Veszélyben a koraszülött-ellátás

Szerző: Független Hírügynökség

A Fidesz szerint tarthatatlan helyzet alakult ki az itthoni koraszülött-ellátásban. A kormány veszélyezteti az ellátást azzal, hogy ez a terület továbbra is teljesítmény volumenkorlát alá esik, és a kapacitásokat is csökkentették - mondta Pesti Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa.

A Fidesz szakpolitikusa azért tartotta a fővárosi klinika előtt tájékoztatóját, mert az intézmény igazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: a koraszülött-ellátás összeomlásától tart. A tavalyi struktúraátalakítás miatt másfélszeresére nőtt a betegforgalmuk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a teljesítmény volumenkorlát miatt azonban ezt nem veszi tudomásul. A korlát feletti ellátásért nem fizet, így 40 millió forint hiányzik havonta a klinikán.

Pesti Imre azt mondta: miközben nem adják oda a klinikának a korrekt ellátáshoz szükséges 40 millió forintot, a kormány és a főváros százmilliókat fizet ki mindenféle tanulmányra és szintén milliókat azoknak az egészségbiztosítási pénztárak igazgatóinak, akik semmilyen munkát nem végeztek. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a főváros 400 millió forintot költött a Budapesti Egészségügyi Modell háttértanulmányaira.

A fideszes politikus emlékeztetett arra az állásfoglalásra is, amelyet a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium fogalmazott meg - eszerint olyan kapacitáscsökkenés zajlott le a koraszülött ellátásban, amely miatt romlik a szakmai színvonal is.

Az Egészségügyi Minisztérium cáfol

Az egészségügyi tárca közleménye szerint a koraszülött-ellátásnak a kapacitása és a finanszírozási feltételei is megfelelőek itthon. Ez a terület a gyermekellátás keretében a védett teljesítményvolumen-korlát körébe tartozik, vagyis a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül. A minisztérium cáfolja, hogy jelentősen csökkent volna a koraszülött ágyak száma: a szerdai közlemény szerint 2006 óta mindössze kilenc ággyal csökkent a kapacitás, 459-ről 448-ra.

A tárca szerint a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának ágykihasználtsága 2008 első felében a 82 százalékot sem érte el. Az egy ágyra jutó finanszírozás pedig a negyedével nőtt a koraszülött-ellátásban - zárul a közlemény.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.