• Küzdj meg a rákkal!

    Szerző: Kor Kontroll Társaság

    2013. október 28-án a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a két leggyakoribb daganattípus – a tüdő- és a méhnyakrák – megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy a nagyközönség közelebbről megismerhesse az intézet mellkas-sebészeti és nőgyógyászati osztályának munkáját, valamint a közelmúltban elérhetővé vált legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.

    A rendezvény fővédnöke Dr. Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere köszöntőjében beszámolt arról, hogy az önkormányzat meghirdette az egészségtudatos gondolkodás elterjesztését és a prevenció népszerűsítését zászlajára tűző Egészséges Hegyvidék programot, amelynek keretében ismeretterjesztő előadások, szűrőprogramok, valamint sportrendezvények sorát bonyolították le.

    A rendezvény háziasszonya B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke kiemelte, hogy a tavalyi 6 milliárdos uniós beruházás következtében új Sebészeti Tömb, új Belgyógyászati Tömb nyílt és a képalkotó diagnosztika is megújult. A sok újdonság egyetlen célt szolgál, hogy minél több gyógyult beteg léphessen ki az intézet kapuján.

    Hirdetés

    Prof. Dr. Kásler Miklós főigazgató megköszönte az önkormányzat elmúlt években nyújtott folyamatos és töretlen támogatását. Mint elmondta, az Országos Onkológiai Intézet célja a tabuk ledöntése, hogy a közvélemény számára a rák ne legyen egyenértékű a halállal. Ezért fontos, hogy a lakosság tisztában legyen a betegség korai tüneteivel, a megelőzés lehetőségeivel, valamint a szűrés és a korai diagnosztika jelentőségével.

    Vezetjük a tüdőrák halálozást !

    A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet. A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?>>

    Hangsúlyozta, hogy anyílt nap programjának összeállításakor azért esett a választás a tüdőrákra, mert ennek a daganattípusnak rendkívül magas az előfordulása hazánkban. A szomorú uniós listát Magyarország vezeti, a férfiak tüdőrákos halálozásában pedig nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk. Holott a tüdőrák a korszerű diagnosztikai eszközökkel már viszonylag korai stádiumban felismerhető, amikor a betegség még eredményesen kezelhető. A program másik fő témája a méhnyakrák, amelynek évente még mindig 420-520 asszony esik áldozatául hazánkban, miközben ez a betegség – korai stádiumban történő felismerés esetén – ma már gyógyítható. - Igen szomorú – fejtette ki Kásler Miklós professzor –, hogy a populáció szintű országos szűrőprogram részvételi aránya még soha nem haladta meg a 15%-ot.

    A mellrák rizikófaktorai


    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat. A mellrák rizikófaktorai>>

    A legújabb vizsgálómódszerekről Prof. Dr. Gődény Mária, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke tájékoztatott. A modern képalkotók ma már az onkológiai ellátás diagnosztikus és terápiás fázisában, sőt a visszatérő daganatok kimutatásában is fontos szerepet játszanak. A közelmúltban megvalósított beruházásnak köszönhetően megújult az OOI Radiológiai Diagnosztikai Osztály gépparkja. Új, nagyobb felbontást lehetővé tevő MR készüléket helyeztek üzembe, és lecserélték az angiográfiás berendezésüket is: ez a műszer az ún. intervenciós onkológiai radiológiai eljárások során lehetővé teszi, hogy a daganatot tápláló érbe katéteren keresztül célzottan gyógyszert juttassanak.

    Kásler Miklósprofesszor mindehhez hozzátette, hogy egy norvég pályázaton keresztül intézetük hozzájutott egy nagyteljesítményű, DNS elemzésére alkalmas ún. szekvenáló géphez, amellyel meghatározhatók a daganatok kialakulásában közrejátszó génhibák.

    Onkoplasztikai emlőcentrum  a Kékgolyóban

    Prof. Dr. Polgár Csabaosztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy óriási fejlődés figyelhető meg az emlőrák kezelésében is: a modern sebészeti módszereknek és a célzott sugárterápiának köszönhetően a korai stádiumban felismert emlőrákos esetek 90%-os túléléssel gyógyíthatók, anélkül, hogy az asszonyok elveszítenék mellüket. Polgár Csaba egyébként a részleges emlőbesugárzás hazai úttörője. Ez sokkal rövidebb ideig, tart, sokkal kisebb területre vonatkozik, mint a hagyományos módszer, sokkal hamarabb be lehet fejezni. Egy átlagos emlőbesugárzás 5 hétig tart, ezzel a módszerrel pedig 5 nap alatt kész!  Ez óriási különbség az életminőség szempontjából is, az eredmény szempontjából pedig ugyanolyan jó a hatása.

    Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang


    Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga. Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang>>

    Az OOI-ben jött létre Magyarország első onkoplasztikai emlő centruma az onkológia és a rekonstrukciós plasztikai sebészet házasságából. Osztályvezető főorvosa, Dr. Mátrai Zoltán elmondta: a hazánkban évente újonnan diagnosztizált 7300 emlőrákos eset közül 1000 beteg komplex ellátását végzik ezen az osztályon. A korábban csak Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban alkalmazott rekonstrukciós és emlőmegtartó műtéti technikák hazai meghonosításának köszönhetően az OOI-ben kezelt emlőrákos asszonyok 80 százaléka gyógyultan távozik az intézményből.

