• Veszélyben a koraszülött-ellátás

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Fidesz szerint tarthatatlan helyzet alakult ki az itthoni koraszülött-ellátásban. A kormány veszélyezteti az ellátást azzal, hogy ez a terület továbbra is teljesítmény volumenkorlát alá esik, és a kapacitásokat is csökkentették - mondta Pesti Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa.

    A Fidesz szakpolitikusa azért tartotta a fővárosi klinika előtt tájékoztatóját, mert az intézmény igazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: a koraszülött-ellátás összeomlásától tart. A tavalyi struktúraátalakítás miatt másfélszeresére nőtt a betegforgalmuk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a teljesítmény volumenkorlát miatt azonban ezt nem veszi tudomásul. A korlát feletti ellátásért nem fizet, így 40 millió forint hiányzik havonta a klinikán.

    Hirdetés

    Pesti Imre azt mondta: miközben nem adják oda a klinikának a korrekt ellátáshoz szükséges 40 millió forintot, a kormány és a főváros százmilliókat fizet ki mindenféle tanulmányra és szintén milliókat azoknak az egészségbiztosítási pénztárak igazgatóinak, akik semmilyen munkát nem végeztek. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a főváros 400 millió forintot költött a Budapesti Egészségügyi Modell háttértanulmányaira.

    A fideszes politikus emlékeztetett arra az állásfoglalásra is, amelyet a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium fogalmazott meg - eszerint olyan kapacitáscsökkenés zajlott le a koraszülött ellátásban, amely miatt romlik a szakmai színvonal is.

    Az Egészségügyi Minisztérium cáfol

    Az egészségügyi tárca közleménye szerint a koraszülött-ellátásnak a kapacitása és a finanszírozási feltételei is megfelelőek itthon. Ez a terület a gyermekellátás keretében a védett teljesítményvolumen-korlát körébe tartozik, vagyis a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül. A minisztérium cáfolja, hogy jelentősen csökkent volna a koraszülött ágyak száma: a szerdai közlemény szerint 2006 óta mindössze kilenc ággyal csökkent a kapacitás, 459-ről 448-ra.

    A tárca szerint a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának ágykihasználtsága 2008 első felében a 82 százalékot sem érte el. Az egy ágyra jutó finanszírozás pedig a negyedével nőtt a koraszülött-ellátásban - zárul a közlemény.

    Módosítva: 2008.06.12 08:48, Megjelenés: 2008.06.12 08:48
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.

    A nemzet háziorvosa pályázat számokban

    Szeptember 14-ig - a pályázat első szakaszában - 314 ajánlás érkezett, ebből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb hazai és 10 határon túli háziorvosát. Rájuk lehetett szavazni a második szakaszban szeptember 22. és október 5. között. Október 5-én éjfélkor lezárták a szavazást. 121 446 szavazatot összesítettek a tavalyi 46 407 vokshoz képest.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.