Elkészült az új szegedi klinikai tömb

Szerző: MTI

Befejeződött az új, 265 ágyas szegedi klinikai tömb kivitelezése, az ötszintes épületbe a jövő év első negyedében költözhet be tizenegy egészségügyi osztály - közölte Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

Az orvostechnikai és ápolási eszközök beszerzésével együtt 12,3 milliárd forintos - uniós támogatással megvalósuló - fejlesztésből az építési munkálatok költsége mintegy 7 milliárd forintot tett ki - közölte a főigazgató.

Jelenleg a használatbavételi engedélyezési eljárás folyik, amely várhatóan az év vége előtt befejeződhet. A valódi betegellátás az ütemezett költözés és a működési engedély megszerzését követően tavasszal indulhat el - mondta Majó Zoltán.

A 21 500 négyzetméteres klinikai tömb tervezője az Artonic Kft., kivitelezője az Aktív Kft. és a Ferroép Zrt. alkotta konzorcium volt - mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

A tervek szerint jövőre egy uniós projekt keretében 2,7 milliárd forintból megkezdődhet az új tömbbel szomszédos 410 ágyas klinikaépület műszaki felújítása is – tette hozzá Majó Zoltán.

Szőkedencsi Géza, az Artonic Kft. vezető tervezője elmondta, az épületet rugalmas, úgynevezett mátrixrendszerben alakították ki, így a páciens, függetlenül attól, hogy az egy- vagy kétágyas kórtermek közül hol fekszik, valamennyi szolgáltatást elérheti. A műtők sem osztályokhoz rendeltek, gyakorlatilag órarendszerűen használhatóak.

Környezetkímélő, gazdaságos üzemeltetés

A tömb fűtését geotermikus energia biztosítja, a melegvíz-ellátást napkollektorok segítik majd, a csapadékvizet gyűjtik és öntözésre használják, a lapos tetőket növényzettel ültetették be, a külső nyílászárókat hővédő üvegezéssel és természetes árnyékolással látták el. Az épület üzemeltetésének költsége a számítások szerint így is 300-400 millió forintba kerül majd.

Az építési munkákkal párhuzamosan zajlott az orvostechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos tenderek több mint a fele már lezárult.

Befejeződött az SZTE koraszülöttosztályának fejlesztése

Növelték a férőhelyek számát, lecserélték a diagnosztikai berendezéseket, műszereket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központjában most befejeződött projekt eredményeként - közölte a projektvezető pénteken Szegeden a sajtótájékoztatón. Bővebben

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.