    Ékes bizonyítékaként, hogy a mellműtét után is van élet, különleges divatbemutatóra került sor a Kék-golyó utcai intézetben. Mellrákból gyógyult asszonyok – vállalva arcukat és betegségüket – fürdőruhában és fehérneműben vonultak végig a rögtönzött „kifutón”, hogy megmutassák: a mellműtét után is nőnek lehet maradni. Legalább ilyen zajos sikerrel mutatkozott a Szalai Márta intézetvezető főnővér-helyettes irányításával működő Százszorszép Hastánc Klub is. Tagjai szintén olyan lányok és asszonyok, akik mosolyogva, hatalmas pozitív energiákat mozgósítva adják ország- világ tudtára, hogy emlőműtét után is lehet szép, vonzó, és csábító egy nő.

    Jön a tüdő transzplantáció Magyarországon!

    A szakmai program során igazi újdonságról  számolt be Dr. Rényi-Vámos Ferenc professzor, a Mellkas-sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa is. Az OOI és a Semmelweis Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a közeljövőben sor kerülhet arra, hogy a tüdőtranszplantáció legkényesebb – mindeddig Bécsben végzett – fázisa, a tüdőbeültetés hazánkban történhessen. Dr. Agócs László főorvos elmondta: a tüdőrák alattomos betegség, amelynek tünetei csak késői stádiumban jelentkeznek, ezért nagyon fontos, hogy a dohányosok rendszeresen ellenőriztessék magukat. Azok ugyanis, akik valaha cigarettáztak, dupla akkora kockázatnak teszik ki magukat a tüdőrák tekintetében, mint a nemdohányzók.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető


    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető>>

    Dr. Kocsis Ákosfőorvos ismertette azokat az újfajta műtéti eljárásokat – például az ún. kulcslyuk-sebészeti módszereket –, amelyek lehetővé teszik, hogy a légző szövet megtartásával távolítsák el a tüdőn kialakuló áttéteket. Az ún. minimálisan invazív eljárásoknak köszönhetően a gyógyulási szakasz jelentősen lerövidül, az operációt követő fájdalom nagymértékben csökken, és a betegek akár a műtétet követő második-harmadik napon elhagyhatják a kórházat.

    A női rákokról szóló blokkban Dr. Lehoczky Győző főorvos elmondta, hogy a rosszindulatú nőgyógyászati megbetegedések közül a leggyakoribb a méhnyakrák, amely a kolposzkópos vizsgálómódszer bevezetéséig a legrettegettebb betegségek közé tartozott. Ma már senkinek sem lenne szabad ebben a betegségben meghalnia, hiszen a szűrések során, rákmegelőző stádiumban felfedezett méhnyakrák 100%-ban gyógyítható.

    Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?


    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?>>

    Mint arra Dr. Pete Imre osztályvezető főorvos rámutatott, a betegség kialakulásában két tényező játszik döntő szerepet: a dohányzás – különösen a fiatal lányok esetében- és az ún. Humán papillomavírus (HPV) fertőzés. A HPV két altípusa – a 16-os és 18-as – felelős a méhnyakrák esetek 70 százalékáért.

     A nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel, a fertőzöttség mértéke már a 15-20 éves korosztályban is 25 százalékos. Sajnos kevesen tudják, hogy a kórokozó nem csak a nemi behatolás révén, hanem akár a petting során is bejuthat a szervezetbe. Riasztó példa hangzott el az egyik ismert külföldi színészről, akinek mindkét felesége méhnyak rákban halt. A közvetítő a férj volt, aki első felesége HPV vírusát átvitte második feleségére is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szerencsénkre ma már létezik HPV- ellenes vakcina, az oltást azon korosztályban – a 9-10 éves lányok körében – javasolt megkezdeni, amelyik vélhetően még nem folytat aktív szexuális életet. Dr. Pete Imre felhívta a figyelmet egy másik nőgyógyászati daganattípus, a petefészekrák veszélyeire. Sajnos a megbetegedések 75 százalékát előrehaladott stádiumban fedezik fel, amikor már csekély a túlélés esélye, holott a korai stádiumban diagnosztizált esetek 90 százalékban gyógyíthatóak. Ezért nagyon fontos, hogy hasi panaszok és menstruációs ciklusváltozás esetén a hölgyek azonnal orvoshoz forduljanak.

    Daganatos betegségek gyermekkorban - Tünetek és kezelés


    Sétáljon sokat gyermekünk, sportoljon, éljen a lehető legegészségesebben! Persze ezzel nem biztos, hogy a daganatos betegségeket elkerüljük, de tudnunk kell: mi mindent elkövetünk, hogy ne következzen be! Daganatos betegségek gyermekkorban - Tünetek és kezelés>>

    (Boromissza Piroska, Forrás: Kor Kontroll Társaság)

     

    Legutóbb frissült: 2013.10.31 12:44
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át: a vírus a felelős a nemi szerveken jelentkező szemölcsök megjelenéséért és a méhnyakrák előfordulásában is kiemelt szerepe van.

    HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

    Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások