Hogyan küzdjük le a fogorvostól...

Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává...

Irreális félelem a fogorvostól - A...

"A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a...

Az iskolai fogászat miatt félünk a...

Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán...

Fogorvos diagnosztizálja a...

Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.