• Veszélyben a koraszülött-ellátás

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Fidesz szerint tarthatatlan helyzet alakult ki az itthoni koraszülött-ellátásban. A kormány veszélyezteti az ellátást azzal, hogy ez a terület továbbra is teljesítmény volumenkorlát alá esik, és a kapacitásokat is csökkentették - mondta Pesti Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa.

    A Fidesz szakpolitikusa azért tartotta a fővárosi klinika előtt tájékoztatóját, mert az intézmény igazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: a koraszülött-ellátás összeomlásától tart. A tavalyi struktúraátalakítás miatt másfélszeresére nőtt a betegforgalmuk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a teljesítmény volumenkorlát miatt azonban ezt nem veszi tudomásul. A korlát feletti ellátásért nem fizet, így 40 millió forint hiányzik havonta a klinikán.

    Hirdetés

    Pesti Imre azt mondta: miközben nem adják oda a klinikának a korrekt ellátáshoz szükséges 40 millió forintot, a kormány és a főváros százmilliókat fizet ki mindenféle tanulmányra és szintén milliókat azoknak az egészségbiztosítási pénztárak igazgatóinak, akik semmilyen munkát nem végeztek. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a főváros 400 millió forintot költött a Budapesti Egészségügyi Modell háttértanulmányaira.

    A fideszes politikus emlékeztetett arra az állásfoglalásra is, amelyet a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium fogalmazott meg - eszerint olyan kapacitáscsökkenés zajlott le a koraszülött ellátásban, amely miatt romlik a szakmai színvonal is.

    Az Egészségügyi Minisztérium cáfol

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyi tárca közleménye szerint a koraszülött-ellátásnak a kapacitása és a finanszírozási feltételei is megfelelőek itthon. Ez a terület a gyermekellátás keretében a védett teljesítményvolumen-korlát körébe tartozik, vagyis a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül. A minisztérium cáfolja, hogy jelentősen csökkent volna a koraszülött ágyak száma: a szerdai közlemény szerint 2006 óta mindössze kilenc ággyal csökkent a kapacitás, 459-ről 448-ra.

    A tárca szerint a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának ágykihasználtsága 2008 első felében a 82 százalékot sem érte el. Az egy ágyra jutó finanszírozás pedig a negyedével nőtt a koraszülött-ellátásban - zárul a közlemény.

    Módosítva: 2008.06.12 08:48, Megjelenés: 2008.06.12 08:48
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Onkológiai kezelés

    Onkológiai kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A terápia egyik mellékhatása szájnyálkahártya-gyulladás lehet. Hogyan előzze meg?

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    Továbbra is a patikákban bízik a gyógyszervásárlók többsége

    Továbbra is a patikákban bízik a vásárlók túlnyomó többsége, az internetes rendeléssel szemben a gyógyszerhamisítás veszélye a leggyakoribb kifogás - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.